Zachte speculaas, het enige recept voor de lekkerste speculoos dat je nodig hebt 😃. Geloof mij, na één hap ben je verkocht en wil je geen andere meer. Een super makkelijk en snel receptje dat gewoon iedereen kan maken, ook al ben je geen pro. Zelf ben ik opgegroeid met 2 “speculazen”. Iedereen die van de Kempen is, weet dat er in Herentals een heel bekend speculaas winkeltje is. Tijdens de Sinterklaas periode staan hier niet geziene rijen mensen aan te schuiven. En terecht, hun speculaas is gewoon “the best”. En dan heb je deze, een eigen familierecept die naar mijn mening even lekker is. Laat me niet kiezen want dat gaat gewoon niet, beiden zijn gewoon super lekker 😃.
Zoals je weet, ben ik fan van speculaas in dessertjes. Ben je net zoals mij? Awel, check dan zeker ook even deze heerlijke speculaas receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Zachte speculaas?
- Boter : Probeer voor een kwalitatieve roomboter te kiezen
- Eitjes
- Kandijsuiker
- Zelfrijzende bloem
- Baking soda = bicarbonaat.
- Kaneel
TIP! Gebruik geen speculaaskruiden dan wordt het te kruidig naar mijn mening. Gewoon kaneel dat iedereen wel in huis heeft, is het lekkerste.
Hoe maak je deze Zachte speculaas?
Begin met smelten van de boter op een zacht vuurtje. Eenmaal gesmolten, laat ietwat afkoelen maar zorg dat dit vloeibaar blijft.
Vervolgens doe je de eitjes en kandijsuiker in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik handmixer). Mix dit op hoge snelheid licht en luchtig voor zo’n 4 a 5min. Het volume moet bijna verdubbelen. Giet er dan rustig de gesmolten boter bij en blijf mixen op hoge snelheid. Eenmaal alle boter is toegevoegd, laat je de mixer nog een minuutje op hoge snelheid mixen.
Verlaag dan de snelheid van je mixer. Doe er de zelfrijzende bloem bij samen met baking soda en kaneel. Mix nog heel even tot een glad deeg. Zet je mixer dan uit.
Giet vervolgens het deeg in een diepe ovenschaal. Spreid mooi uit maar zorg dat je ovenschaal ook niet te groot is waardoor het deeg laagje te dun wordt.
TIP! Heb je meer info nodig over de bakplaat die ik gebruik. Vraag het helemaal onderaan in de reacties en ik geef je de nodige info. Of stuur een DM via mijn Instagram
Bak dan de speculaas in de oven voor zo’n 30 a 35min. De baktijd zal afhangen van de grootte van je bakplaat. Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat volledig afkoelen. Bewaar de speculaas luchtdicht.
Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.
Zachte speculaas
Equipment
- 1 Diepe bakplaat 32x24cm (hoogte zo'n 2,5cm)
Ingrediënten
- 250 gr boter (*)
- 5 eieren
- 500 gr kandijsuiker
- 500 gr zelfrijzende bloem
- 1,5 tl kaneel (mag meer zijn naar eigen smaak)
- 1 kl baking soda (= bicarbonaat)
Instructies
- Begin met de boter te smelten op een zacht vuurtje. Eenmaal gesmolten laat ietwat afkoelen maar zorg dat dit vloeibaar blijft.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 185 graden.Bekleed de ovenschaal of bakplaat met bakpapier.
- Doe de eitjes en kandijsuiker in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer). Mix dit op hoge snelheid voor zo'n 4 a 5min licht en luchtig. Het volume moet ook bijna verdubbelen. Giet er dan rustig de gesmolten boter bij en blijf mixen op hoge snelheid. Wanneer alle boter is toegevoegd, mix nog zeker een minuutje op hoge snelheid
- Verlaag dan je mixer naar het laagste niveau. Doe er de bloem, baking soda en kaneel bij. Mix nog even kort tot een glad deeg. Mix niet te lang. De laatste restjes bloem aan de zijkanten kan je nog even mengen met een spatel. Giet het deeg in de bakplaat. De bakplaat mag niet te groot zijn want dan ga een te dunne koek hebben. De afmeting van mijn bakplaat staat bij de benodigdheden. Je zou ook een springvorm kunnen gebruiken maar dan zal je er minstens zo'n 3 nodig hebben. Giet niet al het deeg in 1 springvorm. TIP! Meer info nodig over mijn bakplaat. Vraag het even in de reacties helemaal onderaan dit recept.
- Zet in de oven en bak de speculaas voor zo'n 35 a 40min. Veel zal afhangen van de grootte van je vorm.
- Eenmaal mooi gebakken, haal uit de oven en laat volledig afkoelen. Bewaar de speculaas luchtdicht Smakelijk
Is dit gezouten roomboter, die u gebruikt?
Ga het zeker proberen.
Bedankt voor het recept
Nee, gewone goede boter (ongezouten)