Speculaas cheesecake met frambozen, een lekker makkelijk receptje waarmee je bij iedereen gaat scoren. Een bodem van speculaas koekjes, een heerlijke cheesecake vulling op basis van roomkaas en mascarpone, klinkt al goed he! En het wordt nog beter want er zitten ook nog framboosjes in verwerkt. Een lekkere frisse taart ideaal voor de komende maanden zeker eens te maken.
TIP! Ik gebruik hier de combinatie van roomkaas en mascarpone. Dit vind ik persoonlijk lekkerder. Uitsluitend roomkaas gebruiken vind ik iets te overheersend. Door mascarpone te gebruiken, wordt deze veel zachter en romiger. Ben je nu echt zot van roomkaas, dan kan je het deel mascarpone ook vervangen door roomkaas.
TIP! Ik gebruik frambozen in deze taart. Je zou ook ook aardbeien, blauwe bessen, bramen, perzik, nectarine … kunnen gebruiken.
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere frisse cheesecake receptjes? Check dan zeker ook even deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Speculaas cheesecake met frambozen?
- Boter
- Speculaas
- Gelatine blaadjes
- Room
- Mascarpone
- Roomkaas
- Poedersuiker
- Vanille
- Frambozen : vers of diepvries
- Speculaaspasta
Hoe maak je deze Speculaas cheesecake met frambozen?
Voor de bodem gaan we boter smelten en speculaas koekjes fijnmalen. Meng beide en stort dit op de bodem van een beklede springvorm. Duw goed aan tot de bodem mooi egaal bedekt is. Laat dit opstijven in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
Voor de vulling, beginnen we alvast met het weken van de gelatine blaadjes. Breng een deel van de room in een kookpotje tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze oplossen en zet even opzij.
Doe vervolgens de roomkaas, mascarpone, poedersuiker en vanille in een mengkom. Mix dit alvast tot een gladde crème. Giet er dan het room-gelatine mengsel en room bij en mix opnieuw tot een stevige mousse. Schep de helft van deze crème bovenop de koekjeskorst. Verdeel hierover een deel van de frambozen gevolgd door de rest van de mousse en de rest van de frambozen. Spreid mooi uit tot een egaal vlak. Zet dit voor minstens 3h (mag ook langer) in de koelkast.
Voor de afwerking, smelt speculaaspasta au bain-marie en giet dit bovenop de taart. Laat de taart wel in de springvorm zitten. Zet nog voor minstens 15min in de koelkast.
Na het ontvormen, heb ik langs de rand nog speculaasjes geschikt.
Speculaas cheesecake met frambozen
Equipment
- 1 Springvorm (+/- 22 a 24cm)
Ingrediënten
- 80 gr boter
- 150 gr speculaas + optioneel extra om te decoreren
- 3 blaadjes gelatine (*)
- 300 gr Roomkaas
- 250 gr mascarpone
- 90 gr poedersuiker
- 1 tl vanille extract
- 200 ml room
- 150 gr frambozen (vers of diepvries)
- 4 el speculaaspasta
Instructies
- Bekleed de bodem en zijkanten van een springvorm met bakpapier
- Voor de koekjes bodem, beginnen we met de boter te smelten en de speculaas koekjes fijn te malen. Meng de gesmolten boter met de fijngemalen koekjes. Stort dit op de bodem van je springvorm, spreid mooi egaal uit en duw goed aan. Je moet een mooi egaal vlak krijgen. Zet in de koelkast om op te stijven en ondertussen kan je de vulling maken.
- Week de blaadjes gelatine in koud waterDoe 100ml van de room in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt.Haal dan van het vuur en voeg de geweekte (uitgewrongen) blaadjes gelatine toe. Roer dit goed los. Zet even opzij
- Doe de roomkaas, mascarpone, poedersuiker en vanille extract in een mengkom. Mix dit los tot een gladde massa.Giet er dan de resterende 100ml room bij en het room-gelatine mengsel (mag nog warm zijn) bij. Mix tot een mooie mousse.
- Schep een deel van de mousse bovenop de koekjes korst. Spreid mooi egaal uit. Verdeel hierover de helft van de frambozen en duw deze een beetje in de mousse. Schep hierop de rest van de mousse gevolgd door de rest van de frambozen. Spreid mooi egaal uit. Zet voor minstens 3h (mag ook langer) in de koelkast om op te stijven.
- Voor de afwerking, smelt de speculaaspasta au bain-marie. Giet dit bovenop de taart (laat nog in de springvorm zitten) en spreid mooi uit tot een egaal laagje. Zet nog voor minstens 15min in de koelkast om op te stijven.
- Optioneel kan je na het ontvorm, rondom de rand nog speculaas schikken. Smakelijk