Aubergine lasagne

Lekker makkelijk recept voor Aubergine lasagne, heerlijk gezond voedzaam doordeweeks recept voor op je weekmenu. Een koolhydraatarme versie omdat we plakjes aubergine gebruiken ipv lasagne vellen. Een super snelle versie, weinig afwas en heerlijk van smaak. Heerlijke dagelijkse kost en ovenschotel
Naar recept gaan

Aubergine lasagne, een makkelijk hartverwarmende receptje om tijdens de herfst mee uit te pakken. Lasagne dat is toch echt puur comfort food. Zo’n heerlijk dampende ovenschotel die uit de oven komt met lekker veel kaas, ZA-LIG! We gaan even de klassieke versie vergeten, die ook wel wat afwas en tijd vraagt. Deze koolhydraatarme versie is iets sneller en simpeler. We hebben de laagjes tomaten-gehakt saus waarin je zoveel groentjes kan verstoppen als je wenst. Daartussen vind je ook plakjes aubergine, de klassieke lasagne vellen laten we hier weg. De rijke kaassaus wordt vervangen door een lichte en super snelle ricotta saus. Deze ovenschotel kan je trouwens 1 a 2 dagen op voorhand maken ideaal dus voor op je weekmenu.

TIP! Ik verwerkte in mijn tomaten-gehakt saus de champignons en courgette die nog in mijn koelkast lagen. Maar je kan hier naar eigen smaak groentjes aan gaan toevoegen.
TIP! Ik maakte deze lasagne nu met laagjes aubergine. Je zou dit ook met courgette kunnen maken.
TIP! Je kan deze lasagne makkelijk vegetarisch maken door het gehakt weg te laten
TIP! Toch nood aan wat koolhydraten? Dan kan je naast de aubergine plakjes er ook gewoon lasagne vellen tussen leggen.

Nog meer lekkere ovenschotel inspiratie? Check dan zeker deze receptjes

Lekker makkelijk recept voor Aubergine lasagne, heerlijk gezond voedzaam doordeweeks recept voor op je weekmenu. Een koolhydraatarme versie omdat we plakjes aubergine gebruiken ipv lasagne vellen. Een super snelle versie, weinig afwas en heerlijk van smaak. Heerlijke dagelijkse kost en ovenschotel

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Aubergine lasagne?

  • Gehakt : gemengd gehakt of kippengehakt.
  • Ui & look
  • Champignons
  • Courgette (optioneel)
  • Passata
  • Bouillon blokje : kip of groente.
  • Oregano (gedroogd)
  • Aubergine
  • Ricotta
  • Parmezaanse kaas
  • Mozzarella

Hoe maak je deze Aubergine lasagne?

We gaan beginnen met de tomaten-gehakt saus. Hiervoor gaan we een ruime stoofpot verhitten met olijfolie. Hierin bakken we het gehakt eerst rul. Daarna voeg je er de fijngehakte ui en champignons aan toe. Roer even en laat zo’n 4min mee stoven. Vervolgens doe je er uitgeperste look en blokjes courgette bij. Opnieuw roer goed en laat ook zo’n 2min mee bakken. Als laatste doe je er de passata, oregano, bouillonblokje en scheutje water bij. Roer even, breng aan de kook en laat zo’n 10 a 15min zachtjes sudderen.
TIP! Je kan de saus makkelijk al 1 a 2 dagen op voorhand maken. Bewaar dan goed afgedekt in de koelkast.

Ondertussen kan je de aubergine bakken in de oven. Je kan kiezen om de aubergine in dunne lange plakjes te snijden of in dunne rondjes. Leg op een beklede bakplaat. Kruid goed met peper en zout. Overgiet dan ook royaal met olijfolie. Bak voor zo’n 15min in de oven tot ze zachter worden ietwat beginnen kleuren. Je hoeft ze niet om te draaien.

Terwijl de aubergine in de oven staat, kan je de ricotta saus maken. Hiervoor hoef je enkel ricotta te mengen met Parmezaanse kaas. Breng op smaak met oregano, peper en zout.

Vervolgens kunnen we de lasagne gaan samenstellen. Schep op de bodem van een ovenschaal wat van de tomaten-gehakt saus. Bedek met enkele aubergines gevolgd door de helft van de ricotta saus. Schep hierop opnieuw wat van de tomaten-gehakt saus gevolgd door plakjes aubergine. Verdeel hierover de resterende ricotta saus. Doe hierop nog wat van de tomatensaus en eindig met plakjes aubergine. Werk af met mozzarella.
TIP! Tot hier kan je de schotel ook al 1 a 2 dagen op voorhand maken.

Bak nu nog eens voor zo’n 25 a 30min in de oven.

Lekker makkelijk recept voor Aubergine lasagne, heerlijk gezond voedzaam doordeweeks recept voor op je weekmenu. Een koolhydraatarme versie omdat we plakjes aubergine gebruiken ipv lasagne vellen. Een super snelle versie, weinig afwas en heerlijk van smaak. Heerlijke dagelijkse kost en ovenschotel
Lekker makkelijk recept voor Aubergine lasagne, heerlijk gezond voedzaam doordeweeks recept voor op je weekmenu. Een koolhydraatarme versie omdat we plakjes aubergine gebruiken ipv lasagne vellen. Een super snelle versie, weinig afwas en heerlijk van smaak. Heerlijke dagelijkse kost en ovenschotel

Aubergine lasagne

Lekker makkelijk recept voor Aubergine lasagne, heerlijk gezond voedzaam doordeweeks recept voor op je weekmenu. Een koolhydraatarme versie omdat we plakjes aubergine gebruiken ipv lasagne vellen. Een super snelle versie, weinig afwas en heerlijk van smaak. Heerlijke dagelijkse kost en ovenschotel
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 3 aubergines
  • 500 gr ricotta
  • 40 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
  • 1,5 tl oregano (gedroogd)
  • 1 bol mozzarella
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Tomaten-gehakt mengsel

  • 500 gr gehakt (gemengd of kippengehakt)
  • 1 ui
  • 200 gr champignons
  • 3 teentjes look
  • 1/2 courgette (optioneel)
  • 700 gr passata
  • 1 bouillon blokje (kip of groente)
  • 1,5 tl oregano (of Italiaanse of Provençaalse kruiden)

Instructies
 

  • We beginnen met het maken van de tomaat-gehakt saus.
    Ik begin altijd eerst met het fijnsnijden van de groenten.
    Pel de ui en hak fijn.
    Maak de champignons proper en hak fijn.
    Pel de teentjes look
    Snij de courgette in kleine blokjes
  • Verhit een ruime stoofpot met een scheutje olijfolie.
    Begin met het rul bakken van het gehakt. Doe er dan de ui en champignons bij. Meng goed en laat zachtjes mee stoven voor zo'n 4min. Roer regelmatig.
    Pers er dan de teentjes look boven uit en voeg ook de courgette toe. Roer opnieuw goed en laat nog zo'n 2min mee bakken.
    Giet er dan de passata bij. Verbrokkel het bouillon blokje en voeg ook toe samen met een scheutje water. Roer goed en laat dan zo'n 10 a 15min zachtjes sudderen.
    TIP! Je kan deze saus makkelijk 1 a 2 dagen op voorhand maken. Bewaar goed afgedekt in de koelkast
  • Terwijl de saus zachtjes staat te sudderen, kan je de aubergines bakken.
    Snij de aubergine in plakjes. Je kan deze in de lengte in plakjes snijden of gewone ronde plakken. Leg deze op een beklede bakplaat, laat ze niet overlappen.
    TIP! Je zal misschien in porties moeten bakken.
    Strooi wat zout en peper over de plakjes aubergine en wrijf goed in met olijfolie. Dit hoeft maar langs één kant.
    Bak de aubergines voor zo'n 15min in de oven op 195 graden. Hou ze in de gaten dat ze niet te bruin worden. Je hoeft ze niet te draaien tijdens het bakken.
  • Ondertussen meng je de ricotta met Parmezaanse kaas, oregano, peper en zout.
  • Vervolgens kunnen we de lasagne gaan samenstellen.
    Schep op de bodem van een ovenschaal wat van de tomaten-gehakt saus. Bedek met enkele aubergines gevolgd door de helft van de ricotta saus. Schep hierop opnieuw wat van de tomaten-gehakt saus gevolgd door plakjes aubergine. Verdeel hierover de resterende ricotta saus. Doe hierop nog wat van de tomatensaus en eindig met plakjes aubergine. Werk af met mozzarella.
    TIP! Tot hier kan je de schotel ook al 1 a 2 dagen op voorhand maken. 
  • Bak de lasagne nu nog eens voor zo'n 25 a 30min op 185 graden.
    TIP! Heb je de schotel al zo'n 1 a 2 dagen op voorhand gemaak. Reken dan dat de ovenschotel iets langer in de oven zal moeten om echt helemaal warm te zijn.
    Serveer dan direct
Trefwoord aubergine, doordeweeks recept, gehakt, koolhydraatarm, lasagne, ovenschotel, ricotta, snel klaar, tomaten, tomatensaus, weekmenu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.