Yes, we zitten weer volop in het seizoen van de pompoen, mijn absoluut favoriete seizoen. Opnieuw hartverwarmende ovenschotels, lekkere pasta’s en heel veel gerechtjes met pompoen natuurlijk! Een groente die wij meestal verwerken in hartige gerechtjes. Maar waarmee je ook lekkere dessertjes, tussendoortjes of ontbijtjes kan maken zoals deze kruidige ovengebakken pompoen donuts. In Amerika wordt trouwens al eeuwenlang zoete recepten gemaakt met deze oranje kastaar, denk maar aan de bekende “Pumpkin Pie”.
Ja, pompoen werkt dus ook prima in dessertjes of ontbijtjes. Op de blog staan trouwens al enkele zoete recepten zoals muffins, pompoencake, crème brûlée met pompoen, pannenkoeken … En nu ook deze heerlijke donuts. Als je pompoen en dessert zegt dan moet er ook automatisch “Pumpkin Pie Spices” gezegd worden. Een kruidenmix die heel hard lijkt op onze speculaaskruiden en die bijna altijd gecombineerd wordt met zoete pompoen receptjes. Echter kan je die ook perfect gebruiken in andere zoete recepten. Het enige nadeel is dat je deze kruidenmix moeilijk kan vinden bij ons.
Ga je dus binnenkort nog een tripje doen naar de USA, spring dan zeker eens een supermarkt binnen. Moet je trouwens altijd doen :-D. Je kan ook zelf Pumpkin Spice maken echter dan ga je toch wel heel wat potjes in huis moeten halen. Waar ik dus geen fan van ben. Ik heb 3 makkelijkere alternatieven nl. speculaas- of koekkruiden, enkel kaneel gebruiken werkt ook prima. Of de cake factor kruidenmix van Mill & Mortar in huis halen. Deze kruidenmix is bijna identiek aan de Pumpkin Spice.
Hoe maken we deze pompoen donuts?
Voor we beginnen, in het receptuur staat pompoenpuree. Deze kan je makkelijk zelf maken door blokjes pompoen gaar te koken of te stomen en dan te pureren. Voeg vooraal geen zout of andere kruiden toe.
Wil je het iets sneller dan kan je ook pompoenpuree kopen, kan je niet overal zo makkelijk vinden. Hier heb ik 2 tips namelijk de pompoenpuree van Koro of bij de pompoenpuree bij de babyvoeding bij AH. Deze laatste klinkt stom en wat vreemd maar dit is 100% pompoen zonder toevoegingen.
Voor het maken van de donuts, beginnen we eerst met het mengen van de droge ingrediënten namelijk bloem, bakpoeder en pumpkin pie spices. Ik gebruikte volkorenbloem, je kan hier ook gewone patisseriebloem voor gebruiken. De pumpkin spices kan je vervangen door onze speculaas- of koekkruiden, gewoon wat kaneel of de Cake Factor kruidenmix van Mill & Mortar.
De pompoenpuree, eitje, olijfolie (of kokosolie) en kokosbloesemsuiker gaan we even kort los mixen in een andere mengkom. Hier voegen we vervolgens de droge ingrediënten aan toe en mix nog even kort. Verdeel het deeg over de donut bakvormpjes. Vul ze niet te vol en bak ze vervolgens mooi gaar en goudbruin in de oven.
TIP! Heb je geen donut bakvorm dan kan je eventueel ook een muffin/cupcake bakvorm gebruiken. Dan zullen het geen donuts zijn maar cakejes, ook lekker! Bij bol.com kan je trouwens makkelijk en goedkoop een donut bakvorm kopen.
Bij een donut hoort natuurlijk ook glazuur. Je zou hier een klassiek glazuur kunnen maken op basis van poedersuiker, melk en wat kaneel of speculaas- koekkruiden. Ik voegde er ook nog wat roomkaas aan toe want roomkaas en pompoen is een topcombi! Dip elke donut in het ietwat dikkere glazuur en laat even opstijven.
Pompoen donuts
Equipment
- Donut bakvorm (of kan ook met cupcake of muffin bakvorm)
Ingrediënten
Donuts
- 125 gr volkorenbloem (of gewone patisseriebloem)
- 1 tl bakpoeder
- 1,5 tl pumpkin pie kruiden (of gebruik gewoon kaneel)
- 225 gr pompoenpuree (*)
- 1 ei
- 3 el olijfolie (of gesmolten kokosolie)
- 110 gr kokosbloesemsuiker (**)
Glazuur
- 75 gr roomkaas (gewone of light – type philadelphia)
- 40 gr poedersuiker
- 1 snuifje pumpkin pie kruiden (of kaneel)
- 2 el melk
Instructies
- Begin met je oven voor te verwarmen op 175 graden. Vet je donut bakvorm lichtjes in.
- Begin met de droge ingrediënten te mengen namelijk de bloem, bakpoeder en kruiden. In een tweede mengkom doe je de pompoenpuree, ei, olijfolie en suiker. Mix dit los tot een glad papje. Voeg de droge ingrediënten toe en mix tot een mooi glad deeg.Verdeel het deeg over de donut bakvormpjes. Vul ze niet te vol aangezien ze nog zullen rijzen tijdens het bakken.Bak de donuts mooi gaar en goudbruin in de oven.Haal uit de oven, laat zo'n 15min afkoelen in de vorm, ontvorm en laat zo verder volledig afkoelen.
- Voor het glazuur, mix je eerst de roomkaas los met het poedersuiker en snuifje pumpkin pie kruiden. Voeg er de melk aan toe en mix nog even kort. Omwille van de roomkaas zal het glazuur niet zo lopend zijn. Je moet de donuts kunnen dippen en het glazuur dient te blijven plakken. Je kan eventueel nog een extra eetlepel melk toevoegen.Dip de donuts in het glazuur en serveer.Smakelijk
Notities
Of je kan deze ook kopen bij Koro of bij AH de pompoenpuree voor baby’s. (**) Je kan de kokosbloesemsuiker makkelijk vervangen door eender welke suiker.