Havermout cakejes met chocolade en perzik, makkelijke cakejes voor een gezonde TOP start van de dag. Ja, voedzaam ontbijten met cake het kan of smul ervan als tussendoortje. Deze maak ik bijna elke week en neem ik vaak mij voor tijdens mijn dagelijkse wandelingen. Ze zijn super snel klaar, vragen niet veel ingrediënten en je kan nog makkelijk met de ingrediënten spelen. De cakejes zijn op basis van havermout en daardoor ook glutenvrij. Ze zijn ook licht en fris door de yoghurt die we toevoegen.
TIP! Ik maakte deze cakejes nu met perzik. Je kan hier ook perfect nectarine in verwerken, pruimen, bessen, rabarber, appel, peer, … Gebruik gewoon wat je lekker vind of wat er in het seizoen is.
Nog meer lekkere receptjes met havermout? Check dan zeker ook even deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Havermout cakejes met chocolade en perzik?
- Chocolade : ik gebruik hier het liefst pure chocolade maar dit kan ook met melk chocolade
- Perzik of nectarine of eender welk fruit
- Havermout
- Bakpoeder
- Griekse yoghurt of volle yoghurt
- Eieren
- Olijfolie of zonnebloemolie
- Suiker
- Vanille extract
Hoe maak je deze Havermout cakejes met chocolade en perzik?
Begin met het fijnhakken van de chocolade. Hak de stukjes vooral niet te groot, anders zullen deze naar de bodem zakken. Zet dit even opzij. Snij vervolgens ook de perzik in kleine stukjes en zet dan ook even opzij.
Maal havermout fijn in een blender en meng deze met bakpoeder . Zet deze droge ingrediënten ook even opzij.
Doe Griekse yoghurt, eitjes, olijfolie, suiker en vanille extract in een mengkom. Roer dit los tot een gladde massa. Voeg er dan de droge ingrediënten aan toe, meng dit goed. Als laatste voeg je de fijngehakte chocolade en stukjes perzik toe. Meng nog even en verdeel het deeg over de vormpjes. Bak de cakejes voor zo’n 25 min in de oven tot deze mooi goudbruin en gaar gebakken is.
Eenmaal gebakken, haal uit de oven. Laat ze zo’n 10min afkoelen in de vorm. Ontvorm dan en laat verder volledig afkoelen.
Bewaar de cakejes luchtdicht
Havermout cakejes met chocolade en perzik
Equipment
- Muffin/Cupcake bakvorm indien metalen vorm > + papieren vormpjes
Ingrediënten
- 75 gr Chocolade (*)
- 1 perzik (of nectarine)
- 150 gr havermout
- 1 tl bakpoeder
- 110 gr griekse yoghurt (of volle yoghurt)
- 2 eieren
- 50 ml olijfolie (of zonnebloemolie)
- 50 gr suiker (**)
- 1,5 tl vanille extract
Instructies
- Indien je met een metalen muffin/cupcake bakvorm werkt, bekleed deze dan eerst met papieren vormpjes. Bij siliconen vormpjes hoeft dit niet. Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Begin met de pure chocolade fijn te hakken. Probeer de stukjes niet te groot te hakken anders zullen deze tijdens het bakken naar beneden zakken. Zet even opzij.Snij de perzik in kleine stukjes
- Doe de havermout in een blender en maal deze fijn. Je gaat dit niet perfect tot bloem of meel kunnen mixen maar probeer zo fijn mogelijk. Meng dit havermeel met bakpoeder en kaneel. Zet even opzij.
- Neem een ruime mengkom. Doe hierin de yoghurt, eieren, olijfolie, suiker en vanille extract. Roer of mix dit even los tot een gladde massa.Voeg er de droge ingredienten (mengsel van havermout). Meng dit goed. Als laatste voeg je hier de fijngehakte chocolade en stukjes perzik aan toe. Meng nog even goed. Verdeel het deeg over de vormpjes.
- Bak de muffins zo'n 25min mooi goudbruin in de oven. Eenmaal gebakken haal uit de oven, laat zo'n 10min afkoelen in de vorm. Ontvorm dan en laat verder volledig afkoelen. Bewaar ze luchtdicht