Smullen & genieten … dat doe je als er een stuk van deze no bake cheesecake met rabarber en aardbei voor je neus staat. Een kaastaart waar je geen oven voor nodig hebt, fris van smaak en zo gemakkelijk te maken. Een ideaal zomers dessertje om mee uit te pakken! Een cheesecake bestaat meestal uit 2 elementen namelijk de koekjes korst en het kaastaart laagje. Wel deze taart heeft nog een derde element namelijk een gelei laagje. Panikeer niet bij het lezen van de 3 elementen, ik garandeer jullie dat deze taart super easy is om te maken.
Confituur uit de stoomoven
Voor het kaastaart en het gelei laagje, gebruikte ik mijn homemade confituur van aardbei en rabarber uit de moestuin. Een super frisse confituur met ook nog eens een subtiele toets van vanille en sinaasappel. Normaal maak je jam of gelei in een kookpot, ik heb hiervoor mijn AEG SteamPro combi stoomoven weer eens gebruikt. Ja hoor, je kan perfect confituur maken in je stoomoven op de stoomfunctie. Je hoeft gewoon al je fruit en de confituursuiker in een (oven of stoom) schaal te doen. Stoom voor zo’n 20min en je confituur is klaar. Omdat confituur best in propere bokaaltjes gegoten wordt, heb ik deze ook eerst gesteriliseerd op de “inmaak” of weck functie. Met deze functie kan je trouwens ook papflessen steriliseren.
TIP !! Helemaal onderaan heb ik ook het receptje van deze confituur gezet
TIP !! Je kan ook perfect “zelfgekochte” aardbei-rabarber jam of een andere jam gebruiken voor deze taart. Of misschien heb je een eigen super lekker confituur receptje, dan kan je deze natuurlijk ook gebruiken.
Hoe maken we deze no bake cheesecake met rabarber en aardbei?
Je begint met de bodem waarvoor je boter dient te smelten en koekjes fijn te malen. Gebruik hiervoor gewone droge koekjes zoals Maria of Sprits koekjes. Meng beide tot een ietwat plakkerige massa. Stort dit mengsel op de bodem van je volledig beklede (bodem en zijkanten) springvorm. Zorg dat de bodem mooi egaal bedekt is. Laat dit opstijven in de koelkast terwijl je het kaastaart laagje maakt.
Voor dit laagje, begin je met gelatine blaadjes te weken in koud water. Vervolgens heb ik mijn homemade aardbei-rabarber confituur tot een gladde massa gemixt en dit verwarmt tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur, voeg er de uitgeknepen blaadjes gelatine aan toe en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur. Mix roomkaas, poedersuiker, zaadjes van vanillestok, zeste van citroen en citroensap tot gladde massa. Daar voeg je de afgekoelde confituur aan toe. Mix nog even. In een tweede kom, klop je room op tot de textuur van yoghurt en deze spatel je onder het roomkaas mengsel. Meng niet te lang aangezien dit lekker luchtig dient te blijven. Schep dit kaastaart mengsel bovenop de opgesteven koekjeskorst, spreid goed uit. Laat dit een paar uur opstijven in de koelkast.
Dan is er nog het laatste laagje, het gelei laagje. Hiervoor week je opnieuw blaadjes gelatine. Ook ga je opnieuw de confituur mixen tot een gladde massa. Verwarm dit tot net onder het kookpunt, haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer los en laat weer ietwat afkoelen alvorens over de opgesteven kaastaart te gieten. Heel de bovenkant dient ermee bedekt te zijn. Laat opnieuw een paar uur opstijven alvorens te serveren.
TIPS & Vragen
TIP! Je kan hier ook zelfgekochte of zelfgemaakte gelei voor gebruiken. Gelei is eigenlijk een confituur maar dan gemaakt van vruchtensap. Hier zitten dus sowieso geen stukjes in dus deze hoef je niet eerst glad te mixen.
TIP! Je hoeft niet per se het gelei laagje te maken, dit is optioneel. Gewoon de koekjeskorst en het kaastaartlaagje zijn ook al superlekker. Werk dan royaal af met aardbeien.
No bake cheesecake met rabarber en aardbei
Equipment
- springvorm +/- 22 a 24cm
Ingrediënten
Koekjes laagje
- 100 gr boter
- 150 gr droge koekjes (type Maria of Sprits)
Kaastaart laagje
- 3,5 blaadje gelatine (Dr. Oetker)
- 250 gr aardbei-rabarber confituur (*)
- 200 gr roomkaas (type Philadelphia)
- 50 gr poedersuiker
- 1 vanillestokje
- 1/2 tl zeste van citroen
- 1 el citroensap
- 300 ml room
Gelei laagje
- 3,5 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
- 200 gr aardbei-rabarber confituur (*)
Instructies
Koekjes laagje
- Begin met de boter op een zacht vuurtje te smelten.
- Ondertussen kan je de bodem en zijkanten van de springvorm bekleden met bakpapier. Hiervoor kan je best de zijkanten even insmeren met wat boter zodat het bakpapier beter blijft kleven.
- Doe de koekjes in een blender en maal tot fijne kruimels. Meng deze kruimels met de gesmolten boter. Meng goed tot een ietwat plakkerige massa.Stort dit op de bodem van de springvorm, spreid goed uit zodat de hele bodem mooi egaal bedekt hiermee is. Zet in de koelkast om te laten opstijven.
Kaastaart laagje
- Week de blaadjes gelatine in koud water.
- Omdat mijn zelfgemaakte confituur stukjes bevatte, heb ik deze eerst tot een gladde massa gemixt. Gebruik je een gelei, dan hoeft dit niet. Verwarm de glad gemixte confituur tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Laat dit nu afkoelen tot kampertemperatuur. Zet dit niet in de koelkast!
- Doe de roomkaas, poedersuiker en zaadjes van de vanillestok, zeste van citroen en citroensap in een mengkom en mix dit los tot een gladde massa. Voeg hier de afgekoelde confituur aan toe en mix opnieuw kort tot een gladde massa. Doe de room in een andere kom en klop deze op tot je de textuur van dikke yoghurt krijgt. Klop vooral niet te lang, anders ga je deze moeilijk kunnen mengen. Doe de opgeklopte room bij het roomkaas mengsel en meng dit kort met een spatel tot een mooie luchtige massa. Meng vooral niet te lang want dit moet luchtig blijven.Schep deze massa boven de opgesteven koekjeskorst, spreid goed uit. Laat zo'n 3h of langer opstijven in de koelkast.
Gelei laagje
- Week de blaadjes gelatine in koud water
- Opnieuw ga ik nu mijn confituur mixen tot een gladde massa aangezien deze stukjes fruit bevat. Doe gemixte confituur in een kookpotje en verwarm tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Laat ietwat afkoelen, zet niet in de koelkast! Giet vervolgens over de opgsteven kaastaart zodat de hele bovenkant bedekt is.Laat opnieuw voor zo'n 2h of langer opstijven.
- Voor het serveren, ontvorm de kaastaart en werk de taart eventueel af met wat aardbeienSmakelijk!