Rijst taartjes met rabarber, een makkelijk tussendoortje om uren naar uit te kijken. Een klassieker maar eentje die je gewoon niet beu kan geraken. Ja, zo’n lekker rijsttaartje dat smaakt nu eens altijd. Super lekker voor bij de koffie of als tussendoortje voor na het sporten. Een ideale manier om terug wat energie op te doen. Deze taartjes kan je echt super makkelijk zelf maken. Je maakt hiervoor een heerlijke rijstpap met veel vanille. Vervolgens bekleed je de vormpjes met bladerdeeg. Om ze nog wat lekkerder te maken, heb ik wat rabarber confituur op de bodem gesmeerd. Daarop komt de rijstpudding en bakken maar. Simpel en vooral snel klaar!
Nog meer lekkere ideetjes met rabarber? Check dan zeker deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Rijst taartjes met rabarber?
- Dessertrijst
- Melk : je kan hier het best halfvolle of volle melk voor gebruiken (geen magere). Het lekkerste om rijstpap te maken is verse melk bij de boer gaan halen.
- Suiker & vanillesuiker
- Vanillestokje
- Vanille puddingpoeder
- Zeste van sinaasappel
- Ei
- Bladerdeeg : ik gebruikte hier kleine individuele plakjes bladerdeeg. Je kan ook één grote vel gebruiken om dan in kleinere porties te snijden
- Rabarber compote of confituur : je kan hier ook een andere (homemade) confituur voor gebruiken.
Hoe maak je deze Rijst taartjes met rabarber?
Begin met het maken van de rijstpap. Doe hiervoor 2/3 van de melk in een kookpotje samen met de rijst en de zaadjes van vanillestok (+ lege vanillestok). Breng zachtjes aan de kook en laat dan zachtjes sudderen tot de rijst gaar is. Roer regelmatig.
Terwijl de rijst aan het garen is, kan je de rest van de melk losroeren met vanille puddingpoeder. Wanneer de rijst gaar is, voeg je de suiker, vanillesuiker en het papje van het puddingpoeder toe. Roer goed zodat de rijstpap ietwat kan indikken. Haal dan van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet niet in de koelkast dan wordt deze te hard.
Ondertussen kan je de taartvormpjes bekleden met bladerdeeg. Smeer over de bodem wat van de compote of confituur.
Wanneer de rijstpap is afgekoeld, voeg je het eigeel toe samen met wat zeste van sinaasappel. Roer goed. Vervolgens klop je het eiwit stijf op in een aparte kom. Spatel dit dan onder de rijstpap. Verdeel dan de rijstpudding over de vormpjes. Bak de taartjes mooi goudbruin voor zo’n 25min.
Eenmaal gebakken, haal uit de oven. Laat afkoelen. Je kan deze zowel lauw als koud serveren.
Rijst taartjes met rabarber
Equipment
- 6 taartvormpjes
Ingrediënten
- 6 plakjes bladerdeeg (*)
- Rabarbercompote of confituur (**)
Rijstpudding
- 75 gr dessertrijst
- 500 ml melk
- 1 vanillestokje
- 1 el vanille puddingpoeder
- 70 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker (=+/- 10gr)
- 1 ei
- 1 tl zeste van sinaasappel
Instructies
- Begin met het maken van de rijstpap. Doe de rijst in een kookpotje samen met 2/3 van de melk en de zaadjes van vanillestok (+ lege vanillestok). Breng zachtjes aan de kook en laat zo'n 40min zachtjes garen tot de rijst mooi gaar is. Roer regelmatig
- Doe de resterende melk in een kom samen met het puddingpoeder. Roer dit goed los tot een glad papje. Wanneer de rijst gaar is, voeg de suiker toe samen met het papje van puddingpoeder. Roer goed zodat de rijstpap kan indikken. Haal dan van het vuur en laat afkoelen (op kamertemperatuur)
- Bekleed ondertussen de vormpjes met bladerdeeg en smeer wat van de compote (of confituur) over de bodem.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Wanneer de rijstpap is afgekoeld, roer er het eigeel onder samen met wat zeste van sinaasappel.Klop het eiwit stijf op en spatel onder de rijstpap. Verdeel over de vormpjes.
- Bak de taartjes voor zo’n 25min in de oven.Haal uit de oven en laat afkoelen. Ik vind ze het lekkerste als ze nog wat warm zijn 😁