Bladerdeeg, tomaten, mozzarella en wat basilicum … dat is wat je kan verwachten van deze heerlijke zomerse caprese plaattaart. Een ideaal doordeweeks makkelijk receptje waar je weinig tijd of moeite in moet steken. En toch is het een waar smaakbommetje! Met een plaattaart scoor je bij mij altijd op het menu, en daar zit het bladerdeeg zeker voor iets tussen. Je kan eindeloos variëren met de ingrediënten waarmee je de taart belegd. Enkel het bladerdeeg is de vaste waarde en die toch wel echt onmisbaar is.
Deze caprese plaattaart gaan we dus o.a. beleggen met tomaten meer bepaald kerstomaten. Die hebben naar mijn mening toch net iets meer smaak. Deze gaan we niet gewoon maar op het bladerdeeg “smijten”. Nee, we gaan deze eerst apart al even in de oven roosteren met enkel smaakmakers. Zo krijgen ze nog meer smaak. Daarna gaan we de taart samenstellen. Het bladerdeeg wordt eerst ingesmeerd met een kruidige mascarpone crème. Hierop komen de geroosterde kerstomaatjes en mozzarella. Eenmaal gebakken werken we nog wat af met basilicum en balsamico crème. Super simpel, geen resem aan ingrediënten en gewoon bomvol smaak!
TIP! Ik serveerde dit als een 100% vegetarisch gerechtje. Je kan er ook perfect nog wat plakjes gedroogde ham bij serveren.
Hoe maken we deze caprese plaattaart?
We gaan beginnen met de kerstomaten te roosteren. Leg ze op een beklede bakplaat, je hoeft ze trouwens niet te halveren. Strooi er wat fijngehakte look over samen met gedroogde basilicum & oregano, olijfolie, een snuifje suiker, balsamico azijn en wat zout. Rooster ze voor zo’n 20min. Ze zullen lichtjes beginnen kleuren en beginnen open poffen. Haal dan uit de oven en zet even opzij.
Vervolgens gaan we de kruidige mascarpone crème maken. Hiervoor meng je mascarpone met wat fijngehakte verse basilicum, fijngehakte look, peper en zout.
Rol het bladerdeeg open en smeer in met de mascarpone crème. Blijf zo’n 2cm weg van de randjes aangezien we deze gaan omslaan/oprollen. Verdeel hierover de geroosterde kerstomaten. Let wel op, tijdens het roosteren van de tomaten is er wel wat sap vrijgekomen. Probeer te vermijden dat dit sap op de taart en mascarpone komt anders kan het zijn dat je plaattaart niet zo krokant is. Verdeel er nog wat plakjes mozzarella en rol de vrij randjes deeg ietwat naar binnen. Bak de taart zo mooi goudbruin in de oven
TIP! Als je het bladerdeeg uitrolt, doe dit meteen op je bakplaat.
Eenmaal gebakken, werk af met nog wat verse basilicum en eventueel wat balsamico crème.
Caprese plaattaart
Ingrediënten
- 1 rol bladerdeeg
- 250 gr mascarpone
- 2 el basilicum + extra (fijngehakt)
- 1 teentje look
- 150 gr mozzarella
- Peper en zout
- Balsamico crème
Geroosterde kerstomaten
- 500 gr kerstomaten
- 2 teentjes look (fijngehakt)
- 1 kl basilicum (gedroogd)
- 1 kl oregano (gedroogd)
- 1 kl suiker
- 1 el balsamico azijn
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
- We gaan beginnen met de kerstomaten te roosteren. Verwarm de oven voor op 200 graden.Leg de kerstomaten op een beklede bakplaat, je hoeft ze trouwens niet te halveren. Strooi er de fijngehakte look over samen met gedroogde basilicum & oregano, suiker, balsamico azijn, snuifje peper en zout en een royale scheut olijfolie. Meng goedRooster ze voor zo'n 20min in de oven. De tomaatjes zullen lichtjes beginnen kleuren en beginnen open poffen. Haal dan uit de oven en zet even opzij.
- Vervolgens gaan we de kruidige mascarpone crème maken. Hiervoor meng je de mascarpone met de fijngehakte verse basilicum, fijngehakte look, peper en zout.
- Rol het vel bladerdeeg open. Rol dit meteen op je bakplaat open dan hoef je de belegde plaattaart straks niet meer te verschuiven naar de blakplaat wat 😉Smeer het bladerdeeg in met de mascarpone crème. Blijf zo'n 2cm weg van de randjes aangezien we deze gaan omslaan/oprollen. Verdeel hierover de geroosterde kerstomaten. Let wel op, tijdens het roosteren van de tomaten is er wel wat sap vrijgekomen. Probeer te vermijden dat dit sap op de taart en mascarpone komt anders kan het zijn dat je plaattaart niet zo krokant is. Verdeel hierover plakjes of blokjes verse mozzarella en rol de vrij randjes deeg ietwat naar binnen. Bak de taart zo mooi goudbruin in de oven op 190 graden voor zo'n 20 a 25min.
- Als de taart mooi gebakken is, haal uit de oven en serveer direct.Werk eventueel nog af met wat extra fijngehakte basilicum en wat balsamico crème.Smakelijk