Laten we al eens wat zomerse vibes op ons bord toveren met deze Griekse gehaktballetjes. Ook wel kofta genaamd en zien er meestal uit als langwerpige gehaktballetjes. Ik maakte ze rond deze keer š in combinatie met een lekkere tzatziki en wat gepekelde ui. Een super simpel receptje om doordeweeks op tafel te zetten of eentje voor bij een gezellig etentje onder vrienden. Het is een wat anders dan de klassieke patatjes met groenten en vlees š. Je kan trouwens elk onderdeel makkelijk enkele uren op voorhand maken.
Zoals reeds gezegd, ik serveer bij deze gehaktballetjes een lekkere frisse tzatziki en gepekelde ui. Die laatste kan je ook vervangen door wat plakjes rauwe ui. Maar toch raad ik je aan om die gepekelde versie eens te proberen. Geeft extra veel smaak aan dit receptje en je kan ze makkelijk 1 a 2 dagen op voorhand al maken. Proberen dus!
Hoe maken we deze Griekse gehaktballetjes?
Voor het maken van de Griekse gehaktballetjes, gaan we eerst ui en look fijnhakken. Meng het gehakt met de ui, look, tomatenpuree, peterselie, gerookt paprikapoeder, komijn, peper en zout. Rol er vervolgens kleine balletjes van of je kan ze ook langwerpig maken. Laat de balletjes afgedekt zo’n 15min opstijven in de koelkast of je kan ze ook langer op voorhand al maken. Voor het serveren bak je ze mooi gaar en goudbruin in de pan.
De tzatziki kan je ook al enkele uren op voorhand maken. Ik raad je zelfs aan om dit te doen voor de smaak en om het jezelf makkelijk te maken. Begin met de komkommer grof te raspen en leg in een vergiet. Strooi er wat zout over en laat zo’n 15min uitlekken. Duw met een lepel het al het vocht eruit. Dit is belangrijk anders wordt de tzatziki te waterachtig. Meng ondertussen Turkse of Griekse yoghurt met fijn geraspte look, dille, citroensap en wat peper. Als laatste voeg je hier de uitgelekte komkommer aan toe. Zet afgedekt in de koelkast voor minstens een uurtje of langer.
Voor de gepekelde ui, hak je eerst rode uien in heel fijne ringen of plakjes en doe deze in een bokaaltje dat je kan afsluiten. Doe azijn, water, zout, suiker en optioneel peperbollen in een kookpotje en breng aan de kook. Roer goed zodat de suiker kan oplossen. Haal van het vuur, laat zo’n 10min ietwat afkoelen en giet dan over de uien in het bokaaltje. Laat het bokaaltje openstaan en laat volledig afkoelen tot kamertemperatuur. Sluit dan het potje en zet voor minstens 1h in de koelkast. Mag of kan ook langer (zo’n 1 a 2 dagen).
Serveer de Griekse gehaktballetjes met de tzatziki, optioneel de gepekelde ui en wat pitabrood of naanbrood.
Griekse gehaktballetjes
Ingrediƫnten
Griekse gehaktballetjes
- 1 kleine rode ui (of sjalot)
- 2 teentjes look
- 500 gr gehakt (gemengd)
- 2 el peterselie (fijngehakt)
- 1 el tomatenpuree
- 1 tl gerookt paprikapoeder (optioneel)
- 1/2 tl komijnpoeder (optioneel)
- Peper en zout
- Olijfolie
Tzatziki
- 1/2 komkommer
- 300 gr Griekse of Turkse yoghurt
- 2 teentjes look
- 1 el dille (fijngehakt)
- 1 el citroensap
- Peper en zout
Gepekelde rode ui (optineel)
- 2 middelgrote rode uien
- 240 ml azijn
- 240 ml water
- 2 el suiker
- 1/2 el zout
- 2 tl peper (in z'n geheel – niet vermalen) optioneel
Instructies
Grieske gehaktballetjes
- Pel de sjalot en look en hak heel fijn. Meng het gehakt met de sjalot, look, peterselie, tomatenpuree, gerookt paprikapoeder, komijn, peper en zout. Rol er vervolgens balletjes van.Zet deze zo'n 15min afgedekt in de koelkast om op te stijven. Of je kan dit zelfs al wat langer op voorhand maken. Vlak voor het serveren bak je de balletjes mooi goudbruin en gaar in een ruime pan met wat olijfolie. Serveer de balletjes met de tzatziki, optioneel de gepekelde rode ui en wat platbrood/pitabrood.
Tzatziki
- TIP! Je kan de tzatziki makkelijk enkele uren op voorhand al maken. Zo krijgt ie lekker veel smaak. Rasp de komkommer grof. Leg dit in een vergiet, strooi er een beetje zout over en laat uitlekken voor zo'n 15min. Duw dan met lepel het meeste vocht eruit. Terwijl de komkommer aan het uitlekken is, kan je de teentjes look pellen en fijn raspen. Meng de Griekse of Turkse yoghurt met de look, dille, citroensap en peper. Als laatste voeg je de uitgelekte komkommer toe en meng nog even goed. Proef en breng eventueel nog wat op smaak met zout. Zet minstens een uurtje in de koelkast, mag ook langer.
Gepekelde ui
- Pel de uien en hak in heel fijne reepjes. Doe ze in een bokaaltje dat je kan afsluiten. Doe de azijn, water, suiker, zout en optioneel de peperbollen in een kookpotje en breng zachtjes aan de kook zodat de suiker kan oplossen. Haal dan van het vuur, laat zo'n 10min staan en giet over de uien in het bokaaltje. Zorg dat de uien volledig onderstaan. Laat het bokaaltje openstaan en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur. Sluit het potje dan en zet in de koelkast voor minstens een uur. Ik raad je aan om dit 1 a 2 dagen op voorhand te maken zodat de uien extra veel smaak hebben.