Ontbijten met cake, taart, koekjes … ik kan dat allemaal zonder enig probleem! Je weet ondertussen wel dat “het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is”. Awel dat moet je er gewoon een feestje van maken. Van ontbijtfeestjes weet ik daarom ook alles af 😃 en met deze gezonde ontbijtmuffins met blauwe bessen zit je dan echt wel goed. Deze lactose- en glutenvrije muffins kan je perfect in het weekend al bakken. Zo heb je steeds een gezond ontbijtje of tussendoortje bij de hand.
Klassieke muffins die bestaan meestal uit bloem, eieren, boter/olie, suiker, … Voor deze ontbijtmuffins gaan we iets voedzamere ingrediënten gebruiken zoals havermeel, amandelmeel, appelmoes en agavesiroop. Ik voegde blauwe bessen toe aan deze cakejes. Ze zijn nu weer volop in het seizoen en ze zijn gewoon super lekker in gebak. Natuurlijk kan je hier volop mee gaan spelen. Kijk welk fruit je in huis hebt of in het seizoen is. Dit recept is de basis en daar kan je nu eens naar hartenlust mee gaan experimenteren.
Hoe maken we deze ontbijtmuffins met blauwe bessen?
Gebruik je siliconen muffin/cupcake bakvormpjes vet deze dan toch even in. Ga je voor metalen vormpjes, beleg deze dan met papieren vormpjes. Of je kan er ook een klassieke cake van maken, beleg dan de bodem en 2 zijkanten met bakpapier.
Meng alvast de droge ingrediënten namelijk havermeel, amandelmeel en bakpoeder. Het havermeel zal je niet zo in de winkel vinden, dit maak je gewoon zelf door havermout fijn te malen in een blender.
In een mengkom doe je eieren, ongezoete appelmoes, vanille extract, gesmolten kokosolie, agavesiroop (of maple syrup of honing), vanille extract en zeste van citroen. Mix dit goed los en voeg dan de droge ingrediënten toe. Meng opnieuw goed, dit is trouwens een vrij dik beslag. Doe de baking soda in een kommetje samen met 1el citroensap. Zo activeer je de baking soda en begint een beetje te bruisen. Voeg dit toe aan het beslag en meng opnieuw goed. Als laatste voeg je de bessen toe en meng dit met een spatel.
Verdeel het deeg over de vormpjes, je kan dit trouwens het makkelijkste doen met een ijsschep. Bak de muffins mooi gaar en goudbruin in de oven.
Laat zo’n 15min afkoelen in de vormpjes en ontvorm dan. Laat de ontbijtmuffins verder afkoelen op een rooster. Bewaar ze vervolgens luchtdicht.
Ontbijtmuffins met blauwe bessen
Equipment
- Muffins/cupcake bakvorm (of een klassieke cakevorm)
Ingrediënten
- 160 gr havermeel (*)
- 100 gr amandelmeel
- 3 gr bakpoeder
- 3 eieren
- 225 gr appelmoes (ongezoet)
- 40 gr kokosolie (gesmolten)
- 1 tl vanille extract
- 1 tl zeste van citroen (fijngehakt)
- 60 ml agavesiroop (of maple syrup of honing)
- 130 gr blauwe bessen
- 3 gr baking soda
- 1 el citroensap
Instructies
- Begin met je muffin bakvormpjes in te vetten als je een siliconen bakvorm gebruikt.Gebruik je een metalen vorm, beleg dan met papieren vormpjes.Je kan ook een klassieke cakevorm gebruiken, vet deze dan goed in en beleg de bodem en eventueel ook de zijkanten met bakpapier.
- Verwarm de oven voor op 170 graden
- Meng de droge ingrediënten namelijk havermeel, amandelmeel en bakpoeder. Doe de eieren, appelmoes, gesmolten kokosolie, vanille, zeste van citroen en agavesiroop in een mengkom. Mix dit los tot een gladde massa. Voeg hier de droge ingrediënten aan toe en mix opnieuw goed. Het is normaal dat dit een vrij stevig deeg is.Doe het baking soda en citroensap in een kommetje, zo zal het baking soda worden geactiveerd. Giet dit bij het deeg en meng goed.Als laatste voeg je de blauwe bessen toe en meng nog kort met een spatel.
- Verdeel het deeg over de vormpjes, dit gaat het gemakkelijkste met een ijsschepBak de muffins mooi gaar en goudbruin in de oven. Reken op zo'n 30min. Check met een satéprikker of de cakejes gaar zijn binnenin.Laat ze vervolgens 15min afkoelen in de vorm, ontvorm dan en laat verder volledig afkoelen op een rooster.Bewaar ze luchtdichtSmakelijk