Ovenschotel met bloemkool en gehakt, een lekker makkelijke receptje dat hier thuis telkens de grote favoriet op het weekmenu is. Echt simpele dagelijkse kost waar iedereen (zowel groot als klein) van zullen smullen. De schotel bestaat uit laagjes aardappel puree, gehakt, bloemkool (en/of broccoli), kaassaus en een kaaskorstje. Een gerechtje dat je eenvoudig op voorhand al kan maken, dus “meal prep Proof”.
Nog meer inspiratie nog voor lekkere ovenschotel? Check dan zeker deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Ovenschotel met bloemkool en gehakt?
- Aardappelen (bloemige)
- Bloemkool (en/of broccoli)
- Ui
- Prei
- Gehakt (gemengd of kip)
- Kerriepoeder
- Boter
- Bloem
- Melk
- Gemalen kaas
- Mosterd
- Citroen
Hoe maak je deze Ovenschotel met bloemkool en gehakt?
Begin met het schillen van de aardappelen. Kook ze vervolgens gaar. Eenmaal gaar, giet af, pureer ze met scheutje melk. Breng goed op smaak met peper, zout en optioneel wat nootmuskaat. Verdeel de aardappelpuree over de bodem van een ovenschotel. Zet even opzij.
Ondertussen kan je ook de bloemkoolroosjes (en eventueel ook broccoli) beetgaar koken. Giet dan af en zet even opzij.
Vervolgens gaan we fijngesneden ui en prei aanstoven in een stoofpot of pan met wat olijfolie. Stoof voor zo’n 5min en roer regelmatig. Doe er het gehakt en wat kerriepoeder bij en bak mooi rul. Schep deze dan bovenop de aardappelpuree en spreid mooi egaal uit.
Ondertussen kan je ook de kaassaus maken. Hiervoor smelten we eerst wat boter en daar voegen we bloem aan toe. Roer goed tot een droge brokkelige massa (=roux). Giet er vervolgens de melk bij en roer nu goed met een garde en laat de saus rustig indikken. Eenmaal je een mooie witte saus hebt, haal dan van het vuur. Doe er dan geraspte kaas bij en roer goed zodat deze kan smelten. Breng op smaak met mosterd, citroensap, nootmuskaat, peper en zout.
Giet de saus bovenop het gehakt mengsel en schik er de bloemkool (en/of de broccoli) in. Werk af met wat geraspte kaas.
TIP! Tot hier kan je de schotel makkelijk 1 a 2 dagen op voorhand maken. Bewaar dan goed afgedekt in de koelkast.
Zet de ovenschotel nog zo’n 20 a 25min in de oven. Maak je ze op voorhand dan zal ze er nog iets langer in moeten.
Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.
Ovenschotel met bloemkool en gehakt
Ingrediënten
- 750 gr aardappelen (bloemige)
- 1 scheutje melk
- 1 bloemkool (*)
- 1 ui
- 2 preien
- 500 gr gehakt (gemengd of kip)
- 1 tl kerriepoeder (optioneel)
- Olijfolie
- Peper en zout
Kaassaus
- 30 gr boter
- 40 gr bloem
- 700 ml melk
- 160 gr gemalen kaas + extra
- 1 kl mosterd
- 1/2 citroen
- Nootmuskaat (optioneel)
Instructies
- Begin met de aardappelen te schillen, snij ze in blokjes en kook ze gaar in licht gezouten water.Eenmaal gaar, giet af en pureer ze samen met een scheut melk. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de puree over de bodem van een ruime ovenschaal. Spreid dit mooi egaal uit zodat de gehele bodem bedekt is.
- Ondertussen kan je de bloemkool in roosjes snijden. Snij ze vooral niet te klein.Kook ze beetgaar in licht gezouten water. Kook ze niet te plat, ze mogen nog een beet hebben. TIP! Gebruik je een mix bloemkool en broccoli. Voeg de broccoli roosjes dan iets later toe aan het kookwater met de bloemkool. Broccoli hoeft namelijk niet zo lang te koken. Giet dan af en zet even opzij.
- Pel de ui en hak fijn.Was de preien en hak fijn.Verhit een stoofpot met een scheut olijfolie (of klontje boter). Stoof hierin de ui en prei aan voor zo'n 4 a 5min. Roer regelmatig zodat de groenten niet bruin worden.Doe er dan het gehakt bij samen met het kerriepoeder. En bak dit mooi rul. Roer regelmatig. Kruid nog even met peper en zout. Verdeel dit mengsel over de puree in de ovenschotel.
- Ondertussen kan je ook de kaassaus maken. Smelt de boter in een kookpotje. Eenmaal gesmolten, voeg de bloem toe en roer goed tot een droge brokkelige massa (=roux). Wanneer dit mooi opgedroogd is, giet je er in delen de melk bij. Blijf nu continu roeren, zet het vuur een klein tikkeltje hoger tot de saus mooi begint in te dikken. Haal dan van het vuur en voeg de geraspte kaas toe. Roer nu goed zodat de kaas kan smelten.Breng de saus op smaak met mosterd, citroensap, nootmuskaat (optioneel), peper en zout.
- Leg de bloemkool (en optioneel ook de broccoli roosjes) bovenop het gehakt mengsel. Giet er dan de kaassaus over. Of je kan ook eerst de kaassaus over het gehakt mengsel gieten en dan de bloemkool (en broccoli) roosjes erin schikken.Strooi er nog wat geraspte kaas overTIP! Tot hier kan je de ovenschotel makkelijk al 1 a 2 dagen op voorhand maken. Laat dan goed afkoelen. Dek goed af en bewaar in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.Zet de schotel nog zeker 20 a 25min in de oven. TIP! Maak je de schotel op voorhand dan zal ze iets langer in de oven moeten. Reken dan op zo'n 35 a 40minSmakelijk