Deze garnalencocktail met hartige wafel is een “gouwe ouwe” met een super originele twist voor op je kerstmenu. Je kerstdiner hiermee beginnen is een feestje! Super simpel en snel om te maken. Bovendien kan je alles op voorhand al maken. Ideaal voor de feestdagen. Een lekkere garnalen cocktail bestaat uit sla, tomaat, zeker een eitje, veel grijze garnalen en een lichte cocktailsausje.
Nog meer inspiratie nodig voor je kerstmenu? Check dan zeker ook even deze receptjes
Hoe maken we deze garnalencocktail met hartige wafel?
Voor het maken van de wafeltjes begin je met het scheiden van de eieren.
De eigelen gaan we romig en luchtig kloppen samen met de zachte boter. Hier voegen we vervolgens de bloem, plattekaas en kruiden aan toe. Het is normaal dat dit een vrij stevig beslag is. De eiwitten kloppen we in een andere kom stijf op en spatelen we onder het stevige beslag. In het begin zal dit ietwat moeilijk gaan maar even goed doorroeren.
Verhit je wafelijzer, vet deze wat in met boter en schep wat van het beslag in het warme ijzer. Je kan er voor kiezen om kleine wafeltjes te bakken. Of grote om deze bij het serveren te halveren. Bak de wafels mooi goudbruin voor zo’n 4 a 5min. Ze zijn het lekkerste als ze vers gebakken zijn of als je ze op voorhand bakt, laat ze dan volledig afkoelen en bewaar ze luchtdicht. Ik zou ze niet heropwarmen want dan gaan ze uitdrogen. Deze wafels zijn bovendien koud super lekker.
Voor de garnalencocktail, kook je eerst eitje hard. Ondertussen kan je de sla wassen en fijnsnijden, tomaten in kleine blokjes snijden, radijsjes en lente-ui fijnsnijden. Als de eitjes zijn gekookt en afgekoeld, kan je deze ook al pellen. Het sausje op basis van yoghurt, mayonaise en ketchup (een lichtere cocktailsaus) kan je ook al mengen en koel bewaren. Al deze stappen kan je makkelijk op voorhand al doen. De glaasjes of bordjes vullen doe je best vlak voor het serveren, dit vraagt dan niet veel werk meer.
Tips en vragen voor het maken van deze garnalencocktail met hartige wafel
- Kan ik dit receptje ook serveren als hapje? Dat kan zeker! Bak kleine wafeltjes en beleg ze op het laatste met een beetje van de garnalencocktail en het sausje.
- Kunnen we de wafels op voorhand bakken? Dat is mogelijk, natuurlijk een vers gebakken wafel is het lekkerste. Als je de wafel op voorhand bakt, warm deze dan niet opnieuw op want dan gaat deze uitdrogen. Ook koud zijn deze hartige wafels super lekker. Belangrijk! Als de wafels volledig zijn afgekoeld, bewaar dan luchtdicht.
- Hoe kunnen de garnalencocktail makkelijkste meal preppen? De eitjes kan je op voorhand al koken, laten afkoelen en pellen. De tomaten, sla, radijsjes en lente-ui kan je ook op voorhand al fijnsnijden en apart bewaren. Dan hoef je enkel voor het serveren de glaasjes nog vlug vullen met alle ingrediënten.
Garnalencocktail met hartige wafel
Equipment
- Wafelijzer
Ingrediënten
Hartige wafels
- 3 eieren
- 50 gr boter (op kamertemperatuur)
- 100 gr bloem
- 100 gr plattekaas
- 1 el peterselie (fijngehakt)
- 1 el bieslook (fijngehakt)
- Peper en zout
- Boter om in te vetten
Garnalencocktail
- 2 eieren
- 2 tomaten
- 1/4 kropsla
- handvol radijsjes
- 1 lente-ui
- 400 gr grijze garnalen
- 100 gr yoghurt
- 1 el mayonaise
- 1,5 el ketchup
Instructies
Hartige wafels
- Splits de eieren.Doe de zachte boter bij de eigelen en mix even glad en romig.Voeg hierbij de bloem, plattekaas, peterselie, bieslook, peper en zout. Mix kort. Dit is een vrij dik beslag. Klop de eiwitten stijf en voeg toe aan het beslag. Spatel de eiwiten kort en krachtig erdoor. In het begin zal dit wat moeilijk gaan, maar roer goed door.
- Verwarm je wafelijzer en vet in met wat boter.Schep wat van het deeg in het wafelijzer en bak de wafels mooi goudbruin voor zo'n 4 a 5min. Serveer de wafels direct of laat ze volledig afkoelen en bewaar ze luchtdicht.
Garnalencocktail
- Kook de eieren hard (zo'n 8min), spoel ze goed onder koud water en laat volledig afkoelen.Eenmaal volledig afgekoeld, pel ze en halveer ze
- Snij de tomaten in fijne blokjes.Snij de sla in fijne reepjes.Snij de radijsjes fijn.Hak de lente-ui fijn.Voor het sausje meng je de yoghurt met de mayonaise en ketchup. Bewaar koel.
- Vul glaasjes met wat sla gevolgd door de blokjes tomaten, radijsjes, garnalen en lente-ui. Werk elk glaasje af met een half eitje en een wafeltje.Smakelijk
Nog meer feestelijke receptjes? Check dan zeker ook deze even :
Die wafel maakt het helemaal af! Top
Wat een super leuk en origineel idee
Gaan we proberen met de feestdagen