Met de feestdagen kan je gewoon nooit genoeg inspiratie krijgen voor hapjes. Of het nu de eerst gang is van een 6-gangen menu of als start van een gezellige fondue of gourmet avond, hapjes horen er nu eenmaal bij. Ook al is dit de opener van de avond, je hoeft het jezelf echt niet te moeilijk te maken om iets lekker origineel op tafel te brengen. Dat bewijzen deze bladerdeeg hapjes met roomkaas en ham, een eenvoudig borrelhapje waarmee je bij zowel groot als klein scoort en je kan deze makkelijk op voorhand al voorbereiden.
Een hapje waarvoor je weer geen eindeloos lang boodschappenlijstje nodig hebt. Noteer enkel maar een pak bladerdeeg, wat gedroogde ham, peterselie en roomkaas. Ik gebruikte in dit geval de nieuwe Boursin “Zacht & Romig” Natuur.
Hoe maken we deze bladerdeeg hapjes met roomkaas en ham?
Ik creëerde met het bladerdeeg hoorntjes met behulp van cannelloni buisjes (pasta) verpakt in wat aluminiumfolie. Door de folie zal je de hoorntjes makkelijk kunnen ontvormen. De hoorntjes kan je makkelijk een paar uur op voorhand al bakken. Ze dienen zeker afgekoeld te zijn alvorens ze gaat vullen.
Check de tips & vragen voor een alternatief voor de hoorntjes.
Voor de vulling, snij je eerst de gedroogde ham in fijne stukjes. Hak ook wat peterselie en bieslook fijn. Meng alles met de roomkaas. Zo’n 1h voor het serveren vul je de hoorntjes met deze roomkaas vulling, dit gaat het makkelijkste met behulp van een spuitzak.
Tips en vragen voor het maken van deze bladerdeeg hapjes met roomkaas en ham
- Waarmee kan ik de ham vervangen? Je kan de ham perfect vervangen door gerookte zalm, forel, gekookte ham of stukjes gerookte kip. Wil je een veggie versie meng dan de roomkaas met wat geraspte cheddar, gedroogde veenbessen en wat fijngehakte pecannoten.
- Is er een alternatief voor de hoorntjes? Vind je de hoorntjes iets te ingewikkeld (wat totaal niet is 😄), je kan ook kuipjes maken met behulp van een muffin/cupcake bakvorm. Snij dan kleine vierkantjes uit het bladerdeeg en leg deze in de bakvorm zodat er kuipje ontstaat. Bak deze goudbruin en laat afkoelen.
- Kan ik dit receptje makkelijk meal preppen? Zeker en vast! De hoorntjes kan je makkelijk een paar uur van tevoren al vormen, afbakken en volledig laten afkoelen. Ook de vulling, kan je uren van tevoren al maken. Vul de hoorntjes zo’n 1h van tevoren.
Bladerdeeg hapjes met roomkaas en ham
Equipment
- Cannelloni buisjes + aluminiumfolie
Ingrediënten
- 1 pak bladerdeeg
- 250 gr roomkaas (type Boursin)
- 5 a 6 plakjes gedroogde ham (type Ganda ham)
- 1 el peterselie (fijngehakt)
- 1 el bieslook (fijngehakt)
Instructies
- Verwarm de oven voor 200 graden.Beleg een bakplaat met bakpapier. Snij het bladerdeeg in lange reepjes van zo'n 1 a 1,5cm breedte.Rol de cannelloni buisjes in wat aluminiumfolie. Neem 1 reep bladerdeeg en wikkel het deeg rond de cannelloni. Zorg ervoor dat het bladerdeeg steeds 1/3 over het vorige bladerdeeg valt.Bak de hoorntjes mooi goudbruin in de oven voor zo'n 20min. Haal uit de oven, laat zo'n 10min afkoelen en schuifje de bladerdeeg hoorntjes voorzichtig van het cannelloni buisje met behulp van het aluminiumfolie. Laat verder volledig afkoelen.
- Voor de vulling, hak de ham heel fijn. Meng de fijngehakte ham met de roomkaas, peterselie en bieslook. Doe de vulling in een spuitzak met spuitmondje en spuit deze in de hoorntjes. ServeerSmakelijk TIP > Check de tips en vragen hoe je deze hoorntjes makkelijk kan meal preppen.
Nog meer hapjes inspiratie nodig voor je kerstmenu? Check dan zeker ook deze :