Wees gewaarschuwd want deze chocolate chip granola is gevaarlijk lekker, verslavend lekker 😃. Yes, de blog is weer een granola receptje rijker. Je kan nooit genoeg inspiratie krijgen voor een heerlijke homemade granola. Want “once you go homemade, you never go back”. Oke, zo’n pak meebrengen van de supermarkt is makkelijk en snel, echter wil je niet weten hoeveel suiker ze hier aan durven toevoegen. Bij homemade bepaal je zelf hoeveel en welke soort suiker je gebruikt en hij is gewoon veel lekkerder.
Dus, ruil die “zelfgekochte” eens voor homemade granola, je zal het jezelf niet beklagen. Veel werk of moeite vraagt deze versie echt niet. Gewoon alles mengen, op een bakplaat storten en bakken maar. Heb je nog een reden nodig om deze eens zelf te maken? Het heerlijke aroma van granola in de oven is gewoon onbeschrijfelijk.
Wat deze chocolate chip granola zo lekker maakt, tja de chocolade natuurlijk!. En ik bedoel echte chocolade geen cacaopoeder. Ik gebruik hiervoor (pure) chocolade druppels die ik na het bakken over de warme granola verspreid. Zo kan ie rustig smelten en zorgt voor lekkere plakkerige brokjes. Verder bestaat deze granola uit havermout, kokosrasp, cashews, amandelen, chiazaadjes, sesamzaadjes, vanille en gepofte spelt. Hiermee kan je trouwens volop gaan spelen met wat je in huis hebt of wat je lekker vindt.
Hoe maken we deze chocolate chip granola?
Neem alvast een ruime kom en doe hierin havermout. Je kan hiervoor fijne havermout gebruiken of grove havermoutvlokken. Ik gebruikte deze laatste voor iets meer bite te hebben. Hier voeg je grof gehakte cashewnoten aan toe samen met chiazaad, sesamzaadjes, amandelschaafsel (of grof gehakte amandelen) en kokosrasp. Meng dit alvast even goed.
TIP ! Ik voegde ook nog een gepofte spelt en quinoa toe. Maar dit is optioneel, bij AH en Delhaize kan je dit makkelijk vinden.
Vervolgens gaan we er de natte ingrediënten aan toevoegen in dit geval is dit zonnebloemolie, agavesiroop en vanille extract. Meng goed.
TIP !! De zonnebloemolie kan je vervangen door gesmolten kokosolie
TIP !! In plaats van agavesiroop kan je ook honig, maple syrup of rijstsiroop gebruiken.
Stort nu de granola op een beklede bakplaat en spreid goed uit. Bak vervolgens mooi goudbruin in de oven. Hussel er tijdens het bakken af en toe door. Eenmaal gebakken, haal uit de oven en strooi er de (pure) chocolade druppels over en laat zo volledig afkoelen zonder te roeren.
Is de granola volledig afgekoeld en de chocolade is terug ietwat uitgehard, doe in een bokaal om te bewaren.
TIP ! Je kan ook gewoon een (pure) chocoladereep fijn hakken.
Chocolate chip granola
Ingrediënten
- 100 gr cashewnoten
- 250 gr havermout (fijne of grove)
- 25 gr amandelschaafsel
- 50 gr kokosrasp
- 2 el chiazaad
- 2 el sesamzaad
- 50 gr gepofte spelt of quinoa (optioneel)
- 1,5 tl vanille extract
- 4 el zonnebloemolie (of gesmolten kokosolie)
- 3 el agavesiroop (of maple syrup of honing)
- Snuifje zout
- 75 gr pure chocolade (druppels of reep)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden.Beleg een ruime bakplaat met bakpapier.
- Hak de cashewnoten grof en doe in een mengkom samen met alle ingrediënten, enkel de chocolade voeg je nog niet toe. Meng goed tot een ietwat plakkerige massa.Schep op de bakplaat en spreid goed uit. Bak voor zo'n 30min in de oven, schep de granola om 10min om tijdens het bakken.
- Haal de granola uit de oven en strooi er de chocolade over. Roer niet. De chocolade zal zo smelten en voor heerlijke chocolade clusters zorgen. TIP ! Gebruik je een reep chocolade, hak dan eerst fijn. Laat de granola zo volledig afkoelen en de chocolade terug ietwat uitharden. Eenmaal volledig afgekoeld en de chocolate terug ietwat uitgehard, bewaar dan in een luchtdichte bokaal. Smakelijk!