Mascarpone mousse met speculaas en rabarber

De lente in een glaasje dat is deze super makkelijke Mascarpone mousse met speculaas en rabarber. Een eenvoudig en snel te maken dessert in een glaasje ideaal voor Pasen. Je kan elk element op voorhand al maken.
Naar recept gaan

Pasen is op komst, de lente is terug bijna in het land, de lekkere aardbeien en rabarber maken terug hun opwachting … veel goeds en lekkers om naar uit te kijken! Deze mascarpone mousse met speculaas en rabarber is alvast een lekker voorsmaakje wat ons te wachten staat. Een lekker makkelijk dessertje in een glaasje bomvol “spring vibes” en ideaal om met Pasen op tafel te zetten. Het leuke en handige aan dit toetje is dat je er alle kanten op mee kan en elk seizoen kan je met de ingrediënten spelen.

Deze dessertglaasjes zijn gevuld met verkruimelde speculaasjes, een super simpele mascarpone mousse en een compote op basis van rabarber. Aan deze compote heb ik ook nog wat aardbeien toegevoegd omdat die 2 nu eenmaal de perfecte combi zijn. Zelf had ik nog wat eigen geteelde rabarber in de diepvries steken. Echter de komende dagen/weken ga je de stengels weer overal kunnen kopen. Met de compote kan je eigenlijk alle kanten mee op. Je zou er ook eentje kunnen maken met een mix van (diepvries) bessen of in de zomer met perzik/nectarine. Eindeloos veel opties heb je.

Om de mousse te maken, gebruikte ik een combinatie van mascarpone en room. Om precies te zijn, gebruikte ik de 40% room van Inex. Een heerlijk smaakvolle room, 100% van bij ons & gemakkelijk bruikbaar voor alle bereidingen (zowel zoet als hartig). TIP! Ook vorig jaar met Pasen ging ik aan de slag met de room van Inex en maakte er deze lekkere snelle vol-au-vent met asperges mee. Ook een leuk ideetje om dit jaar op je Paasmenu te zetten.

De lente in een glaasje dat is deze super makkelijke Mascarpone mousse met speculaas en rabarber. Een eenvoudig en snel te maken dessert in een glaasje ideaal voor Pasen. Je kan elk element op voorhand al maken.
Hoe maken we deze Mascarpone mousse met speculaas en rabarber?

Begin met het maken van de rabarber compote. Hiervoor snij je de stengels rabarber in grove stukken en doe in een kookpotje. Ik voegde hier ook nog enkele aardbeien aan toe samen met suiker, vanillesuiker en het sap van een sinaasappel. Breng dit rustig aan de kook en laat dan zo’n 15min zachtjes sudderen, roer af en toe zodat je een mooie compote krijgt. Roer ondertussen vanille puddingpoeder los met wat water en voeg dit al roerend toe aan de warme compote. Breng opnieuw zachtjes aan de kook en blijf roeren tot de rabarber compote mooi is ingedikt. Haal van het vuur en laat volledig afkoelen.
TIP! Je kan dit makkelijk al 1 of 2 dagen op voorhand maken en koel bewaren

Voor de mascarpone mousse, starten we met de mascarpone los te kloppen met vanille extract, zeste van citroen en poedersuiker. Giet er vervolgens de Inex room 40% bij en klop deze op tot een mooie luchtige mousse. Ook dit kan je enkele uren op voorhand al maken en goed afgedekt bewaren in de koelkast.

Voor de samenstelling van de glaasjes, begin je met de verkruimelde speculaasjes over de dessertglaasjes te verdelen. Vervolgens schep je hierop wat van de mousse gevolgd door wat van de compote en als laatste opnieuw wat van de mousse. Decoreer met wat resterende verkruimelde speculaasjes en eventueel een paaseitje.

De lente in een glaasje dat is deze super makkelijke Mascarpone mousse met speculaas en rabarber. Een eenvoudig en snel te maken dessert in een glaasje ideaal voor Pasen. Je kan elk element op voorhand al maken.
De lente in een glaasje dat is deze super makkelijke Mascarpone mousse met speculaas en rabarber. Een eenvoudig en snel te maken dessert in een glaasje ideaal voor Pasen. Je kan elk element op voorhand al maken.

Mascarpone mousse met speculaas en rabarber

De lente in een glaasje dat is deze super makkelijke Mascarpone mousse met speculaas en rabarber. Een eenvoudig en snel te maken dessert in een glaasje ideaal voor Pasen. Je kan elk element op voorhand al maken.
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • 6 dessert glaasjes

Ingrediënten
  

rabarber Compote

  • 4 a 5 stengels rabarber
  • 250 gr aardbeien (vers of diepvries)
  • 70 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker (=8gr)
  • 1 sinaasappel (sap)
  • 1 el vanille puddingpoeder

Mousse

  • 175 gr speculaas koekjes
  • 250 gr mascarpone
  • 1 tl vanille extract
  • 1/2 tl zeste van citroen
  • 30 gr poedersuiker
  • 250 ml room (INEX room 40%)

Instructies
 

Rabarber compote

  • Maak de rababarber schoon en snij in grove stukken. Doe in een kookpotje.
    Verwijder het kroontje van de aardbeien en doe ze bij in het kookpotje samen met de suiker, vanillesuiker en het sap van de sinaasappel. Breng rustig aan de kook en laat zo'n 10 a 15min zachtjes sudderen tot een compote. Roer af en toe.
    Roer de puddingpoeder los in een aparte potje met 3 a 4el water tot een papje. Voeg dit toe aan de compote en laat nog even doorkoken om in te dikken. Haal van het vuur en laat volledig afkoelen.
    TIP! Je kan dit makkelijk de dag voordien al maken, volledig laten afkoelen op kamertemperatuur en bewaar afgedekt in de koelkast.

Mascarpone mousse

  • Begin alvast met de speculaas koekjes fijn te malen. Zet even opzij
  • Doe de mascarpone, vanille extract, zeste van citroen en poedersuiker in een mengkom en mix dit alvast los tot een stevige crème. Giet er de room bij en klop tot een luchtige mousse.
    TIP! Je kan de mousse makkelijk al enkele uren op voorhand maken en goed afgedekt bewaren in de koelkast.
  • Voor de samenstelling van de glaasjes.
    Verdeel de vekruimelde speculaasjes over de glazen. Hou nog een beetje apart om de glaasjes mee af te werken. Schep hierop een beetje van de mousse, gevolgd door wat compote en als laatste laagje nog wat van de mousse.
    Decoreer met nog wat verkruimelde speculaasjes en eventueel een paaseitje
    Je kan de glaasje op voorhand samenstellen maar ook niet te lang anders zal de speculaas niet meer krokant zijn.
    Smakelijk
Trefwoord banketbakkersroom, dessert, dessert in een glaasje, gemakkelijk dessert, mascarpone, rabarber, speculaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.