Financiers met blauwe bessen

Financiers met blauwe bes kaneel-1

Voor het dessertje van vorige week, meer bepaald crème brûlée (zie recept), had ik maar liefst 10 eidooiers nodig.
Wat doe je dan met al dat eiwit?
Weggooien? Nee, natuurlijk niet!
Je zou meringues kunnen maken, of kokosrotsjes of deze “cute” financiers.
Op het eerste zicht zien ze eruit als een normaal cakeje met blauwe bessen, maar dat is het zeker niet 🙂

Financiers met blauwe bessen

De naam “financier” doet het misschien al vermoeden, het cakeje vond zijn oorsprong in Frankrijk. Meer bepaald patissier Lasne, die een winkel had nabij de beurs van Parijs, creeerde dit cakeje in de vorm van een goudklomp. Ook omdat deze kleine zoetigheden hard in trek waren bij de mensen die werkten op de Parijse beurs.

Financiers met blauwe bessen

En wat maakt nu een “financier” een echte “financier”?
Heel simpel, er zijn steeds 4 hoofdbestanddelen meer bepaald amandelmeel, beurre noisette, eiwit en poedersuiker.
Naast deze basisingredienten, kan je gaan spelen met nog extra smaken of ingredienten. Voor deze financiers, heb ik het amandelmeel deels vervangen door hazelnoten en pistachenoten en voor wat extra smaak en kleur een beetje vanille, kaneel en blauwe bessen.

Financiers met blauwe bessen

Ingrediënten (ongeveer 15 kleine cakejes)

  • 115gr boter (gesmolten)
  • 90gr bloem
  • 1/2tl bakpoeder
  • 50gr amandelen
  • 40gr hazelnoten
  • 40gr pistachenoten
  • 190gr poedersuiker
  • 5 eiwitten
  • vanille essence
  • handvol blauwe bessen
  • snuifje kaneel

Extra > (mini) muffinbakvorm

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Vet de bakvorm in.

Smelt de boter op een zacht vuurtje en laat lichtjes bruin worden tot de boter een nootachtige geur heeft

Doe de noten in een blender of foodprocessor en mix tot kleine kruimels.
Doe deze kruimels in een mengkom samen met de gesmolten boter, bloem, bakpoeder, poedersuiker, eiwitten en snuifje kaneel. Meng even tot je een stevig deeg hebt.
Schep dit deeg in de bakvormpjes en duw in elke vormpje 1 a 2 blauwe bessen.

Bak de financiers ongeveer 20 a 25min in de oven.
Check met een sateprikker of de cakejes gaar zijn. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen in de bakvorm alvorens  te ontvormen.

Bewaar de financiers luchtdicht.

Smakelijk!

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.