Het barbecueseizoen of het buiten eten is bij dit heerlijke weertje nu echt wel geopend. Een zalig warm weertje dat gewoon schreeuwt om de bbq weer aan te steken. De geur van gegrild vlees, een fris drankje voor je neus, leuk gezelschap, de tafel vol met groentjes en salades … ja dat is genieten he! Onmisbaar bij een barbecue is een aardappelsalade. Iedereen kent wel de typische salade met gekookte aardappelen, mayonaise, een uitje en kruiden. Wel dit seizoen gaan we voor deze zalige geroosterde aardappelsalade, veel lekkerder en zo veel meer smaak.
Deze geroosterde aardappelsalade bevat niet enkel aardappelen maar ook hard gekookte eitjes, geroosterde paprika, radijzen, lente-ui, sla en kruiden. Wat deze zo lekker maakt is het simpele mosterdsausje waarmee je alles gaat mengen. Net zoals de klassieke versie, kan je deze salade ook weer makkelijk op voorhand maken. De aardappelen kan je zowel lauw als koud serveren.
Hoe maken we deze geroosterde aardappelsalade?
We gaan beginnen met het halveren van krieltjes. Vallen ze iets groter uit, snij ze dan in kwarten. Leg ze op een beklede bakplaat, overgiet royaal met olijfolie, peper en zout. En rooster ze mooi goudbruin in de oven. Neem nog een tweede ovenschaal, leg hierin de paprika’s en zet bij in de oven. De schil dient bijna zwart geblakerd te zijn. Draai zowel de aardappelen als de paprika’s af en toe tijdens het bakken. Normaal zullen de paprika’s eerder klaar zijn dan de aardappelen, haal deze dan uit de oven en laat ietwat afkoelen.
Ondertussen kan je ook de eieren hard koken, laten afkoelen, pellen en in stukjes snijden. De radijsjes, lente-ui, peterselie en bieslook fijnsnijden. Als de paprika ietwat is afgekoeld, kan je deze makkelijk pellen, zaadjes verwijderen en in stukjes snijden.
Voor het mosterdsausje meng je mosterd met wat mayonaise, yoghurt, peper en zout.
TIP! Al dit, kan je makkelijk enkele uren op voorhand al doen en koel bewaren.
Als de aardappelen gaar dan laat je ze afkoelen tot ze lauw zijn of gewoon koud. Doe de geroosterde aardappelen vervolgens in een mengkom samen met de stukjes ei, radijzen, lente-ui, kruiden en paprika. Meng voorzichtig.
Voeg het mosterdsausje toe, meng kort. Als laatste voeg je de sla toe, meng kort en serveer.
TIP! Het mengen van de aardappelen met de groenten, ei, sausje en sla zou ik pas vlak voor het serveren doen.
TIP! Zoals jullie weten, bezig ik een AEG SteamPro combi stoomoven waarbij ik een combi van zowel stoom/vocht en hetelucht tezamen kan gebruiken. Dan heb ik bij het roosteren van de aardappelen ook gedaan. Door het vocht zullen de aardappelen ook rustig garen aan de binnenkant. Heb je geen combi oven, draai de aardappelen regelmatig. Worden ze iets te bruin, dek ze dan af met wat aluminiumfolie.
Geroosterde aardappelsalade
Ingrediënten
- 600 gr krielaardappeltjes
- 2 rode paprika's
- 3 eieren
- 6 a 8 radijzen
- 3 lente-ui
- 2 el peterselie (fijngehakt)
- 2 el bieslook (fijngehakt)
- 2 handvol Gemengde sla of rucola
- Peper en zout
- Olijfolie
Mosterdsaus
- 1 el mosterd (Type Dijon mosterd)
- 1 el mayonaise
- 4 el griekse yoghurt
- Zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Beleg een bakplaat/ovenschaal met bakpapier.
- Halveer de krieltjes. Zijn de krieltjes ietwat aan de grote kant, snij ze dan in kwarten. Leg op de bakplaat, giet er een royale scheut olijfolie over en kruid met peper en zout.Rooster de aardappeltjes mooi gaar en goudbruin. Hussel tijdens het bakken af en toe door de krieltjes. Worden ze iets te bruin maar nog niet gaar, dek ze dan af met aluminiumfolie Eenmaal gaar, laat ze volledig afkoelen of tot ze lauw zijn.
- Leg de paprika's in zijn geheel in een ovenschaal en zet bij in de oven met de aardappeltjes.Draai ze af en toe zodat de schil mooi zwart kan blakeren. Haal ze uit de oven als de schil dronker bruin/ zwart geblakerd is. Laat ietwat afkoelen. Vervolgens kan je gemakkelijk pellen, de zaadjes en zaadlijsten verwijderen, snij in dunne plakjes.
- Ondertussen kan je ook de eitjes hard koken, laten afkoelen, pellen en in grove stukjes hakken. Snij de radijzen in dunne plakjes.Hak de lente-ui fijn.
- Voor het mosterdsausje , meng de mosterd met de mayonaise, yoghurt en snuifje zout.Proef en wil je iets sterker hebben, voeg nog wat extra mosterd toe.
- Vlak voor het serveren.Meng de lauwe of koude krieltjes voorzichtig met de eitjes, radijzen, lente-ui, peterselie en bieslook. Voeg het mosterdsausje toe, meng kort en voorzichtig. Als laatste voeg je de sla toe en meng nog even kortServeerSmakelijk!