Gelukkig dat ik het dessert voor Oudejaarsavond reeds een dag op voorhand had klaargemaakt, anders konden we spreken van een echte “mislukte avond”.
Nochtans mijn voorbereiding liep perfect, alles stond mooi klaar en de eerste gang met de hapjes liep perfect. Misschien te perfect omdat het toen serieus mis is gegaan … nee, mijn soep was niet verbrand of overgekookt … met mijn vermoeide kop heb ik een diepe snede in mijn vinger opgelopen.
Bloed, pijn en net niet flauwgevallen dat is de samenvatting van de laatste avond van 2016 voor me.
Alle gangen zijn uiteindelijk wel op tafel gekomen, echter niet zoals ik voor ogen had :-). Gelukkig heeft deze crème brûlée wel veel goed gemaakt, deze had ik de dag ervoor al klaargemaakt. Een hapje van deze heerlijk romige crème brûlée met de frisse toets van passievrucht en dan natuurlijk dat krakend korstje van suiker kon toch even de pijn aan mijn vinger doen vergeten 🙂
Ingrediënten (7 a 8 potjes)
- 700ml room
- 300ml melk
- 1/2 vanillestok
- 10 eigelen
- 150gr suiker
- 12 rijpe passievruchten
- Voor het suikerlaagje > 3el bruine suiker en 3el gewone suiker
Extra > brander
Bereidingswijze
Doe de room, melk, de zaadjes van de vanillestok en de (lege) vanillestok in een kookpot.
Verhit dit mengsel tot net onder het kookpunt (niet laten koken).
Haal van het vuur en laat 1h rustig afkoelen.
Snij de passievruchten in twee, schep het vruchtvlees in een zeef en vang het sap op. Duw het vruchtvlees goed aan om het sap vrij te krijgen.
Zet enkele ovenvaste potjes in een diepe ovenschaal/braadschaal al klaar.
Verwarm de oven voor op 120 graden.
Klop de eigelen met de suiker even los met een garde.
Voeg dan het afgekoelde mengsel van room en melk hieraan toe samen met het passievruchtensap. Meng goed.
Giet dit mengsel in de potjes.
Doe warm water in de braadschaal/ ovenschaal zodat de potjes voor de helft in het water staan. Zorg ervoor dat er geen water in het crème brûlée mengsel kan.
Zet de ovenschaal voorzichtig in de oven en laat 60min garen.
Haal uit de oven, de pudding ziet er nu nog een beetje wak uit maar deze zal verder opstijven in de koelkast.
Net voor het serveren, meng beide suikers en strooi over de crème brûlées.
Karameliseer de suiker met de brander en serveer direct
Smakelijk!