Deze lekkere mascarpone taart met bessen is gewoon GE-NIE-TEN! Genieten bij zowel het maken ervan want dit taartje is echt niet moeilijk, super leuk om te maken gewoon. En natuurlijk genieten van elke hap. Een taart die bestaat uit Bretoens zanddeeg afgewerkt met toefjes mascarponecrème en bessen. Simpel, snel en gewoon lekker, heel lekker. Daar houden we toch van.
Vaak gebruik ik voor een taartkorst “pâte sablée” dat gekenmerkt wordt door het gebruik van amandelmeel en poedersuiker. In dit recept kies is voor “pâte à sablée Bretons” ofwel vertaald Bretoens zanddeeg. Of op z’n Engels “shortbread”, deze laatste zal zeker een belletje doen rinkelen. Dit soort deeg bestaat uit boter, bloem, suiker, eitjes, bakpoeder en een snuifje zout mag zeker niet ontbreken. Het resultaat is een lekkere krokant en boterige korst.
Hoe maken we deze mascarpone taart met bessen?
We beginnen met het maken van het Bretoens zanddeeg. Doe hiervoor de eigelen en suiker in een mengkom (van je keukenmachine als deze hebt) en mix deze licht en schuimig. Dit mengsel dient echt bleek te zien en duurt toch zeker zo’n 5min. Hier gaat vervolgens de boter bij, mix tot een mooi egaal mengsel. Als laatste voeg je de bloem, bakpoeder, snuifje zout, vanille extract en zeste van citroen bij. Mix/kneed tot je een mooie deegbal krijgt. Laat dit zo’n 2h opstijven in de koelkast.
Na het rusten in de koelkast, kan je de deegbal kan uitrollen. Je doet dit best op een stuk bakpapier dan kan je dit makkelijker gaan verplaatsen. Rol het deeg uit tot zo’n dikte van 7mm. Steek het deeg uit met je taartring en leg het deeg samen met de taartring en het bakpapier op een bakplaat. Je gaat het deeg dus bakken in de taartring. Je hebt ook geen randjes, je gaat gewoon een platte schijf deeg bakken. Bak het deeg mooi goudbruin in de oven. Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens af te werken.
TIP! Je zou ook een springvorm kunnen gebruiken ipv taartring. De bodem van de springvorm gebruik je dan niet, enkel de randen.
Voor de mascarpone crème, mix de mascarpone, poedersuiker, vanille extract en zeste van citroen tot een gladde massa. Voeg er de room aan toe en mix/klop tot een stevige crème. Mix ook niet te lang, je dient de crème mooi kunnen spuiten of smeren. Doe de mascarponecrème in een spuitzak met spuitmondje en spuit toefjes bovenop de korst. Je zou de crème er ook op kunnen smeren.
Werk de taart af met bramen en blauwe bessen.
Mascarpone taart met bessen
Equipment
- Taartring 20 a 22cm of eventueel een springvorm
- Spuitzak met spuitmondje (optioneel)
Ingrediënten
Bretoens zanddeeg
- 3 eigelen
- 130 gr suiker
- 150 gr boter (op kamertemperatuur)
- 1 tl vanille extract
- 200 gr patisseriebloem
- 3 gr bakpoeder
- 1 tl zeste van citroen
- 1 snuifje zout
mascarpone creme
- 200 gr mascarpone
- 75 gr poedersuiker
- 1/2 tl zeste van citroen (fijn gerapst)
- 1 tl vanille extract
- 100 gr room
- Mix van bramen en blauwe bessen
Instructies
Bretoens zanddeeg
- Doe de eierdooiers samen met de suiker in een mengkom (van je keukenmachine) als je deze hebt. Klop deze licht en schuimig, reken toch op zo'n 5 a 6min. Het mengsel dient echt bleek/wit te zijn. Voeg de zachte boter toe en mix tot een mooi gladde massa. Doe er de bloem, bakpoeder, zeste van citroen en snuifje zout bij. Mix tot een mooi deeg. Laat het deeg opstijven in de koelkast voor zo'n 1h30 a 2h, mag ook langer
- Verwarm de oven voor op 180 graden.Rol het deeg uit tot zo'n 7mm dikte. Je kan dit het beste doen op een stuk bakpapier. Steek het deeg uit met je taartring en leg het deeg samen met de taartring en het bakpapier op een bakplaat. Je gaat het deeg dus bakken in de taartring. Je hebt ook geen randjes, je gaat gewoon een platte schijf deeg bakken. Bak mooi goudbruin voor zo'n 15 a 20min.Haal uit de oven en laat eerst zo'n 15min afkoelen in de taartring. Verwijder deze vervolgens en laat de korst verder volledig afkoelen.TIP! Je zou hier ook perfect een springvorm voor kunnen gebruiken. De bodem heb je dan niet nodig.
Mascarpone crème
- Doe de mascarpone in een mengkom samen met de poedersuiker, zeste van citroen en vanille extraxt. Mix tot een gladde massa.Voeg er de room aan toe en klop stevig op. Klop natuurlijk niet te lang, je wilt deze crème nog mooi op de korst kunnen spuiten of smeren. Doe de crème in een spuitzak met spuitmondje en spuit toefjes van de crème op de volledig afgekoelde korst.TIP! Je zou deze crème er ook gewoon kunnen opsmeren. Werk de taart af met de bessenSmakelijk