Wanneer we in het rabarberseizoen zitten dan hoort daar natuurlijk een lekker stukje rabarbertaart bij. Zo eentje met een lekkere knapperige “boterige” bodem, een heerlijke frisse rabarbercompote en krokante crumble. Ja, rabarber en dessertjes dat is een ware match made in heaven. Het frisse en het zure van de rabarber in combinatie met het zoete, altijd een topper! Deze taart dient dan echt op je “te bakken lijstje” komen te staan. Ideaal om in het weekend rustig te maken en er dan zalig van te genieten met een koffietje, theetje of een fris drankje.
Handige tip! De crumble bovenop de compote is gewoon het deeg van de bodem en zijkanten. We breken het deeg in kleinere stukjes en strooien dit over de compote samen met wat amandelschilfers. Lekker makkelijk en snel dus!
TIP! Van de compote zal je normaal nog wat extra hebben. Wel deze heb ik gewoon verwerkt in een tweede lekkernij namelijk rijsttaartjes. Ik heb hiervoor gewoon het recept van Jeroen Meus gevolgd (recept met bladerdeeg). Alvorens de rijstpap in de vormpjes te gieten heb ik op de bodem wat van de compote gesmeerd. Lekker hoor!
Hoe maken we deze Rabarbertaart?
Begin met het maken van de rabarbercompote. Hiervoor doe je grove stukken rabarber in een kookpotje samen met vanillesuiker, suiker en vanille extract. Zet op een middelhoog vuur en roer af en toe zodat de suiker kan oplossen in de het vrijgekomen vocht van de rabarber. Los ondertussen maizena op met het sap van een sinaasappel.
Wanneer er zich een compote begint te vormen (er mogen nog grote stukken rabarber zijn) voeg je al roerend het maizena papje toe. Blijf roeren tot dit begint in te dikken. Haal dan van het vuur. Laat ietwat afkoelen, proef en voeg eventueel nog wat suiker toe. Laat nu volledig afkoelen.
Maak het deeg voor de bodem, zijkanten en de crumble. Hiervoor meng je bloem, suiker en vanillesuiker. Voeg er de zachte boter in blokjes aan toe en en een ei. Kneed, meng of mix (je kan hier je mixer voor gebruiken) tot een kruimelig deeg. Schep iets meer dan 2/3 van het deeg op de bodem van je beklede springvorm. Duw goed aan zodat de bodem mooi egaal bedekt is en duw ook bij de zijkanten ietwat naar boven zodat er een rand ontstaat.
Schep de afgekoelde rabarbercompote in de vorm tot net iets onder de rand. Breek de het resterende deeg in kleinere stukken en verdeel dit over de compote samen met wat amandelschilfers. Bak de taart mooi gaar en goudbruin in de oven voor zo’n 50min.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen of tot ze lauw is. Lauw is de taart op haar beste.
Rabarbertaart
Equipment
- 1 taartvorm (+/- 22 a 24cm)
Ingrediënten
Rabarbercompote
- 500 gr rabarber
- 1 zakje vanillesuiker = 10gr
- 125 gr suiker
- 1 tl vanille extract
- 1 tl sinaasappel zeste
- 1 sinaasappel
- 30 gr maizena of vanille puddingpoeder (Imperial)
Deeg
- 300 gr patisseriebloem
- 100 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker (=10gr)
- 150 gr boter (op kamertemperatuur)
- 1 ei
Instructies
- Begin met het maken van de rabarbercompote.Verwijder de harde uiteinden van de rabarber. Snij in grove stukken. Rabarber kookt snel helemaal kapot dus je hoeft deze niet te fijn te snijden. Doe de stukken rabarber in een kookpotje samen met vanillesuiker, suiker en vanille extract. Zet op een middelhoog vuur en laat zachtjes sudderen. Roer af en toe zodat de suiker kan oplossen in het vrijgekomen vocht van de rabarber. Los ondertussen de maizena op in het sap van de sinaasappel. Roer goed tot een glad papje. Wanneer er zich een dikke compote (er mogen nog vaste stukken rabarber zichtbaar zijn) begint te vormen, voeg je het maizena papje toe samen met de zeste van sinaasappel. Blijf nu continu roeren (zo zal de rabarber nog verder oplossen) om de compote in te dikken. Haal dan van het vuur. Proef even en voeg eventueel nog wat suiker toe. Laat dit volledig afkoelen alvorens
- Bekleed de bodem en zijkanten van springvorm met bakpapier. Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Voor het deeg, meng de bloem met suiker en vanillesuiker. Voeg de zachte boter in kleine blokjes toe en doe er ook het ei bij. Meng of kneed tot je een kruimelig deeg krijgt.
- Doe iets meer dan 2/3 van het deeg in de springvorm en duw goed aan zodat de bodem mooi egaal bedekt is met deeg. Duw ook aan de randen enkele centimeters naar boven. Probeer ervoor te zorgen dan de rand overal even hoog is.
- Giet de afgekoelde rabarbercompote in de vorm tot iets onder de rand. Je zal waarschijnlijk niet alle compote hoeven te gebruiken. Breek het resterende deeg in kleine stukjes en strooi dit bovenop de compote.Bak de taart mooi gaar en goudbruin in de oven voor zo'n 50min. Haal uit de oven en laat ietwat of volledig afkoelen. De taart is op haar lekkerste als ze nog wat lauw is.