De makkelijkste appelflappen

Lekker en simpel recept voor de De makkelijkste appelflappen, meteen ook de schattigste. Niet meteen de klassiek uitziende appelflappen, wel super schattige in de vorm van een pompoen. Heel leuk en gezellig om tijdens de herfst samen met de kids te maken. De vulling zijn stukjes appel, kaneel, rozijntjes en wat bruine suiker omhuld door lekker krokant bladerdeeg
Naar recept gaan

De makkelijkste appelflappen en meteen ook de lekkerste en vooral de schattigste! “Euhm waar is die appelflap” denken jullie nu misschien? Wel ik heb die getransformeerd in de schattigste pompoentjes 😃. Komaan, zeg nu zelf deze wil je toch gewoon tijdens de herfst op tafel zetten. Hiermee ga je iedereen met open monden doen vallen. En na de eerste hap, gaat iedereen dat recept vragen want ze zijn zo lekker. Geloof mij, deze bladerdeeg pompoentjes maken, is totaal niet moeilijk. Ik heb zelf twee linkerhanden wat betreft knutselen maar deze zijn klaar in no-time.

De appelvulling is echt heel simpel en snel te maken. Deze bestaat uit stukjes appel, lekker veel kaneel, bruine suiker en voor de liefhebbers wat rozijntjes. Doe daarbij bladerdeeg en je hebt echt een waanzinnig appel gebakje.

TIP! Geen zin om er pompoentjes van te maken, dan kan je natuurlijk ook de klassieke flappen van maken.
TIP! Wil je weten hoe je ze juist vormt? Check dan het filmpje op mijn Instagram

Nog meer lekkere appel receptjes? Check dan zeker deze receptjes

Lekker en simpel recept voor de De makkelijkste appelflappen, meteen ook de schattigste. Niet meteen de klassiek uitziende appelflappen, wel super schattige in de vorm van een pompoen. Heel leuk en gezellig om tijdens de herfst samen met de kids te maken. De vulling zijn stukjes appel, kaneel, rozijntjes en wat bruine suiker omhuld door lekker krokant bladerdeeg

Welke ingrediënten heb je nodig voor De makkelijkste appelflappen?

  • Appelen (type Jonagold)
  • Kaneel
  • Bruine suiker
  • Rozijntjes
  • Bladerdeeg
  • Ei

Extra nodig : keukentouw & kaneelstokjes of gewone stokjes

Hoe maak je De makkelijkste appelflappen?

We gaan beginnen met het maken van de appelvulling. Hiervoor gaan we eerst de appelen schillen en het klokhuis verwijderen. Snij dan in kleine blokjes. Verhit een ruime pan. Ik gebruikte een anti-aanbak pan en daarom hoefde ik geen vetstof te gebruiken. Doe appeltjes in de warme pan samen met wat kaneel. Stoof deze voor zo’n 2 a 3min. Doe er vervolgens de bruine suiker bij, roer goed. Laat nog zo’n 2 a 3min mee bakken. Zorg ervoor dat de appelen geen moes worden, ze mogen nog wat textuur hebben. Schep dit mengsel dan in een potje, voeg de rozijnen toe en laat dit zo volledig afkoelen.

Eenmaal afgekoeld, gaan we de bolletjes maken. Leg een vierkant plakje bladerdeeg op je werkoppervlak en lepel daarop een beetje van de appelvulling. Vouw dan de hoeken naar binnen over het appel mengsel. De hoekjes die dan ontstaan, vouw je ook ietwat naar binnen en duw de naden mooi aan. Draai het bolletje dan om met de naden naar beneden. Kneed/duw zachtjes tot een bolletje.

Leg dan 4 touwtjes (van de zelfde lengte) op je werkoppervlak. Ze moeten echt op elkaar liggen en een middelpunt vormen. Eentje van boven naar beneden, Eentje van links naar rechts. Eentje van linksboven naar rechtsonder en van rechtsboven naar linksonder. Op het middelpunt waar deze draden elkaar raken leg je het bolletje. Nu ga je de touwtjes knopen zoals je ze gelegd hebt. Dus beginnende met het touwtje van boven naar beneden. Trek de touwtjes niet te straks want dan gaat je het deeg kapot maken.

Wrijf de bolletjes in met wat losgeklopt ei en bak ze dan mooi goudbruin. Eenmaal gebakken, laat ze bijna volledig afkoelen. Vervolgens verwijder je voorzichtig de touwtjes en werk af met een kaneelstokje of stokje.

TIP! Wil je weten hoe je ze juist vormt? Check dan het filmpje op mijn Instagram

Lekker en simpel recept voor de De makkelijkste appelflappen, meteen ook de schattigste. Niet meteen de klassiek uitziende appelflappen, wel super schattige in de vorm van een pompoen. Heel leuk en gezellig om tijdens de herfst samen met de kids te maken. De vulling zijn stukjes appel, kaneel, rozijntjes en wat bruine suiker omhuld door lekker krokant bladerdeeg
Lekker en simpel recept voor de De makkelijkste appelflappen, meteen ook de schattigste. Niet meteen de klassiek uitziende appelflappen, wel super schattige in de vorm van een pompoen. Heel leuk en gezellig om tijdens de herfst samen met de kids te maken. De vulling zijn stukjes appel, kaneel, rozijntjes en wat bruine suiker omhuld door lekker krokant bladerdeeg

Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.

En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.

Lekker en simpel recept voor de De makkelijkste appelflappen, meteen ook de schattigste. Niet meteen de klassiek uitziende appelflappen, wel super schattige in de vorm van een pompoen. Heel leuk en gezellig om tijdens de herfst samen met de kids te maken. De vulling zijn stukjes appel, kaneel, rozijntjes en wat bruine suiker omhuld door lekker krokant bladerdeeg

De makkelijkste appelflappen

Lekker en simpel recept voor de De makkelijkste appelflappen, meteen ook de schattigste. Niet meteen de klassiek uitziende appelflappen, wel super schattige in de vorm van een pompoen. Heel leuk en gezellig om tijdens de herfst samen met de kids te maken. De vulling zijn stukjes appel, kaneel, rozijntjes en wat bruine suiker omhuld door lekker krokant bladerdeeg
Totale tijd 1 uur
Gang gebak, voor bij de koffie
Porties 10 stuks

Equipment

  • Keukentouw
  • takjes of kaneelstokjes

Ingrediënten
  

  • 2 appelen (type Jonagold)
  • 2 snuifjes kaneel
  • 1 el bruine suiker
  • 2 el rozijnen
  • 10 plakjes bladerdeeg (*)
  • 1 ei

Instructies
 

  • We gaan eerst de appeltjes bakken.
    Schil hiervoor eerst de appelen en verwijder het klokhuis. Snij de appelen in kleine blokjes.
    Verhit een pan, ik gebruikte een anti-aanbak pan en daarom hoefde ik geen vetstof te gebruiken. Doe hierin de appeltjes samen met het kaneel. Stoof deze voor 2 a 3min. Doe er dan de bruine suiker bij, roer goed en laat nog eens zo'n 2 a 3min stoven.
    De appeltjes moeten nog textuur hebben, dus geen moes.
    Schep de appeltjes in een kommetje, voeg de rozijnen toe. Meng nog even goed en laat dit appel mengsel volledig afkoelen.
  • Beleg alvast een bakplaat met bakpapier.
    Verwarm de oven voor op 190 graden
    Kluts het ei los los
  • Leg het vierkante plakje bladerdeeg voor je en schep in het midden wat van het appelmengsel (zo'n 1,5 a 2el). Vouw dan de hoeken naar binnen over het appel mengsel. De hoekjes die dan ontstaan, vouw je ook ietwat naar binnen en duw de naden mooi aan. Draai het bolletje dan om met de naden naar beneden. Kneed zachtjes tot een bolletje.
    Het zal geen perfect rond bolletje zijn of lijken op een pompoen maar zodra je de draadjes gaan bevestigen, komt dat goed.
  • Leg dan 4 touwtjes (van de zelfde lengte) op je werkoppervlak. Ze moeten echt op elkaar liggen en een middelpunt vormen.
    Eentje van boven naar beneden. Eentje van links naar rechts. Eentje van linksboven naar rechtsonder en van rechtsboven naar linksonder. Op het middelpunt waar deze draden elkaar raken leg je het bolletje. Nu ga je de touwtjes knopen zoals je ze gelegd hebt. Dus beginnende met het touwtje van boven naar beneden. Trek de touwtjes niet te straks want dan gaat je het deeg kapot maken. Het deeg zal ook nog ietwat rijzen tijdens het bakken, als de touwtjes dan de straks zijn, ga je ze moeilijk kunnen verwijderen.
    Leg de bolletjes op de beklede bakplaat en wrijf in met wat losgeklopt ei.
    Bak de bolletjes mooi goudbruin voor zo'n 20 a 25min.
  • Eenmaal gebakken, haal uit de oven. Je dient ze wel zo goed als volledig te laten afkoelen om zo de touwtjes te verwijderen.
    Verwijder de touwtjes zeer voorzichtig met een schaar. Aan de onderkant, zal het misschien ietwat moeilijker gaan omdat het hier wat plakkerig is door de bruine suiker die ietwat zal gaan uitlopen.
    Eenmaal de touwtjes verwijderd zijn, steek je bovenaan nog een stokje of klein kaneelstokje in het bolletje. En je hebt een pompoentje
    Veel plezier
  • TIP! Wil je weten hoe je ze vormt? Check dan even het filmpje op mijn Instagram

Notities

(*) Ik gebruikte hier bladerdeeg uit de diepvries. Dit zijn kleine individuele plakjes bladerdeeg in een vierkant. Je kan deze bij de supermarkt in de diepvries vinden. Ontdooi deze wel op tijd. Je kan ook 1 of 2 grote vellen bladerdeeg gebruiken. Snij deze dan zelf in vierkante plakjes 
Trefwoord appel, bakken, bakken met de kids, gebak, herfst, kaneel, pompoen, smullen, snel klaar, voor bij de koffie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.