Pudding taart met appel, een lekker makkelijk taartje om eindeloos lang van te genieten op een herfstige dag. Dit taartje heeft het gewoon allemaal. Een heerlijke krokante korst op basis van zanddeeg en binnenin een heerlijke vanillepudding met gebakken appeltjes. Bovenop is er nog een krokante crumble van het zanddeeg. Met pudding scoor je bij mij altijd. Zo’n klassieker maar wat blijft dat lekker! En dat in combinatie met gebakken appeltjes op smaak gebracht met kaneel en bruine suiker. ZA-LIG, meer kan ik er niet over zeggen 😃
Nog meer lekkere receptjes met pudding? Check dan zeker ook even deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Pudding taart met appel?
- Appelen (type Jonagold)
- Bruine suiker
- Kaneel
- Melk
- Suiker & vanillesuiker
- Vanille puddingpoeder
- Ei
- Patisseriebloem
- Boter
- Poedersuiker
- Vanille extract
Hoe maak je deze Pudding taart met appel?
We gaan beginnen met het bakken van de appeltjes. Schil ze eerst, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes. Bak de appeltjes kort in een pan met wat kaneel en bruine suiker. Bak ze niet te lang. Haal ze van het vuur en zet even opzij.
Vervolgens gaan we de pudding maken. Breng daarvoor een deel van de melk samen met suiker en vanillesuiker zachtjes aan de kook. Een klein deel van de melk roer je los met puddingpoeder en eigeel. Wanneer de melk bijna kookt, giet je er puddingpapje bij. Laat nu al roerend indikken en haal dan van het vuur om ietwat af te koelen.
Ondertussen kan je het deeg maken voor de korst. Doe hiervoor bloem, blokjes koude boter, poedersuiker en vanille extract in een mengkom. Mix of kneed dit tot een kruimelige massa. Normaal zal dit ietwat aan de droge kant zijn. Begin met 1el koude water toe te voegen en kneed opnieuw tot je een ietwat plakkerige kruimelige massa krijgt.
Schep zo’n 2/3 van het deeg in een beklede springvorm. Duw/kneed met je handen het deeg in de vorm zodat de gehele bodem mooi bedekt is. Alsook ietwat van de zijkanten dient bedekt te zijn met het deeg.
Meng vervolgens de pudding met de gebakken appeltjes. Schep dan de pudding in de springvorm en spreid mooi egaal uit. Het resterende deeg trek je in kleine stukjes en strooi je bovenop de taart. Dit is de crumble. Bak dan de taart mooi gaar en goudbruin in de oven. De pudding zal nog ietwat lopend of ietwat bewegen maar deze zal opstijven tijdens het afkoelen.
TIP! De taart is zowel lauw als koud super lekker
Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.
Pudding taart met appel
Equipment
- 1 Springvorm (+/- 24cm)
Ingrediënten
- 2 appelen
- 1 snuifje kaneel
- 1 kl bruine suiker
Pudding
- 500 ml melk
- 70 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 zakje vanille puddingpoeder (= 50gr)
- 1 eigeel
Zanddeeg
- 320 gr patisseriebloem
- 200 gr boter (koud)
- 80 gr poedersuiker
- 1 tl vanille extract
Instructies
- We gaan beginnen met het bakken van de appeltjes.Schil hiervoor de appeltjes en verwijder het klokhuis. Snij in kleine blokjesVerhit een pan, als je een anti-aanbakpan gebruikt, hoef je geen vetstof te gebruiken. Doe hierin de appeltjes samen met kaneel en bruine suiker. Stoof de appeltjes voor zo'n 4 a 5min. Roer regelmatig. Haal dan van het vuur en zet even opzij.De appeltjes mogen geen moes worden. Deze mogen nog een beet hebben.
- Vervolgens gaan we de pudding maken.Doe 400ml van de melk in een kookpotje samen met de suiker en vanillesuiker en breng zachtjes aan de kook. Doe ondertussen de resterende 100ml melk in een kommetje. Voeg er het puddingpoeder en eigeel aan toe. Roer dit los tot een glad papje. Wanneer de melk bijna kookt, giet je het papje bij de warme melk. Laat dit al roerend indikken. Haal dan van het vuur en zet even opzij om ietwat af te koelen.
- Ondertussen kan je het deeg maken. Doe hiervoor de bloem, de koude boter in blokjes, poedersuiker en vanille extra in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik handmixer). Mix of kneed dit tot een kruimelige massa. Dit zal ietwat droog zijn, voeg daarom zo'n 1el koud water toe. Mix opnieuw. Is het nog steeds droog, voeg nog 1el koud water toe tot je een mooie deegbal of ietwat kruimelig deeg dat wel plakt.
- Bekleed de bodem en zijkanten van springvorm met bakpapier. Gebruik zo'n 2/3 van het deeg om zowel de bodem als ietwat van de zijkanten te bekleden. Het deeg uitrollen zal niet lukken. Je zal het deeg in de vorm moeten kneden/duwen met je handen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Voeg de appeltjes toe aan de pudding. Het kan zijn dat ze wat vocht hebben afgegeven. Dit sap voeg je niet toe aan de pudding. Roer dit los en schep de pudding dan in de taartvorm. Spreid mooi uit.De rest van het deeg trek je in kleine stukjes en verdeel over de taart.
- Bak de taart mooi gaar en goudbruin in de oven voor zo'n 45 a 50min in de oven.De binnenkant zal misschien nog ietwat lopend zijn maar de pudding zal opstijven tijdens het afkoelen.
- Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat afkoelenSmakelijk
Ik ga direct aan de slag. Het water komt…. hmmmm