Deze pasta met pompoensaus en gehaktballetjes schreeuwt gewoon herfst uit. Heerlijk hartverwarmend comfort food, dit type van super makkelijke recepten daar hou ik nu eens echt van. Ik hou van de herfst, een seizoen dat draait om gezelligheid. En dit is een super gezellige gerechtje, eentje waar je een hele dag naar kan uitkijken. Dat komt ook grotendeels door de gehaktballetjes, luie gehaktballetjes trouwens. Nog een handigheidje, deze pasta leent zich ook prima tot “maaltijd planning” ofwel meal preppen.
Met die “luie gehaktballetjes” heb ik je misschien wel wat nieuwsgierig gemaakt, vermoed ik 😃. Wel het is echt heel simpel en ideaal voor wanneer je echt geen zin hebt om balletjes te rollen. Ik eet ze dolgraag maar dat rollen, vind ik vreselijk. Al dat gehakt aan je handen, daar kan ik dus echt niet tegen. Ik ben dan ook constant mijn handen aan het wassen. Voor deze luie versie neem je gewoon worsten (ik gebruikte kippenworsten) en duw je het gehakt in deeltjes eruit. Laat ze meteen in de warme pan vallen om te bakken. Oke, ze zijn niet perfect rond maar wel lekker 😃 en zonder je handen vuil te maken. Love it!
De pompoensaus is ook aan de vrij luie kant aangezien de oven en je blender het meeste werk gaan doen. Oke, je dient de pompoen nog te schillen en in stukken snijden (hoeft niet super fijn te zijn) maar eenmaal dat gedaan. Doe je de pompoen alsook ui, look en paprika in een ovenschaal en ga je deze bakken in de oven. Zo krijg je lekker veel smaak in je saus. Eenmaal alles mooi gaar, gaat alles in de blender met wat room en kookvocht van de pasta. Dit mix je tot een romige pompoensaus.
Hoe maken we deze Pasta met pompoensaus en gehaktballetjes?
We beginnen met het maken van de pompoensaus. Deze kan je trouwens makkelijk op voorhand (zo’n 1 a 2 dagen) maken en koel bewaren in de koelkast. Schil daarvoor een flespompoen (=butternut), verwijder de zaden en snij ze in blokjes. Deze hoeven niet super fijn te zijn, probeer ze wel in gelijke grootte te snijden. Doe deze in een ruime ovenschaal samen met stukjes sjalot, blokjes paprika en hele knoflookteentjes. Doe er optioneel wat gedroogde salie en chilivlokken bij, alsook peper en zout. Overgiet met olijfolie en rooster de groentjes mooi gaar en lichtjes goudbruin.
Als de groenten gaar zijn, haal uit de oven. Vis er de teentjes look uit. Doe de groenten in een blender. Duw het vruchtvlees van de look uit de teentjes en voeg ook toe aan de blender. Mix tot een mooie gladde crème. Doe er vervolgens room bij en mix opnieuw. Proef en breng op smaak met nog wat peperen zout.
TIP! Als de saus nog vrij dik is, wat zeker het geval is als je deze op voorhand gaat maken. Voeg dan wat kookwater van de pasta toe.
Dan is het tijd voor de luie gehaktballetjes waar je dus eigenlijk amper iets voor hoeft te doen. Gebruik hiervoor worsten/braadworsten. Duw het gehakt in “toefjes” of kleine deeltjes eruit en laat in de warme pan vallen. Ze zijn niet perfect rond maar dat maakt niet uit. Bak deze mooi gaar en goudbruin. Ondertussen kan je ook de pasta gaar koken. Giet de pasta af en voeg er meteen de saus bij. Meng goed en serveer direct met de gehaktballetjes.
Pasta met pompoensaus en gehaktballetjes
Ingrediënten
- 4 a 5 kippenworsten/braadworsten (of gewone)
- 350 gr pasta type penne
Pompoenroomsaus
- 1 kleine flespompoen
- 2 sjalotten
- 1 rode paprika's
- 3 teentjes look
- 1 tl salie (gedroogd) optioneel
- 1 tl chilivlokken optioneel
- 50 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
- 150 ml room
- Olijfolie
- peper en zout
Instructies
- Beginnen doe je met de pompoensaus.Verwarm de oven voor op 190 graden. Halveer de pompoen, verwijder de pitten en schil deze. Snij in blokjes. Dit hoet niet super fijn te zijn. Probeer ze even groot te snijden voor een gelijke garing. Pel de sjalotten en snij in ook in stukjesVerwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika en snij in stukken. Doe alle groenten in een ruime ovenschaal. Leg er ook de teentjes look in z'n geheel en ongepeld bij. Strooi er de salie, gedroogde chilivlokken, zout, peper en een royale scheut olijfolie over. Meng goed en zet in de oven. Bak de groenten mooi goudbruin en gaar. Probeer tijdens het bakken 1 a 2x er even door te husselen.
- Als de groenten mooi gaar zijn, haal uit de oven. Vis er de teentjes look uit.Doe alles in de een blender. Duw het vruchtvlees uit de teentjes look en voeg ook toe aan de blender. Mix tot een mooi gladde crème.Doe er vervolgens de room bij en mix opnieuw. Proef en breng verder op smaak met peper en zout.De saus zal nog vrij dik zijn maar we gaan wat kookvocht van de pasta gebruiken om deze lopender te maken. Mix dan even opnieuwTIP! Je kan de saus makkelijk 1 a 2 dagen op voorhand al maken en koel bewaren.
- Voor de luie gehaktballetjes. Verhit een pan met een scheutje olijfolie.Duw toefjes/kleine deeltjes van het gehakt uit de worsten en laat in de warme pan vallen. De gehaktballetjes zullen niet perfect rond zijn maar dat maakt niet uit. Bak de balletjes mooi gaar en goudbruin.
- Kook de pasta gaar in licht gezouten water.Schep op het laatste 1 a 2 pollepels apart om bij de saus te doen. Giet de pasta af en giet er meteen de pompoensaus bij. Meng goed en serveer direct met de gehaktballetjes.Smakelijk
Heerlijk gewoon! Gaan we nog vaak maken
Super lekker! Zowel groot als klein hebben gesmuld
Super lekker receptje!
Gaan we nog maken
Dit is een super lekker en simpel receptje!
Gaan we nog maken!
Bedankt
Gisteren gemaakt! Super lekker en zo makkelijk
Super lekker! Gaat hier nog vaak op tafel komen
Bedankt voor het receptje
Was echt top!!
Weinig werk, snel klaar en gewoon super lekker
Mercikes