Het is weekend en daar hoort een lekker borrelhapje bij! Geen typische nootjes of chips, wij gaan voor iets veel beter namelijk dit Bladerdeeghapje met zalm en asperges. Dat is pas uitpakken zonder het jezelf moeilijk te maken want deze hapjes zijn echt extreem makkelijk. Niet te veel ingredi¨ënten, niet te veel afwas en je hoeft er niet je hele dag voor in de keuken te staan. Ideaal toch! We combineren onze heerlijke Belgische witte asperges met gerookte zalm, wat lente-ui, dille en crème fraiche. Dat allemaal in een lekker bladerdeeg jasje.
TIP! Ik gebruikte hier enkel witte asperges, je zou ook een mix van witte en groene kunnen kiezen of enkel groene.
TIP! Geen fan van gerookte zalm? Je kan dit ook maken met ham.
Hoe maken we dit Bladerdeeghapje met zalm en asperges?
Ik gebruikte voor deze hapjes kleine vierkante bladerdeeg plakjes uit de diepvries (verkrijgbaar in enkele supermarkten). Deze dien je eerst te laten ontdooien dus hou daar rekening mee. Je kan ook voor vers bladerdeeg kiezen, ga dan voor 2 vellen. Je kan het best vertrekken vanuit vierkante plakjes voor het beste resultaat.
Begin met de asperges te schillen, het harde achterste te verwijderen en in kleine stukjes te snijden. Kook ze beetgaar, giet af en laat goed uitlekken en afkoelen. Ondertussen kan je lente-uitjes fijnsnijden en de gerookte zalm in kleine reepjes snijden.
Roer crème fraîche (of roomkaas) los in een mengkom samen met fijngehakte dille, wat fijngeraspte zeste van citroen, peper en zout. Voeg er de afgekoelde asperges aan toe samen met de gerookte zalm en lente-ui.
TIP! Tot hier kan je makkelijk al enkele uren op voorhand maken en koel bewaren in de koelkast. Zorg er wel voor dat je asperges goed zijn uitgelekt anders zal dit te vochtig worden. Of je zou de asperges ook later aan dit mengsel kunnen toevoegen.
Leg de (vierkante) plakjes bladerdeeg op een beklede bakplaat. Verdeel in het midden van elk plakje wat van het asperge-zalm mengsel. Reken op zo’n één volle lepel per plakje. Vouw dan de punten van het deeg naar midden zodat er een pakketje ontstaat. Wrijf in met wat losgeklopt ei en bak ze vervolgens mooi goudbruin in de oven. Serveer ze dan direct.
Bladerdeeghapje met zalm en asperges
Ingrediënten
- 8 plakjes bladerdeeg (*)
- 1/2 bussel witte asperges
- 3 lente-uitjes
- 150 gr gerookte zalm
- 125 gr crème fraiche (of roomkaas type Philadelphia)
- 1 kl dille (fijngehakt) – optioneel peterselie
- 1 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
- Peper en zout
- 1 ei
Instructies
- Schil de asperges, verwijder het harde achterste en snij in kleine stukjes Kook de asperges beetgaar in lichtgezouten water, giet af en laat goed uitlekken en afkoelen.
- Hak ondertussen de lente-ui fijn.Snij de gerookte zalm in kleine stukjes of reepjes.
- Doe de crème fraiche (of roomkaas) in een mengkom samen met de fijngehakte dille, zeste van citroen, peper en zout. Roer dit goed los. Voeg er de afgekoelde asperges aan. toe samen met de lente-ui en gerookte zalm. TIP! Tot hier kan je makkelijk al enkele uren op voorhand maken en koel bewaren in de koelkast. Zorg er wel voor dat je asperges goed zijn uitgelekt anders zal dit mengsel te vochtig worden. Of als je dit op voorhand wilt maken, voeg de asperges dan pas later toe vlak voor je de hapjes gaat vullen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.Bekleed een bakplaat met bakpapier.Leg hierop de plakjes (ontdooid) bladerdeeg. Verdeel in het midden van elk plakjes wat van het asperge-zalm mengsel (ongeveer 1 volle eetlepel). Vouw de punten van het deeg naar het midden zodat er een pakketje ontstaat. Wrijf in met wat losgeklopt ei . Bak de hapjes mooi goudbruin en gaar in de oven voor zo'n 20min en serveer dan direct. Smakelijk
Notities
Omdat ik met diepvries plakjes bladerdeeg heb gewerkt, dien je deze wel eerst te ontdooien.