Voor het dessertje van vorige week, meer bepaald crème brûlée (zie recept), had ik maar liefst 10 eidooiers nodig.
Wat doe je dan met al dat eiwit?
Weggooien? Nee, natuurlijk niet!
Je zou meringues kunnen maken, of kokosrotsjes of deze “cute” financiers.
Op het eerste zicht zien ze eruit als een normaal cakeje met blauwe bessen, maar dat is het zeker niet 🙂
De naam “financier” doet het misschien al vermoeden, het cakeje vond zijn oorsprong in Frankrijk. Meer bepaald patissier Lasne, die een winkel had nabij de beurs van Parijs, creeerde dit cakeje in de vorm van een goudklomp. Ook omdat deze kleine zoetigheden hard in trek waren bij de mensen die werkten op de Parijse beurs.
En wat maakt nu een “financier” een echte “financier”?
Heel simpel, er zijn steeds 4 hoofdbestanddelen meer bepaald amandelmeel, beurre noisette, eiwit en poedersuiker.
Naast deze basisingredienten, kan je gaan spelen met nog extra smaken of ingredienten. Voor deze financiers, heb ik het amandelmeel deels vervangen door hazelnoten en pistachenoten en voor wat extra smaak en kleur een beetje vanille, kaneel en blauwe bessen.
Ingrediënten (ongeveer 15 kleine cakejes)
- 115gr boter (gesmolten)
- 90gr bloem
- 1/2tl bakpoeder
- 50gr amandelen
- 40gr hazelnoten
- 40gr pistachenoten
- 190gr poedersuiker
- 5 eiwitten
- vanille essence
- handvol blauwe bessen
- snuifje kaneel
Extra > (mini) muffinbakvorm
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Vet de bakvorm in.
Smelt de boter op een zacht vuurtje en laat lichtjes bruin worden tot de boter een nootachtige geur heeft
Doe de noten in een blender of foodprocessor en mix tot kleine kruimels.
Doe deze kruimels in een mengkom samen met de gesmolten boter, bloem, bakpoeder, poedersuiker, eiwitten en snuifje kaneel. Meng even tot je een stevig deeg hebt.
Schep dit deeg in de bakvormpjes en duw in elke vormpje 1 a 2 blauwe bessen.
Bak de financiers ongeveer 20 a 25min in de oven.
Check met een sateprikker of de cakejes gaar zijn. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen in de bakvorm alvorens te ontvormen.
Bewaar de financiers luchtdicht.
Smakelijk!