Gehaktballetjes met yoghurtsaus, een simpel zomers receptje dat je veelzijdig kan inzetten. Serveer deze als doordeweekse avondmaaltijd. Of neem het mee op een zomerse picknick. Of serveer ze als hapje bij een apéro. Gehaktballetjes smaken nu eenmaal altijd. Deze versie heeft wat zuiderse vibes en de yoghurtsaus maakt het lekker fris. Dit receptje is klaar in amper 30min en je hebt er niet veel werk aan. Super handig dus tijdens de zomermaanden.
Nog meer lekkere receptjes met gehaktballetjes? Check dan zeker deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Gehaktballetjes met yoghurtsaus?
- Kippengehakt of je kan ook gewoon gemengd gehakt gebruiken
- Yoghurt : voor de gehaktballetjes gebruikte ik wat natuuryoghurt (kan ook met griekse yoghurt) en voor de saus gebruikte ik Griekse yoghurt
- Look & sjalot en/of ui
- Komijnpoeder
- Oregano
- Ei
- Paneermeel
- Verse peterselie, bieslook en dille (optioneel)
- Komkommer
- Kerstomaten
Hoe maak je deze Gehaktballetjes met yoghurtsaus?
Begin met het maken van de gehaktballetjes. Hiervoor meng je het gehakt met fijngehakte sjalot (of ui), geperste look, yoghurt, optioneel wat komijn, oregano, ei, paneermeel, peper en zout. Rol er vervolgens balletjes van. Verhit dan een ruime pan met wat olijfolie en bak hierin de balletjes mooi goudbruin rondom en gaar binnenin.
TIP! Je kan het gehakt al op voorhand mengen, goed afdekken en dan in de koelkast bewaren. Zo kan je ze later bakken.
TIP! Je kan trouwens de balletjes zowel warm, lauw of koud serveren.
Ondertussen kan je de yoghurtsaus maken. Meng hiervoor de Griekse yoghurt met fijngehakte peterselie, bieslook, optioneel wat dille, geperste look, peper en zout. Proef zeker even en breng eventueel nog verder op smaak met wat kruiden.
TIP! Maak de saus al enkele uren op voorhand zo zal de look nog beter doorproeven. Dek zeker goed af alvorens je ze in de koelkast zet.
Verdeel de yoghurt over een ruime bord gevolgd door de balletjes. Werk eventueel verder af met wat fijngehakte ui, kerstomaten en komkommer.
TIP! Serveer je deze als doordeweekse maaltijd, kook er dan wat pasta of couscous bij.
Gehaktballetjes met yoghurtsaus
Ingrediënten
- 1 kleine rode ui
- 200 gr Kerstomaten
- 1/2 komkommer
Gehaktballetjes
- 600 gr kippengehakt (of gewoon gemengd gehakt)
- 1 teentje look
- 1 kleine sjalot (of ui)
- 2 el yoghurt (gewone natuuryoghurt of griekse yoghurt)
- 1 snuifje komijnpoeder (optioneel)
- 1 tl oregano (gedroogd)
- 1 ei
- 50 gr Paneermeel
- Peper en zout
Yoghurtsaus
- 250 gr Griekse yoghurt
- 3 el peterselie (fijngehakt)
- 2 el bieslook (fijngehakt)
- 1 el dille (fijngehakt) Optioneel
- 1 teentje look
Instructies
- Begin met het maken van de gehaktballetjes. Doe het gehakt in een mengkom. Pel het teentje look, pers dit uit en voeg toe aan het gehakt.Pel de sjalot (of ui) en hak fijn en voeg ook toe samen met de yoghurt, komijn, oregano, ei, peper en zout. Meng dit alvast goed.Doe er het paneermeel bij en meng goed. Is het nog iets te vochtig, voeg nog wat meer paneermeel toe
- Rol balletjes van het gehakt.Je kan deze balletjes meteen bakken of je kan ze ook afgedekt bewaren in de koelkast en bakken voor het serveren.Bak ze in een ruime pan met wat olijfolie. Bak ze mooi goudbruin rondom en gaar binnenin.TIP! Je kan de balletjes zowel koud, lauw of warm serveren
- Ondertussen kan je de saus maken.Meng hiervoor de yoghurt met peterselie, bieslook, dille, peper en zout.Pel het teentje look en pers uit. Voeg ook toe. Meng goedTIP! Ik maak deze saus al enkele uren op voorhand. Dek de kom goed af en bewaar in de koelkast. Zo zal de look nog iets meer doorsmaken
- Vervolgens kan je de rest van de groentjes versnijdenPel de ui en hak heel fijn.Halveer de kerstomatenSnij de komkommer heel fijn.
- Verdeel de saus over een groot bord gevolgd door de gebakken balletjes en groentjesSmakelijk