Deze tomatentaart met geitenkaas straalt toch gewoon zomer uit. Een zomers recept dat enorm makkelijk en snel te maken is. Bovendien heeft deze taart ook een serieus “showstopper” gehalte als je deze op tafel tovert. Dat hoeft niet altijd een zoete taart te zijn om monden te laten openvallen. Ook gewone tomaten kunnen de show stelen. Voor de korst van de taart gebruiken we heel simpel bladerdeeg dat we gaan insmeren met een crème van geitenkaas en ricotta. Vervolgens zalige gekarameliseerde ui om ons dan te laten gaan met onze tomaten.
Geitenkaas en tomaten, dat is ook weer zo’n heerlijke combi. Omdat geitenkaas soms iets te overheersend kan zijn, heb ik deze gemengd met ricotta tot een crème. Aan deze crème voegde ik nog enkele heerlijke kruiden zoals tijm, oregano en rozemarijn. Ja, de echte typische Provençaalse kruiden! Ik weet dat geitenkaas soms een moeilijke kan zijn maar met de ricotta ga je die smaak milderen. Gruwel je er nu toch van, kan je ook gewoon ricotta gebruiken of eventueel met feta werken.
Deze tomatentaart is 100% vegetarische maar je kan hier nog makkelijk wat gedroogde ham bij serveren. De taart kan je trouwens serveren als doordeweekse maaltijd met een salade erbij of serveer deze als hapje bij de borrel.
Hoe maken we deze tomatentaart met geitenkaas?
Eerst gaan we de gekarameliseerde ui maken, hiervoor pel je 2 a 3 rode uien en en hak in fijne schijfjes. Verhit een pan met een royale scheut olijfolie of een klontje boter. Bak hierin op een middelhoog vuur de uien mooi zacht en lichtjes gekleurd. Roer regelmatig, laat de ui niet te vlug te bruin worden. Zet eventueel het vuur iets lager. Reken toch op zo’n 8 a 10min. Op het laatste voeg je een snuifje zout toe en eventueel een eetlepel balsamico azijn. Haal van het vuur en zet even op zij.
Ondertussen kan je de crème van geitenkaas en ricotta maken. Gebruik hiervoor een zachte geitenkaas en doe in een blender samen met de ricotta. Voeg hier blaadjes tijm, oregano (gedroogd) en rozemarijn aan toe, wat peper, citroensap en een klein lepeltje honing. Mix dit tot een gladde crème. Proef en voeg eventueel nog wat citroensap of zout toe.
TIP! Je kan de geitenkaas ook helemaal weglaten enkel ricotta gebruiken. Of vervang door feta. Verbrokkel de feta dan eerst in kleinere stukjes en mix dan samen met de ricotta tot een gladde crème. Je zal wel iets langer moet mixen.
Rol vervolgens het bladerdeeg open en leg meteen op je bakplaat. Smeer het deeg helemaal in met de crème maar blijf zo’n 2cm weg van de rand. Verdeel hierover de gekarameliseerde en beleg vervolgens naar hartenlust met tomaten. Gewone tomaten snij je eerst in plakjes, kerstomaten halveer je gewoon. Wrijf de bovenkant van de tomaten wat in met olijfolie en kruid ze met een beetje peper en zout. Strooi er ook nog gedroogde oregano over en leg er enkele takjes rozemarijn op. Vouw de randen om en wrijf deze in met een beetje losgeklopt ei.
Zet in de oven en bak de taart mooi goudbruin in de oven, de tomaten dienen ook lichtjes geroosterd te worden.
Eenmaal de tomatentaart mooi gebakken is, serveer direct. Serveer er eventueel wat gedroogde ham bij en een salade.
Tomatentaart met geitenkaas
Ingrediënten
- 3 rode uien
- 1 el balsamico azijn (optioneel)
- 125 gr zachte geitenkaas (*)
- 250 gr ricotta
- 1/2 + 1/2 tl rozemarijn (gedroogd of vers – fijngehakt)
- 1 + 1 tl tijm (gedroogd of vers)
- 1 + 1 tl oregano (gedroogd of vers – fijngehakt-
- 1 kl honing
- 1 el citroensap
- Mix van tomaten
- Bladerdeeg
- Peper en zout
- Olijfolie
- 1 ei (losgeklopt)
- Gedroogde ham (optioneel)
Instructies
- Begin met de uien. Pel deze en hak in fijne schijfjesVerhit een pan met een royale scheut olijfolie of klontje boter. Bak op een middelhoog vuur de uien mooi zacht en lichtjes gekleurd. Roer regelmatig, de ui mag niet te snel te bruin worden. Reken toch op zo'n 8 a 10min alvorens de ui mooi zachti is. Kruid dan met wat zout en eventueel wat balsamico azijn. Roer even en zet even aan de kant.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Doe de zachte geitenkaas in een blender samen met de ricotta, 1/2tl rozemarijn, 1tl tijm, 1tl oregano, honing, citroensap en wat peper. Mix tot een gladde crèmeProef en breng eventueel nog meer op smaak met citroensap, peper en eventueel zout.TIP! Gebruik je geen geitenkaas maar enkel ricotta, breng dan sowieso wel op smaak met wat zout. De geitenkaas is sowieso al zouter dus dan hoef je geen zout meer toe te voegen.
- Voor de tomaten, gebruik je gewone klassieke tomaten, snij deze dan in plakjes van zo'n 1mm. Gebruik je kerstomaten, halveer deze dan.Het is leuk om een mix van gewone tomaten en (kleurrijke) kerstomaten te gebruiken.
- Rol het bladerdeeg open en leg meteen op de bakplaat. Smeer het deeg in met al de geitenkaas-ricotta crème, blijf wel zo'n 2cm weg van de randen. Verdeel over de crème de gekarameliseerde uien.Leg hierop de tomaten, je mag de tomaten zeker stapelen. Ook nu laat je de rand weer vrij. Wrijf de tomaten bovenaan met wat olijfolie, kruiden met wat peper en zout, 1/2tl rozemarijn, 1tl tijm en 1tl oregano. Vouw de randen nu om en wrijf deze in met wat losgeklopt ei.
- Bak de taart zo'n 25 a 30min in de oven. Het bladerdeeg moet mooi goudbruin gebakken zijn en de tomaten lichtjes geroosterd. Serveer direct.