Filodeeg hapje met tonijn

Christmas is coming en deze filodeeg hapjes met tonijn zijn ideaal voor met de komende feestdagen of voor bij de borrel. Een borrelhapje bestaande uit aardappel, tonijn, erwtjes en curry madras als smaakmaker. Daarbij komt nog een simpel yoghurt-chili dipsaus. Eenvoudig, simpel en op voorhand te maken.
Naar recept gaan

Hapjes, je kan er nooit genoeg inspiratie voor krijgen. Of het nu voor komende feestdagen is om je kerstmenu mee in te zetten, om het nieuwe jaar mee te starten of tijdens een gezellig borrel met vrienden. Recepten voor hapjes kan je nu eenmaal altijd gebruiken. Maak het jezelf vooral niet te moeilijk met deze gang, eenvoud is de beste smaakmaker en dat bewijzen deze filodeeg hapjes met tonijn.

Een hapje waarbij je restjes puree van de vorige dag in kan verwerken. Hé, puree in een hapje? Ja, dat lees je goed, deze gaat namelijk zorgen voor een lekkere smeuïge vulling. Om de puree en tonijn wat extra punch te geven voegde ik wat curry madras kruiden toe. Deze kruidenmix vind ik persoonlijk iets meer smaak hebben dan de klassieke kerriepoeder. Natuurlijk kan je deze altijd gebruiken als je de curry madras niet kan vinden.

TIP > Bij AH en Delhaize kan je curry madras vinden, of online bij Pit & Pit

Christmas is coming en deze filodeeg hapjes met tonijn zijn ideaal voor met de komende feestdagen of voor bij de borrel. Een borrelhapje bestaande uit aardappel, tonijn, erwtjes en curry madras als smaakmaker. Daarbij komt nog een simpel yoghurt-chili dipsaus. Eenvoudig, simpel en op voorhand te maken.

Hoe maken we deze filodeeg hapjes met tonijn?

Heb je geen restje puree meer, dan beginnen we met het schillen van zo’n 2 a 3 kleine aardappelen en deze gaar te koken. Stamp tot puree.
Vervolgens gaan we een sjalot aanstoven en hier wat curry madras aan toevoegen, we laten de kruiden een minuutje meebakken. De heerlijke smaak van de kruiden komen zo beter tot hun recht. Haal deze van het vuur en voeg de puree toe en uitgelekte tonijn uit blik. Meng goed.

Ik voegde op het laatst ook nog wat erwtjes toe aan dit aardappel-tonijn mengsel. Gebruik hiervoor erwtjes uit de diepvries, doe ze in een vergiet en overgiet met wat kokend water. Meer hebben deze echt niet nodig. Meng kort onder de vulling. Laat de vulling volledig afkoelen.
Deze vulling kan je makkelijk een paar uur van tevoren al maken.

Vervolgens gaan we de hapjes maken, hiervoor gebruikte ik filodeeg. Je kan hier ook bladerdeeg (iets zwaarder) of loempiavellen voor gebruiken.
Snij het filodeeg in de helft of in drie repen, reken op een afmeting van zo’n 10x15cm. Zet ook een kommetje met olie klaar en heel belangrijk als je met filodeeg werkt, leg ook 2 vochtige handdoeken klaar. Filodeeg droogt namelijk heel snel uit. De eerste om over de onverwerkte plakjes deeg te leggen en de tweede om over de opgerolde hapjes te leggen.

Neem een veel filodeeg met de kortste kant naar je toe, wrijf de randen goed in met olie, lepel onderaan het deeg zo’n 1el van de vulling. Vouw nu dicht zoals een loempia. Wrijf het rolletje nog in met wat olie en leg op een bakplaat of bord. Leg hierover een vochtige handdoek.
Eenmaal gerold kan je ze makkelijk (afgedekt) even bewaren in de koelkast.
Het bakken doe je in de oven en reken op zo’n 15min baktijd tot het filodeeg mooi goudbruin is.

Natuurlijk hoort er bij deze hapjes ook nog een dipsausje en dat hoeft niets ingewikkeld te zijn. Gewoon wat yoghurt, een lepeltje mayonaise en wat chilisaus mengen.

Tips & vragen voor het maken van deze filodeeg hapjes met tonijn

  • Kan ik dit hapje makkelijk meal preppen? Ja zeker! Je kan de rolletjes al makkelijk op voorhand vullen, oprollen en koel bewaren in de koelkast tot net voor het bakken. Leg zeker een vochtige handdoek over de rolletjes zodat het deeg niet kan uitdrogen.
  • Is er een alternatief voor de tonijn? Je zou bijvoorbeeld wat gehakt kunnen rul bakken. Wil je een veggie alternatief, vul ze dan met de combinatie van puree, erwtjes en wat feta (laat de curry madras dan weg)
  • Wat als je de curry madras poeder niet kan vinden? Dan vervang je deze door gewone kerriepoeder. Voeg eventueel 1/4 fijngehakt pepertje toe voor wat pit.
Christmas is coming en deze filodeeg hapjes met tonijn zijn ideaal voor met de komende feestdagen of voor bij de borrel. Een borrelhapje bestaande uit aardappel, tonijn, erwtjes en curry madras als smaakmaker. Daarbij komt nog een simpel yoghurt-chili dipsaus. Eenvoudig, simpel en op voorhand te maken.
Christmas is coming en deze filodeeg hapjes met tonijn zijn ideaal voor met de komende feestdagen of voor bij de borrel. Een borrelhapje bestaande uit aardappel, tonijn, erwtjes en curry madras als smaakmaker. Daarbij komt nog een simpel yoghurt-chili dipsaus. Eenvoudig, simpel en op voorhand te maken.

Filodeeg hapjes met tonijn

Christmas is coming en deze filodeeg hapjes met tonijn zijn ideaal voor met de komende feestdagen of voor bij de borrel. Een borrelhapje bestaande uit aardappel, tonijn, erwtjes en curry madras als smaakmaker. Daarbij komt nog een simpel yoghurt-chili dipsaus. Eenvoudig, simpel en op voorhand te maken.
Porties 5

Ingrediënten
  

Filodeeg hapjes

  • 200 gr aardappelen (gebruik bloemige)
  • 1 sjalot
  • 1,5 kl curry madras poeder
  • 150 gr tonijn (uit blik – uitgelekt)
  • 1 kl citroensap
  • 100 gr erwten (diepvries)
  • 1 pak filodeeg
  • Peper en zout
  • Zonnebloem of maisolie

Dipsausje

  • 4 el griekse yoghurt
  • 1 kl mayonaise
  • 1 el chilisaus (sriracha, sambal oelek, …)

Instructies
 

Filodeeg hapjes

  • Belangrijk !! Gebruik je filodeeg uit de diepvries, laat deze dan op tijd ontdooien.
  • Schil de aardappelen, snij in blokjes en kook ze gaar in licht gezouten water.
    Eenmaal gaar, giet af en stamp tot puree. Breng lichtjes op smaak met peper en zout. Zet even opzij.
  • Pel de sjalot en hak fijn.
    Verhit een stoofpotje met een scheut olie en stoof hierin de sjalot mooi glazig voor zo'n 5min. Roer regelmatig zodat de sjalot niet bruin wordt.
    Voeg vervolgens de curry madras toe, roer even los en laat deze 1min mee bakken.
    Haal van het vuur en voeg de puree, tonijn en citroensap toe. Meng goed.
    Doe de erwten in een vergiet of zeef en overgiet met kokend water. Spoel daarna met koud water. Laat de erwten even uitlekken en voeg dan toe aan het puree-tonijn mengsel.
    Laat dit mengsel volledig afkoelen alvorens de rolletjes te maken.
  • Snij het filodeeg in de helft of in drie repen, reken op een afmeting van zo'n 10x15cm.
    Zet ook een kommetje met olie klaar
    Heel belangrijk als je met filodeeg werkt, leg ook 2 vochtige handdoeken klaar. Filodeeg droogt namelijk heel snel uit. De eerste om over de onverwerkte plakjes deeg te leggen en de tweede om over de opgerolde hapjes te leggen.
    Neem een veel filodeeg met de kortste kant naar je toe, wrijf de randen goed in met olie, lepel onderaan het deeg zo'n 1el van de vulling. Vouw nu dicht zoals een loempia. Wrijf het rolletje nog in met wat olie en leg op een bakplaat of bord. Leg hierover een vochtige handdoek.
    Eenmaal gerold kan je ze makkelijk (afgedekt) even bewaren in de koelkast.
  • Voor de dipsaus.
    Hiervoor meng je alle ingredienten en bewaar in de koelkast
  • Verwarm de oven voor op 190 graden, bak de filodeeg hapjes mooi goudbruin in de oven voor zo'n 15min.
    Serveer direct met de dipsaus
    Smakelijk

Nog meer hapjes inspiratie nodig voor de feestdagen of voor tijdens de borrel? Check dan zeker ook even deze receptjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.