Muffins met blauwe bessen, lekker makkelijke cakejes die gewoon op ieder moment van de dag smaken 😃. Lekker luchtige muffins met een subtiele touch van citroen en natuurlijk de blauwe bessen. Bovenop zal je ook nog een heerlijke krokante crumble vinden. Onweerstaanbaar vind ik ze! We gebruiken hier heel klassieke ingrediënten dus geen speciallekes, geen moeilijke bereidingen. Dus je kan ze gewoon op ieder moment maken wanneer je een zoet “goesting’ske” krijgt.
TIP! Bakken met blauwe bessen kan soms uitdraaien in iets waarbij alle bessen naar de bodem zijn gezakt. Hierdoor kan je de bodem ook veel te nat zijn. Vaak wordt al oplossing gegeven de bessen eerst door wat bloem halen. Maar persoonlijk vind ik dit ook niet echt werken. Nu heb ik eindelijke de enige echte oplossing. De bessen eerst even platdrukken. Gewoon éénmaal met een vork op drukken en pletten. Dit hoeft geen moes te vormen. Zo zullen de bessen binnenin het cakeje mooi verdeeld zijn.
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere muffins? Check dan zeker deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Muffins met blauwe bessen?
- Suiker & vanillesuiker
- Zest van citroen : fijn geraspt
- Vanille extract
- Boter
- Eieren
- Zelfrijzende bloem + extra snuifje bakpoeder
- Kaneel
- Melk
- Blauwe bessen : deze kan je eventueel ook vervangen door Bramen, appel, frambozen, …
Hoe maak je deze Muffins met blauwe bessen?
Begin met het mengen van de suiker, vanillesuiker en zeste van citroen in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer). Laat dit zo 5 a 10min staan, zo zal de citroensmaak iets intenser worden.
Ondertussen kan je zelfrijzende bloem mengen met wat extra bakpoeder en kaneel. Zet even opzij. Doe de blauwe bessen op een groot bord en plet ze met een vork. Gewoon éénmaal met een vork opdrukken, dit hoeft geen moes te vormen. Zet ook even opzij. Maak ook alvast de crumble door suiker, bloem, kaneel en blokjes boter te mengen. Zet dit dan ook even opzij.
Voeg vervolgens de zachte boter toe aan de mengkom met suiker. Voeg ook nog vanille extract toe. Mix dit op hoge snelheid voor zo’n 4min luchtig en romig. Doe er dan één voor één de eieren bij en mix steeds goed. Wanneer alle eitjes zijn toegevoegd, mix nog een minuutje op hoge snelheid. Verlaag dan je mixer naar de laagste stand en voeg afwisselen wat van het bloem mengsel en melk toe. Mix tot een glad deeg en zet je mixer dan uit.
Als laatste voeg je de geplette bessen toe en meng nog even kort met een spatel. Verdeel het deeg over de muffin/ cupcake vormpjes (eventueel bekleed met papieren vormpjes). Strooi er de crumble over en bak dan mooi gaar en goudbruin in de oven. Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat afkoelen.
Muffins met blauwe bessen
Equipment
- Muffin of cupcake bakvorm + optioneel papieren vormpjes indien metalen vorm
Ingrediënten
- 200 gr suiker
- 1 zakje vanille suiker (+/- 10gr)
- 1,5 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
- 1 tl vanille extract
- 115 gr boter (zacht)
- 2 eieren
- 240 gr zelfrijzende bloem (+ extra snuifje bakpoeder)
- 1/2 tl kaneel
- 115 ml melk
- 200 gr blauwe bessen
Crumble (optioneel)
- 50 gr Suiker
- 2 el patisseriebloem
- 1/2 tl kaneel
- 2 el boter (koud)
Instructies
- Gebruik je een metalen muffin/cupcake bakvorm, bekleed deze dan met papieren vormpjes. Gebruik je een siliconen bakvorm, dan hoeft dit niet.
- Doe alvast de suiker, vanillesuiker en zeste van citroen in een mengkom (van je keukenmachine of gewone kom en gebruik een handmixer). Meng dit alvast even en laat dit zo'n 5 a 10min staan, zo zal je muffin veel meer smaak krijgen.
- Ondertussen kan je alvast de bloem mengen met extra snuifje bakpoeder en kaneel. Zet even opzijPlet ook alvast de blauwe bessen, doe dit gewoon met een vork. Gewoon even pletten/drukken met een vork, dit moet geen moes vormen. Zet even opzijMaak ook alvast de crumble. Doe daarvoor de suiker, bloem, kaneel en de boter in kleine blokjes in een mengkom. Kneed of mix dit tot een crumble. Zet dit ook even opzij
- Doe vervolgens de zachte boter in de mengkom met suiker samen met vanille extract. Mix dit op hoge snelheid luchtig en romig voor zo'n 4min. Doe er dan één voor één de eitjes bij en blijf mixen op hoge snelheid voor zo'n 2min. Schraap zeker de zijkant eens los. Verlaag dan de snelheid van je mixer naar het laagste niveau. Doe nu afwisselend en in porties wat van het bloem mengsel en wat melk erbij. Mix nog even kort tot een mooi glad deeg en zet je mixer dan uit.De laatste restjes bloem aan de zijkanten, kan je met een spatel nog even mengen.Doe er dan de geplette blauwe bessen bij en meng nog even kort met een spatel.
- Verdeel het deeg over de vormpjes. Vul ze niet helemaal tot boven aangezien ze nog wat zullen rijzen tijdens het bakken.Strooi er als laatste nog wat van de crumble over. Bak voor minstens 30 a 35min (afhankelijk van de grote) in de oven. Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat afkoelen
- Bewaar ze luchtdichtSmakelijk