Bananenbrood met kaneel

Nog wat overrijpe bananen in je fruitschaal? Dan kan je dit makkelijke en snelle bananenbrood met kaneel bakken. Ideaal om mee te nemen als ontbijt of tussendoortje.
Naar recept gaan

Jups, de blog is weer een bananenbroodje rijker 😃. Je kan nooit genoeg inspiratie krijgen om die overrijpe bananen in je fruitschaal te verwerken. Dit makkelijk recept voor bananenbrood met kaneel is een vrij klassiek recept waarvoor je niet veel ingrediënten nodig hebt. Het is ook vrij snel klaar en je hoeft niets schuimig of romig te kloppen. Gewoon mengen en bakken maar. Maar waar zit het “specialleke” dan? Het zit hem in de boter namelijk. We gaan deze lichtjes gaan kleuren meer bepaald we maken een “beurre noisette”.

Even ter info, wil je je niet wagen aan deze gebruinde boter. Geen probleem, je kan ook gewoon de boter smelten en zo verder het recept volgen. Echter die “beurre noisette” gaat je bananenbroodje naar die “next level” van yumminess brengen.

Nog wat overrijpe bananen in je fruitschaal? Dan kan je dit makkelijke en snelle bananenbrood met kaneel bakken. Ideaal om mee te nemen als ontbijt of tussendoortje.

Hoe maken we dit Bananenbrood met kaneel?

We beginnen met het maken van kaneel laagje. Hiervoor smelten we eer een beetje boter. Eenmaal gesmolten voeg hier gewone suiker, bruine suiker en kaneel aan toe. Zet dit even opzij.

Voor het beslag van het bananenbrood, gaan we dus eerst de beurre noisette maken. Smelt hiervoor de boter, roer af en toe zodat de boter gelijkmatig kan smelten. Eenmaal gesmolten laat de boter dan even “borrelen”. In begin is het vrij gelig. Vervolgens zal het goudbruin/karamelig beginnen kleuren. Je zal ook op de bodem “spikkeltje” zien die ook zullen verkleuren. Dit mag vooral niet zwart worden. Als de boter mooi goudbruin/karamelig eruitziet en je ruikt naar noten of in mijn geval naar karamel, haal van het vuur. Laat de beurre noisette even ietwat afkoelen.

Meng vervolgens de ietwat afgekoelde gebruinde boter met suiker, eitjes en vanille extract. Mix dit kort tot een glad papje. Je hoeft dit niet romig of schuimig te kloppen. Voeg vervolgens de bloem toe en mix kort tot een glad deeg. Als laatste doe je er de geplette bananen bij en meng dit nog even kort doorheen het deeg.

Schep de helft van het deeg in een beklede bakvorm en strooi hierover de helft van het kaneel mengsel. Ga er met een stokje of mes door voor een mooi “Swirl”. Verdeel hierover de rest van het deeg gevolgd door het overige kaneel mengsel. Bak het bananenbrood mooi goudbruin en gaar in de oven. Eenmaal gebakken, haal uit de oven, laat ietwat afkoelen en ontvorm dan.

Nog wat overrijpe bananen in je fruitschaal? Dan kan je dit makkelijke en snelle bananenbrood met kaneel bakken. Ideaal om mee te nemen als ontbijt of tussendoortje.
Nog wat overrijpe bananen in je fruitschaal? Dan kan je dit makkelijke en snelle bananenbrood met kaneel bakken. Ideaal om mee te nemen als ontbijt of tussendoortje.

Bananenbrood met kaneel

Nog wat overrijpe bananen in je fruitschaal? Dan kan je dit makkelijke en snelle bananenbrood met kaneel bakken. Ideaal om mee te nemen als ontbijt of tussendoortje.
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Porties 6

Equipment

  • Cakevorm

Ingrediënten
  

Kaneel laagje

  • 30 gr boter
  • 35 gr suiker
  • 50 gr bruine suiker (= cassonade)
  • 2 el kaneel

Bananenbrood

  • 225 gr boter
  • 4 bananen (rijp – overrijp)
  • 200 gr suiker
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille essence
  • 250 gr zelfrijzende bloem

Instructies
 

Kaneel laagje

  • Smelt de boter, eenmaal gesmolten haal van het vuur. Voeg de suiker, bruine suiker en kaneel toe. Meng goed en zet even opzij

Bananenbrood

  • Begin met de boter te smelten, roer af en toe zodat de boter gelijk kan smelten. Eenmaal gesmolten laat nog even langer zachtjes "borrelen" tot ze lichtjes goudbruin/karamelig begint te kleuren, roer ook regelmatig. Je zal zien op de bodem "spikkeltjes" zien en deze zullen ook bruin worden. Laat vooral niet te bruin of zwart worden. Als de boter naar noten of naar mijn mening naar karamel ruikt, haal van het vuur. Haal door een zeef om de bruine "spikkeltjes" eruit te filteren. Laat deze boter nu ietwat afkoelen.
    TIP! Je kan ook gewoon de boter smelten en dan van het vuur halen. Persoonlijk vind ik dat het bananenbrood iets meer smaak zal krijgen door deze "beurre Noisette".
  • Plet ondertussen de bananen tot een papje
    Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Bekleed de bodem en zijkanten van cakevorm met bakpapier. Je kan hiervoor best de vorm eerst invetten.
  • Als de beurre noisette ietwat is afgekoeld voeg de suiker, eitjes en vanille toe. Mix dit even los tot een glad papje. Je hoeft niets romig of schuimig te kloppen.
    Voeg de bloem toe en mix nog even kort tot een mooi glad deeg.
    Als laatste voeg je het papje van geplette bananen toe en meng dit nog even kort doorheen het deeg met een spatel.
  • Giet de helft van het deeg in de cakevorm. Strooi hierover de helft van het kaneel mengsel. Ga met een satéstokje of mes doorheen het beslag en maak draaiende bewegingen zo krijg je een mooie "swirl".
    Schep de rest van het deeg in de vorm gevolgd door het resterende kaneel mengsel. Ga opnieuw met een mes of satéstokje doorheen het beslag.
    Bak de cake mooi goudbruin en gaar in de oven voor zo'n 55 a 60min.
    TIP! Als de cake iets te donker wordt maar nog niet gaar is binnenin, dek dan af met wat aluminiumfolie. De baktijd zal dan wel iets langer zijn.
  • Als het bananenbrood mooi gebakken is, haal uit de oven. Laat eerst zo'n 20min afkoelen in de vorm en ontvorm dan voorzichtig. Laat zo verder afkoelen.
    Ik vind de cake persoonlijk het lekkerste als ie nog wat lauw is maar ook koud is ie heerlijk
    Smakelijk
Trefwoord bananen, bananenbrood, kaneel, ontbijt, tussendoortje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.