Speculaas mousse met appeltjes, een simpel en snel dessert in een glaasje dat zeker en vast een kanshebber is voor je kerstmenu. Een super makkelijk toetje klaar in amper 30min, weinig ingrediënten en eenvoudig de dag voordien al te maken. Kortom ideaal voor tijdens de feestdagen of voor tijdens een etentje met vrienden. Onderaan de glaasjes is er een heerlijk laagje van gebakken appeltjes. Daarop komt een luchtige mousse op basis van mascarpone en speculaaspasta. Feestelijk, eenvoudig en zo heerlijk van smaak.
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere makkelijke desserts in glaasjes? Check dan zeker deze receptjes even
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Speculaas mousse met appeltjes?
- Appelen (Type Jonagold)
- Kaneel
- Bruine suiker (= Cassonade)
- Mascarpone
- Poedersuiker
- Speculaaspasta
- Slagroom
Hoe maak je deze Speculaas mousse met appeltjes?
We beginnen met het bakken van de appeltjes. Hiervoor schil je eerste de appelen en verwijder het klokhuis. Snij vervolgens in blokjes. Verwarm een pan met een klein klontje boter en doe er de appelblokjes in. Stoof deze voor max. 5min aan. Voeg ondertussen ook kaneel toe en de laatste 2min de bruine suiker. Roer goed. Haal na 5min van het vuur en verdeel de gebakken appeltjes over de glaasjes. Laat dit dan afkoelen terwijl je de mousse maakt.
Voor de mousse, gaan we eerst mascarpone, poedersuiker en speculaaspasta loskloppen. Klop dit tot een gladde crème. Giet er vervolgens de slagroom bij. Klop op tot een ietwat stevige mousse. Verdeel de mousse dan over de afgekoelde appeltjes in de glaasjes. Zet in de koelkast om op te stijven. Reken toch op zo’n 2 a 3h om op te stijven. Je kan de mousse ook al een dag op voorhand maken.
Voor de afwerking, smelt je nog wat speculaaspasta au bain-marie. Giet deze bovenop de mousse en zet opnieuw in de koelkast. Zo kan de speculaaspasta terug opstijven.
Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.
Speculaas mousse met appeltjes
Equipment
- 6 dessertglaasjes
Ingrediënten
- 3 appelen (type Jonagold)
- 1 klontje boter
- 1/2 tl kaneel
- 1 el bruine suiker
Mousse
- 250 gr mascarpone
- 1,5 el poedersuiker
- 3 el speculaaspasta + extra
- 200 ml room
Instructies
- Begin met het schillen van de appelen. Verwijder het klokhuis en snij vervolgens in blokjes. Verhit een ruime pan met klontje boter. Doe er de appeltjes in samen met kaneel. Stoof deze voor zo'n 5min, de laatste 2min voeg je de bruine suiker toe. Roer goed. Haal van het vuur en verdeel de appeltjes over de glaasjes. Zet even opzij en laat ze ietwat afkoelen alvorens je de mousse ervoer gietTIP! Zorg ervoor dat de appeltjes geen moes worden, ze mogen nog wat textuur hebben.
- Dan gaan we aan de mousse beginnen. Klop alvast eerst de mascarpone los met speculaaspasta en poedersuiker. Giet er de room bij en klop tot een mooie ietwat stevige mousse. Verdeel de mousse over de ietwat afgekoelde appeltjes. Zet in de koelkast om op te stijven. Reken toch zo'n 3 a 4u om op te stijven. Je kan de mousse ook al een dag op voorhand maken.
- Eenmaal de mousse mooi is opgesteven, smelt nog wat extra speculaaspasta au bain-marie. Zo wordt deze mooi lopend.Verdeel wat van de speculaaspasta bovenop de mousse. Zet nog eens voor een paar minuten in de koelkast om op te stijven.Serveer dan.