Bananenbrood met speculaas

Lekker makkelijk recept voor Bananenbrood met speculaas, ideaal als ontbijt of tussendoortje. Rijpe bananen op overschot wel dan moet je deze simpele bananencake zeker proberen. Afwerken doen we met speculaaspasta
Naar recept gaan

Bananenbrood met speculaas, ideaal om die te rijpe bananen in je fruitschaal te verwerken. En omdat we in de Sinterklaas periode zitten, verwerken we er stukjes speculaas in. Tja, alles met speculaas is nu eenmaal zalig. Oh en het kan nog beter want na het bakken en afkoelen gieten we er nog wat gesmolten speculaaspasta over. Oke, dit is niet de meest healthy versie maar hey soms mag het toch iets meer zijn he. Dit is echt zo’n woensdagnamiddag recept of eentje voor tijdens een koude & kille weekend. Dikke trui aan, sloefkes aan de voeten, een comfy trainingsboek aan en gezellig aan het bakken gaan. Dat zijn voor mij zo van die “genietmomentjes”

Nog meer bananenbrood inspiratie nodig? Check dan zeker ook deze receptjes even.

Lekker makkelijk recept voor Bananenbrood met speculaas, ideaal als ontbijt of tussendoortje. Rijpe bananen op overschot wel dan moet je deze simpele bananencake zeker proberen. Afwerken doen we met speculaaspasta

Welke ingrediënten heb je nodig voor dit Bananenbrood met speculaas?

  • Melk + citroensap : je gaat zo zelf een soort van karnemelk maken
  • Bananen : gebruik goede rijpe bananen
  • Speculaas koekjes : ik gebruik meestal die van Lotus of van huismerk
  • Zelfrijzende bloem & snuifje bakpoeder
  • Kaneel
  • Boter
  • Suiker
  • Vanille extract
  • Eieren
  • Zonnebloemolie
  • Speculaaspasta

Hoe maken we dit Bananenbrood met speculaas?

We gaan beginnen met enkele bereidingen. Meng melk met citroensap, dit zal beginnen kabbelen dat is normaal. Zet even opzij. Plet de bananen tot een papje en zet ook even opzij. Breek de speculaas koekjes in kleinere stukjes. Dit hoeft niet super fijn te zijn, je wilt deze nog kunnen proeven in het bananenbrood. Zet dit ook even opzij. Meng zelfrijzende bloem met snuifje bakpoeder en kaneel, ook dit zet je even apart.

Doe vervolgens de zachte boter, suiker en vanille extract in mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer). Mix dit romig en luchtig voor zo’n 3min op hoge snelheid. Doe hierbij één voor één de eieren en mix steeds goed door. Doe daar nog de zonnebloemolie en het bananen papje bij en mix nog zeker een minuutje op hoge snelheid.

Verlaag dan de snelheid van je mixer naar de laagste stand. Voeg nu afwisselend en in delen wat van het bloem mengsel en wat van het melk mengsel toe. Mix tot een mooi glad deeg en zet je mixer dan uit. Als laatste voeg je de stukjes speculaas toe. Meng nog even met een spatel. Giet het deeg in een beklede bakvorm en bak het bananenbrood mooi gaar en goudbruin in de oven.

Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat volledig afkoelen. Afwerken doen we nog met gesmolten speculaaspasta. Je smelt deze pasta au bain-marie. Zorg ervoor dat er zeker geen vocht bij de speculaaspasta kan anders gaat deze meteen schiften. Giet de pasta over de cake en laat deze even uitharden.

Lekker makkelijk recept voor Bananenbrood met speculaas, ideaal als ontbijt of tussendoortje. Rijpe bananen op overschot wel dan moet je deze simpele bananencake zeker proberen. Afwerken doen we met speculaaspasta
Lekker makkelijk recept voor Bananenbrood met speculaas, ideaal als ontbijt of tussendoortje. Rijpe bananen op overschot wel dan moet je deze simpele bananencake zeker proberen. Afwerken doen we met speculaaspasta

Bananenbrood met speculaas

Lekker makkelijk recept voor Bananenbrood met speculaas, ideaal als ontbijt of tussendoortje. Rijpe bananen op overschot wel dan moet je deze simpele bananencake zeker proberen. Afwerken doen we met speculaaspasta
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang gebak, Ontbijt, Tussendoortje
Porties 6

Equipment

  • 1 Cakevorm

Ingrediënten
  

  • 120 ml melk
  • 1/2 citroen (sap)
  • 2 a 3 rijpe bananen (je hebt zo'n 250gr banaan nodig – zonder schil gerekend)
  • 90 gr speculaas koekjes
  • 220 gr zelfrijzende bloem + snuifje bakpoeder
  • 1/2 tl kaneel
  • 55 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 100 gr suiker
  • 1 tl vanille extract
  • 2 eieren
  • 55 ml zonnebloemolie
  • 2 el speculaaspasta

Instructies
 

  • Bekleed een cakevorm met bakpapier.
    Zet even opzij.
  • Begin met de melk te mengen met het sap van een halve citroen. Dit zal beginnen kabbelen maar dat is normaal. Zet dit even opzij.
    Plet de bananen tot een papje.
    Meng de zelfrijzende bloem met het snuifje bakpoeder en kaneel. Zet even opzij
    Breek de speculaas in kleinere stukjes. Dit hoeft niet super fijn te zijn, je wilt de speculaas nog proeven. Zet even opzij.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Doe de boter, suiker en vanille extract in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer). Mix dit los en luchtig voor zo'n 3min op hoge snelheid. Schraap de zijkanten af en toe even los.
    Voeg dan één voor één de eieren toe en mix steeds goed. Giet er dan nog de zonnebloemolie en het bananen papje bij en mix nu nog zeker 1min op hoge snelheid.
    Verlaag dan de snelheid van je mixer naar de laagste stand. Doe dan afwisselend en in porties wat van het bloem mengsel en de "kabbelende" melk. Mix tot een mooi glad deeg. Zet je mixer dan uit. De laatste restjes bloem aan de zijkant van je kom, meng je nog even met een spatel.
    Doe er de stukjes speculaas bij en meng nog even kort.
    Giet het deeg in de bakvorm. Bak het bananenbrood mooi gaar en goudbruin in de oven voor zo'n 60min.
  • Check met een satéprikker of het bananenbrood gaar is binnenin. Haal dan uit de oven en laat volledig afkoelen
  • Wanneer de cake volledig is afgekoeld, kan je deze nog gaan afwerken met wat gesmolten speculaaspasta.
    Smelt de speculaaspasta au bain-marie tot ie mooi lopend wordt. Zorg dat er zeker geen water bij de speculaaspasta komt anders gaat deze meteen schiften. Giet de pasta over de cake en laat deze even terug uitharden.
    Smakelijk
Trefwoord bananen, bananenbrood, gebak, speculaas, tussendoortje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.