Rabarbercake

Deze rabarbercake is een feestje op tafel! Nu we in het rabarberseizoen zitten, moet je gewoon deze simpele cake eens uitproberen. Een lekker frisse cake met stukjes rabarber en een lekkere krokante crumble. Heerlijk om van te genieten bij de koffie of thee
Naar recept gaan

Als het rabarber seizoen (eindelijk) weer daar is, dan hoort daar natuurlijk een lekkere rabarbercake bij. Deze groente in een dessertje of gebak dat is altijd scoren. Het zurige combineert heerlijk met al het zoete en de suikers. Die heerlijke combinatie vind je ook terug in deze cake. Een super simpele vanillecake met stukjes rabarber afgewerkt met een lekkere krokante crumble. Dit is gewoon smullen en genieten. Ideaal om tijdens het weekend te maken en dan heerlijk genieten met een koffietje of theetje of een frisse limonade.

Deze rabarbercake is een feestje op tafel! Nu we in het rabarberseizoen zitten, moet je gewoon deze simpele cake eens uitproberen. Een lekker frisse cake met stukjes rabarber en een lekkere krokante crumble. Heerlijk om van te genieten bij de koffie of thee

Hoe maken we deze Rabarbercake ?

Begin met het in kleinere stukken te snijden van de rabarber en meng met bloem en suiker. Vervolgens maken we de crumble. Hiervoor mengen we gesmolten boter met bloem, suiker en vanillesuiker. Kneed of mix tot een kruimelige massa.

Dan kunnen we de cake maken. Hiervoor gaan we eerst alvast melk mengen met wat citroensap. De melk zal beginnen kabbelen en dat is normaal, zo creëer je eigenlijk karnemelk. Zet dit even opzij.
Doe zachte boter in een mengkom samen met vanillesuiker, suiker, zeste van sinaasappel en vanille extract. Mix dit op hoge snelheid tot dit mooi licht en romig is geklopt. Reken toch op enkele minuten. Doe er dan één voor één de eieren bij en mix steeds goed. Wanneer alle eieren zijn toegevoegd, mix nog zeker een minuutje op hoge snelheid. Zet je mixer dan op de laagste stand en voeg afwisselend wat zelfrijzende bloem en wat van de kabbelende melk toe. Mix tot een mooi glad deeg, mix niet te lang.

Schep het deeg in een beklede springvorm. Verdeel hierover de stukjes rabarber (schep niet het vocht mee dat onderaan de komt ligt) en werk af met de crumble. Bak voor zo’n 55 a 60min in de oven. Eenmaal gebakken, laat zo’n 5min afkoelen in de vorm, ontvorm en laat verder volledig afkoelen op een rooster.

Deze rabarbercake is een feestje op tafel! Nu we in het rabarberseizoen zitten, moet je gewoon deze simpele cake eens uitproberen. Een lekker frisse cake met stukjes rabarber en een lekkere krokante crumble. Heerlijk om van te genieten bij de koffie of thee
Deze rabarbercake is een feestje op tafel! Nu we in het rabarberseizoen zitten, moet je gewoon deze simpele cake eens uitproberen. Een lekker frisse cake met stukjes rabarber en een lekkere krokante crumble. Heerlijk om van te genieten bij de koffie of thee

Rabarbercake

Deze rabarbercake is een feestje op tafel! Nu we in het rabarberseizoen zitten, moet je gewoon deze simpele cake eens uitproberen. Een lekker frisse cake met stukjes rabarber en een lekkere krokante crumble. Heerlijk om van te genieten bij de koffie of thee
5 van 7 stemmen
Gang dessert, gebak, voor bij de koffie
Porties 6

Equipment

  • springvorm +/- 22 a 24cm

Ingrediënten
  

  • 300 gr rabarber
  • 1 el suiker
  • 1,5 el bloem

Crumble

  • 85 gr boter (gesmolten)
  • 100 gr patisseriebloem
  • 100 gr suiker
  • 20 gr bruine suiker (= cassonade)

Cake

  • 60 ml melk
  • 1/2 citroen
  • 225 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 10 gr vanillesuiker (= 1 zakje)
  • 190 gr suiker
  • 1 tl zeste van sinaasappel (fijn geraspt)
  • 1 tl vanille extract
  • 3 eieren
  • 190 gr zelfrijzende bloem

Instructies
 

  • Bekleed de bodem en zijkanten van de springvorm met bakpapier. Zet even opzij
  • Snij de rabarber in de kleinere stukjes en doe in een mengkom.
    Doe er de suiker en bloem bij. Meng kort en zet even opzij.
  • Voor de crumble. Meng de gesmolten boter met de bloem, suiker en bruine suiker. Meng tot een kruimelige massa. Zet even in de koelkast terwijl je het deeg voor de cake maakt.
  • Voor de cake, begin met de melk te mengen met het sap van een halve citroen in een kommetje. Dit zal beginnen kabbelen, dat is normaal. Zet even opzij.
    Doe je de zachte boter in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer) samen met vanillesuiker, suiker, zeste van sinaasappel en vanille extract. Mix dit op hoge snelheid voor enkele minuten tot deze mooi licht en luchtig is. Schraap af en toe de zijkanten even los.
    Doe er dan één voor één de eieren bij en mix steeds goed. Eenmaal deze allemaal zijn toegevoegd, mix nog zeker een minuutje op hoge snelheid.
    Verlaag je mixer dan naar de laagste stand. Voeg nu afwisselend wat van de bloem en wat van de kabbelende melk toe. Mix tot een mooi glad deeg. Eenmaal gemengd, zet je mixer dan uit. De bloem aan de zijkant van je kom kan je nog met een spatel even mengen.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Schep het deeg in de springvorm. Spreid mooi egaal uit.
    Verdeel hierover de rabarber. Het kan zijn dat door het staan er wat vocht onderaan de komt ligt. Probeer deze niet mee te scheppen anders zorg je voor teveel vocht bij de cake.
    Verdeel er de crumble over.
    Bak de cake mooi gaar en goudbruin in de oven voor zo'n 55 a 60min. Check met een satéprikker of ie gaar is binnenin.
    Haal dan uit de oven, laat zo'n 5min afkoelen in de vorm. Ontvorm dan en laat verder afkoelen op een rooster.
    Smakelijk
Trefwoord cake, crumble, dessert, gebak, rabarber, voor bij de koffie

7 thoughts on “Rabarbercake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.