Wentelteefjes plukbrood

Wentelteefjes of verloren brood, we kennen het allemaal! Laten we dit heerlijke ontbijt of brunch receptje eens in een nieuw origineel kleedje steken namelijk een wentelteefjes plukbrood. We vullen het brood met jam en plakjes boter. Zo snel en makkelijk te maken.
Naar recept gaan

Wentelteefjes of verloren brood of gewonnen brood, we kennen het allemaal. Een receptje dat elke keer weer smullen smullen smullen is. Hier op de blog staan al verschillende versies van dit bekende ontbijt of brunch receptje maar nog geen zoals deze. Hou je vast voor dit heerlijke wentelteefjes plukbrood, ofwel een ontbijtversie van het bekende hartige apéro brood. Een gerechtje waarvoor ik mij ben gaan verdiepen in BIO.

Toen de mensen van VLAM mij contacteerde voor een eventuele samenwerking ivm BIO producten was ik meteen enthousiast. Waarom? Omdat ik eindelijk eens het verhaal achter deze producten kon leren kennen. Je hebt ze zeker al gezien tijdens het boodschappen doen. Aan de buitenkant zijn deze producten vrijwel een kopie van de non-BIO variant. Waarom dan voor een BIO product kiezen? Wat zit er achter dat logo? Om eerlijk te zijn, ik had totaal geen idee en volgens mij is dit voor vele mensen nog een onwetendheid. Dusss, ik ben op onderzoek getrokken want de “nieuwsgierige ik” wilde nu echt wel eens weten wat het verhaal is. 

Wentelteefjes of verloren brood, we kennen het allemaal! Laten we dit heerlijke ontbijt of brunch receptje eens in een nieuw origineel kleedje steken namelijk een wentelteefjes plukbrood. We vullen het brood met jam en plakjes boter. Zo snel en makkelijk te maken.

Wat zijn BIO producten?

De definitie van BIO producten is “eerlijke kwaliteitsvoeding die mens, dier, plant en milieu respecteert”. Het verhaal rond bioproducten steunt op 5 pijlers namelijk lekker puur, goed voor het milieu, gezond genieten, vriendelijk voor dieren en 100% toekomst. BIO werkt namelijk zo veel mogelijk samen met de natuur en dat geeft bioproducten hun puurheid. Zo wordt er bij het telen alleen natuurlijke mest of compost gebruikt en bij verwerkte bioproducten alleen natuurlijke additieven. 

TIP ! Je kan BIO producten trouwens herkennen door het Europese biolabel die verplicht op deze producten staan.

Wentelteefjes of verloren brood, we kennen het allemaal! Laten we dit heerlijke ontbijt of brunch receptje eens in een nieuw origineel kleedje steken namelijk een wentelteefjes plukbrood. We vullen het brood met jam en plakjes boter. Zo snel en makkelijk te maken.
Wentelteefjes of verloren brood, we kennen het allemaal! Laten we dit heerlijke ontbijt of brunch receptje eens in een nieuw origineel kleedje steken namelijk een wentelteefjes plukbrood. We vullen het brood met jam en plakjes boter. Zo snel en makkelijk te maken.
Wentelteefjes of verloren brood, we kennen het allemaal! Laten we dit heerlijke ontbijt of brunch receptje eens in een nieuw origineel kleedje steken namelijk een wentelteefjes plukbrood. We vullen het brood met jam en plakjes boter. Zo snel en makkelijk te maken.
Wentelteefjes of verloren brood, we kennen het allemaal! Laten we dit heerlijke ontbijt of brunch receptje eens in een nieuw origineel kleedje steken namelijk een wentelteefjes plukbrood. We vullen het brood met jam en plakjes boter. Zo snel en makkelijk te maken.

BIO misverstanden

Over BIO bestaan er toch wel wat misverstanden. Ook ik, was van sommige onderstaande stellingen echt zeker. Mis Mis Mis 😀

  • Groenten en fruit uit mijn eigen tuin, die zijn zeker ook BIO. Nee, niet waar helaas. De aardappelen in onze moestuin, die we binnenkort gaan oogsten mag of kan ik niet de term BIO geven. Nochtans hebben we geen pesticiden of kunstmest gebruikt. De term “biologisch” is beschermd, alleen bedrijven die zich laten controleren en daardoor officieel gecertificeerd zijn voor bio mogen het woord ‘biologisch’ op hun producten vermelden. Plus zij moeten nog aan heel resem Europese regels van biolandbouw voldoen alvorens zij het het BIO label krijgen.
  • Het is geldklopperij! Het klopt dat BIO producten iets prijziger zijn ten opzichte van hun non-BIO variant. Toch is het geen geldklopperij omdat je wel wat in de plaats krijgt dat je misschien op het eerste zicht niet ziet. De iets hogere prijs die wij betalen gaat naar de kwaliteit van de grondstoffen, het werk van de boeren, lagere impact impact op het milieu en extra dierenwelzijn.
  • Plastic verpakking & bio producten, dat kan toch geen BIO zijn? De plastic verpakking wordt niet opgelegd door de biosector, dit is de keuze van de supermarktketen. Zo kan de winkel makkelijker aanduiden (met het BIO label) dat je 100% een BIO product in handen hebt. Ga je naar een BIO winkel dan zal je die plastic verpakking niet aantreffen.
  • BIO ananas, bananen of koffie afkomstig uit tropische gebieden zoals Brazilië of Ecuador, is dat ook echt BIO? BIO producten van buiten de EU krijgen net dezelfde regels opgelegd qua productie en controle die gelijkwaardig is aan het Europese systeem.
  • BIO voeding is gezonder? Deze is moeilijker te bewijzen en te onderzoeken. Wat wel geweten is, is dat mensen die regelmatig bioproducten kopen, meer fruit, groente en volkoren producten consumeren. Zij kiezen vaker voor een gezonder voedingspatroon

BIO Brood

Over BIO valt nog zo veel te vertellen en dat ga ik in de toekomst nog zeker doen. Dus stay tuned! Aangezien er voor elk BIO product een hele resem aan regels en richtlijnen bestaan alvorens het de benaming BIO mag krijgen, zou ik eindeloos lang kunnen doorgaan. Toch ga ik met één product ietwat in detail, het hoofdingrediënt van dit receptje namelijk brood. Wanneer mag je een brood “BIO brood” noemen?

Haal je een BIO brood in huis dan haal je een puur product in huis. Ten eerste bevat dit geen bewaarmiddelen of smaakversterkers. Bakkers mogen slechts een beperkt aantal additieven van natuurlijke oorsprong gebruiken. Biologische bakkers gebruiken nog steeds de ambachtelijke principes namelijk het deeg zijn tijd geven om te laten rijzen. Er komen geen synthetische broodverbeteraars aan te pas.

Ten tweede, help je er de natuur mee aangezien het graan altijd biologisch geteeld is. Een biologische graanteler zal veel aandacht besteden aan het vruchtbaar maken van zijn bodem op een natuurlijke manier via dierlijke mest en compost. Daarnaast zorgt hij ieder jaar voor teeltrotatie. Zo zal hij ieder jaar een ander gewas telen op zijn percelen om de bodem niet uit te putten. Dit is belangrijk omdat elk gewas andere voedingsstoffen uit de bodem haalt

Wentelteefjes of verloren brood, we kennen het allemaal! Laten we dit heerlijke ontbijt of brunch receptje eens in een nieuw origineel kleedje steken namelijk een wentelteefjes plukbrood. We vullen het brood met jam en plakjes boter. Zo snel en makkelijk te maken.
Wentelteefjes of verloren brood, we kennen het allemaal! Laten we dit heerlijke ontbijt of brunch receptje eens in een nieuw origineel kleedje steken namelijk een wentelteefjes plukbrood. We vullen het brood met jam en plakjes boter. Zo snel en makkelijk te maken.

Wentelteefjes plukbrood

Wentelteefjes of verloren brood, we kennen het allemaal! Laten we dit heerlijke ontbijt of brunch receptje eens in een nieuw origineel kleedje steken namelijk een wentelteefjes plukbrood. We vullen het brood met jam en plakjes boter. Zo snel en makkelijk te maken.
Gang brunch, Ontbijt
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 rozijnenbrood (ongesneden) *
  • 200 ml melk
  • 3 eieren
  • 1/2 tl zeste van sinaasappel (fijn geraspt)
  • 1 tl vanille extract
  • 1/2 tl kaneel
  • 2,5 el honing
  • 6 a 8 plakjes boter (koud)
  • Confituur of Jam (smaak naar keuze) **

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Beleg een ovenschaal of bakplaat met bakpapier.
  • Snijd met een scherp mes horizontale en verticale inkepingen in het brood. Zo onstaat er een mooi ruitjes patroon. Zorg ervoor dat je niet helemaal tot de bodem snijdt. Het brood moet mooi in z'n geheel blijven.
    Leg het brood op de beklede ovenschaal of bakplaat.
  • Snij heel dunne plakjes van de boter, dus het is belangrijk dat de boter koud is. Je hebt ongeveer zo'n 6 a 8 plakjes nodig.
    Verdeel de plakjes over de inkepingen in het brood. Je moet de plakjes echt in de inkepingen duwen, wees voorzichtig dat je het brood niet kapot trekt.
    Doe hetzelfde met de confituur. Zorg ervoor dat je boter en confituur mooi verdeeld is. Niet elke inkeping hoeft confituur of boter te bevatten. Deze zullen tijdens het bakken smelten en ietwat uitspreiden.
  • Kluts de melk, eieren, zeste van sinaasappel, vanille en kaneel los.
    Giet dit mengsel rustig over het brood en in de inkepingen. Duw de inkepingen ietwat voorzichtig open zodat je het mengsel er makkelijk in kan gieten.
    Het is normaal dat er wat van het mengsel in de ovenschaal terechtkomt. Dit kan je opnieuw over brood gieten.
  • Bak het brood voor zo'n 30 a 35min. Als het brood binnenin nog iets te vochtig is, bak nog iets langer.
    Als het brood iets te bruin wordt bovenaan, dek dan af met aluminiumfolie
  • Serveer het brood meteen met wat yoghurt, verse blauwe bessen en wat honing
    Smakelijk

Notities

*Je kan ook een klassiek wit of bruin brood hiervoor gebruiken. Een rozijnenbrood is nog een tikkeltje lekkerder 🙂 
** ik gebruikte blauwe bessen confituur
Trefwoord bio, blauwe bessen, brood, brunch, melk, ontbijt, wentelteefjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.