Zo lekker, zo simpel, zo veelzijdig, zoveel smaak … yes ik ben superfan van deze gehaktballetjes met paprika feta dip! Een receptje dat ik de komende weken nog vaak hier op het menu ga zetten. Dit gerechtje kan je als gewoon doordeweekse maaltje serveren samen met wat pita- of naanbrood. Of serveer de balletjes met de dip als hapje bij een gezellige borrel of apéro. Dit is uitpakken zonder het jezelf moeilijk te maken aangezien je dit makkelijk op voorhand kan voorbereiden. De gehaktballetjes kan je op voorhand al rollen en bewaren in de koelkast. Dan hoef je ze op het laatste enkel nog maar te bakken. De dip op basis van feta en geroosterde paprika kan je ook perfect uren op voorhand al maken.
Hoe maken we deze Gehaktballetjes met paprika feta dip?
Begin met het maken van de gehaktballetjes. Hiervoor meng je gehakt met fijngehakte look, sjalot, peterselie, zeste van citroen, peper en zout. Voeg er een eitje aan toe, meng opnieuw even. Doe er het paneermeel bij en meng goed. Laat dit mengsel eerst zo’n 20min opstijven in de koelkast alvorens er kleine balletjes van te rollen.
TIP! Je kan de balletjes makkelijk al op voorhand rollen en goed afgedekt bewaren in de koelkast. Dan hoef je ze enkel nog maar te bakken.
Ondertussen kan je de dip maken. Verkruimel de feta en doe in een blender samen een geroosterde paprika (uit een bokaaltje). Mix dit tot een gladde ietwat dikke crème. Je zal even moeten mixen om de feta mooi glad te krijgen. Doe er yoghurt bij en mix opnieuw tot je een mooi romige crème krijgt. Schep in een serveerkommetje, dek goed af en bewaar in de koelkast.
Bak de gehaktballetjes mooi goudbruin en gaar in een pan met wat olijfolie.
Serveer ze dan met de dip eventueel wat pita- of naanbrood en fijngehakte komkommer.
Gehaktballetjes met paprika feta dip
Ingrediënten
- 1/2 komkommer
- +/- 8 pitabroodjes
- 1 portie tzatziki (optioneel)
Gehaktballetjes
- 600 gr gehakt (kip of gemengd)
- 1 teentje look (fijngehakt)
- 1 kleine rode ui (of sjalot)
- 2 el peterselie (fijngehakt)
- 1 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
- 1 ei
- 35 gr paneermeel
- Peper en zout
- Olijfolie
Paprika feta dip
- 200 gr feta
- 1 stuk geroosterde paprika (*)
- 150 gr griekse yoghurt (of gewone yoghurt)
Instructies
- Begin met het maken van de gehaktballetjes. Doe het gehakt in een mengkom samen met de fijngehakte look, rode ui, peterselie en zeste van citroen. Meng alvast even. Doe er het ei bij en meng opnieuw goed.Voeg paneermeel toe en meng goed. Laat dit zo'n 20min afgedekt opstijven in de koelkast.
- Ondertussen kan je de paprika feta dip maken.Hiervoor verbrokkel je best eerst de feta en doe in een blender of hakmolentje.Voeg de geroosterde paprika toe.Mix dit alvast goed tot je een gladde ietwat dikke crème hebt. De feta dient echt glad te zijn, dus geen brokjes meer.Voeg dan de yoghurt toe en mix opnieuw tot een mooie gladde crème. Proef en breng eventueel op smaak met citroensap, peper of zout. Maar opgelet de feta zorgt al voor een zoute toets en de yoghurt voor een frisse toets. Bewaar de dip afgekoeld in de koelkast. Je kan de dip makkelijk al enkele uren op voorhand maken.
- Rol kleine balletjes van het gehakt mengsel. Als je ze serveert als hapje is het wel leuk dat ze klein zijn. Verhit een ruime pan met olijfolie en bak de balletjes mooi goudbruin en gaar. Misschien zal je ze wel in porties moeten bakken.Ondertussen kan je de pitabroodjes opwarmen of bakken.Serveer de balletjes met de dip en de pitabroodjes. Serveer er optioneel ook wat (homemade) tzatziki bij
Notities
De bokaaltjes die ik koop bevat meestal 3 a 4 paprika’s. Ik gebruik hier slechts eentje omdat het toch al vrij krachtig is qua smaak. De rest kan je in een salade verwerken of in de soep, of in een omeletje.