#samenwerking
Nog 42 dagen om precies te zijn & dan is het Kerstmis!
Hoe en met wie we Kerstmis 2020 zullen vieren is voor mij nog een raadsel, het zal een vreemde Kerstmis worden daar ben ik al zeker van. Waar ik ook zeker van ben is dat deze filodeeghapjes met brie & cranberry-mosterd dip op tafel zullen komen met de feestdagen. Of ik ze nu enkel kan delen met mijn wederhelft of met mijn kleine bubbel, smaken zullen ze!
Een verrassend origineel hapje dat extra “Kerstig” wordt gemaakt door de cranberries in het hapje en in de dip. Een recept dat ik ontwikkeld heb voor het bekende Franse mosterdmerk Maille. Al meer dan 265 jaar produceert La Maison Maille mosterd van het hoogste niveau en staat voor buitengewoon erfgoed van vakmanschap, creativiteit en innovatie. Maille heeft een enorm aanbod van maar liefst 84 unieke mosterd varianten.
Wat kan je nu van dit hapje verwachten?
Wel ten eerste een super krokant korstje door het filodeeg.
Een zalige vulling op basis van wat cranberry compote, stukjes kip en een plakje brie.
En de kerst op de taart … de verrassende dip op basis van veenbessen compote & de legendarische Dijon mosterd van Maille.
TIPS :
– Ik gebruikte filodeeg maar je kan ook bladerdeeg gebruiken.
– Je kan restjes kip of kalkoen van de vorige dag gebruiken. Ik heb de dag voordien 2 kipfilets ingesmeerd met de Maille Honing Mosterd ingesmeerd, gebakken in de oven en volledig laten afkoelen.
Filodeeghapjes met brie & cranberry-mosterd dip
Ingrediënten
Filodeeghapjes
- 2 kipfilets
- 2 el Maille Honing Mosterd
- 250 gr Veenbessen – Cranberries Vers of diepvries
- 1 sinaasappel
- 150 gr Brie
- 12 plakjes filodeeg
- 1 el honing
- Olijfolie of zonnebloemolie
- Peper en zout
Cranberry-Mosterd dip
- 5 el cranberry compote
- 1 el dijon mosterd
- 1 el honing
- Peper en zout
Instructies
- Begin met het maken van de compote. De compote ga je deels gebruiken in het hapje en deels voor de dip.Doe de veenbessen in een kookpot samen met het sap van een sinaasappel, 1tl zeste van sinaasappel en 3el suiker. Zet op een middelhoog vuur en laat zachtjes sudderen tot een dikke compote. Dit duurt zo'n 15 a 20min. Haal van het vuur en laat volledig afkoelen.TIP!! De compote kan je makkelijk al 2 dagen op voorhand maken
- Voor de kipVerwarm de oven voor op 180 graden.Kruid de kipfilets met peper en zoutWrijf de kipfilets in met Maille honing mosterd. Leg in een ovenschaal en bak de kipfilets mooi gaar & goudbruin. Haal uit de oven laat volledig afkoelen.TIP !! Je kan de kip al makkelijk een dag op voorhand bakken.
- Voor de dip.Neem ongeveer 120gr van de cranberry compote en doe in een blender samen met de Dijon mosterd, honing, peper en zout.Mix tot een gladde saus.Bewaar koel tot voor het serveren.TIP !! Je kan deze dip al makkelijk een dag op voorhand maken
- Voor de filodeeg rolletjes.Verwarm de oven voor op 200 graden. Beleg een bakplaat met bakpapier.Snij de kipfilet in kleine blokjes.Snij de brie in dunne plakjes.Neem 1 plakje filodeeg, lepel hierop een beetje van de cranberry compote gevolgd door wat blokjes kip en een plakje brie. Rol op en leg op de bakplaat. Wrijf goed in met olijfolie of zonnebloemolie. Doe hetzelfde met de rest van de plakjes filodeeg. Strooi wat honing over de rolletje en bak ze mooi goudbruin in de oven voor zo'n 12 a 15min.Eenmaal mooi goudbruin gebakken, haal uit de oven en serveer direct met de cranberry-mosterd dip.Smakelijk