Ovenschotel met zalm en puree, een heerlijk makkelijk doordeweeks recept om op je weekmenu te zetten. Dit is puur comfort food! Een laagje aardappelpuree gevolgd door een zalige kaassaus, broccoli, bloemkool, stukjes zalm en nog wat extra kaas voor een lekker korstje. Kortom echte dagelijkse winterse kost dat je mij alle dagen kunt voorschotelen. Een receptje dat je trouwens al makkelijk op voorhand kan voorbereid, altijd handig tijdens de drukke werkweek!
Qua meal preppen, je kan de aardappelpuree al 1 a 2 dagen op voorhand maken. Ook de broccoli en bloemkool kan je al zo’n 2 dagen op voorhand koken en goed afgedekt in de koelkast bewaren. Of je kan de dag voordien de schotel al samenstellen met de puree, saus, broccoli en bloemkool. Enkel de zalm leg je er best vlak voor het bakken even tussen de groenten.
Nog meer lekkere ovenschotel receptjes? Check dan zeker even deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Ovenschotel met zalm en puree?
- Aardappelen : gebruik hier bloemige aardappelen omdat we puree gaan maken
- Broccoli & bloemkool : je kan ook voor slechts 1 groente kiezen
- Melk
- Nootmuskaat
- Zalmfilet : je zou hier ook witte vis voor kunnen gebruiken of een mix van witte vis en zalm
- Boter
- Bloem
- Gemalen kaas : ik gebruikte een mix van Brugge kaas & Emmental. Je kan hier kiezen welke kaas je het lekkerste vindt
- Mosterd
- Citroen
Hoe maak je deze Ovenschotel met zalm en puree?
Begin met het schillen van de aardappelen, snij in blokjes en kook ze gaar in licht gezouten water. Eenmaal gaar, giet af en pureer ze met een royale scheut melk, optioneel wat nootmuskaat, peper en zout. Schep de puree in een ruime ovenschaal en spreid mooi uit zodat de hele bodem van de ovenschaal bedekt is. Zet even opzij.
TIP! Je kan de puree makkelijk de dag of 2 dagen op voorhand al maken.
Terwijl de aardappelen koken, kan je de bloemkool en broccoli in roosjes snijden. Kook deze ook gaar in licht gezouten water. Begin met de bloemkool en voeg na een paar minuten de broccoli pas toe. Deze hoeft iets minder lang te garen. Kook de groenten ook niet te gaar, ze mogen nog wat beet hebben. Giet af en laat goed uitlekken.
TIP! Dit kan je ook al 1 a 2 dagen op voorhand doen.
Dan gaan we de kaassaus maken. Hiervoor smelten we eerst wat boter en daar voegen we bloem aan toe. Roer goed tot een droge brokkelige massa (=roux). Giet er vervolgens de melk bij en roer nu goed met een garde en laat de saus rustig indikken. Eenmaal je een mooie witte saus hebt, haal dan van het vuur. Doe er dan geraspte kaas bij en roer goed zodat deze kan smelten. Breng op smaak met mosterd, citroensap, nootmuskaat, peper en zout.
Giet 2/3 van de saus over de puree en spreid mooi uit. Verdeel hierover de broccoli, bloemkool en blokjes zalm. Giet er de rest van de saus over gevolgd door nog wat geraspte kaas. Bak nog voor zo’n 20min in de oven. Serveer optioneel nog met wat grijze garnalen.
Ovenschotel met zalm en puree
Ingrediënten
- 750 gr aardappelen (bloemige)
- 1 kleine bloemkool
- 1 kleine broccoli
- melk
- 1 snuifje nootmuskaat
- Peper en zout
- +/- 600 gr zalmfilet
- grijze garnalen (optioneel)
Kaassaus
- 30 gr boter
- 40 gr bloem
- 700 ml melk
- 160 gr gemalen kaas (*) + extra
- 1 el mosterd
- 1 citroen
- 1 snuifje nootmuskaat
- Peper en zout
Instructies
- Begin met de aardappelen te schillen, snij in blokjes en kook ze gaar in licht gezouten water. Snij ondertussen ook de bloemkool en broccoli in roosjes. Kook deze ook kort in licht gezouten water. Kook ze niet plat, zorg dat ze nog wat stevig zijn. Begin eerst met bloemkool te koken en voeg iets later de broccoli toe (broccoli hoeft niet zo lang te koken als bloemkool). Giet af en laat uitleken.
- Ondertussen zullen ook de aardappelen gaar zijn, giet af. Pureer ze met een royale scheut melk, optioneel wat nootmuskaat, peper en zout. Je kan hier eventueel nog een klontje boter aan toevoegen maar is geen must. Verdeel de puree over de bodem van een ruime ovenschotel. Zorg dat de bodem mooi egaal bedekt is. Zet even opzij.TIP! Je kan de puree al een dag op voorhand maken + eveneens de bloemkool en broccoli ook al afkoken.
- Dan kunnen we aan de kaassaus beginnen. Smelt hierin de boter. Eenmaal gesmolten, voeg de bloem toe en roer goed tot een droge brokkelige massa (=roux). Wanneer dit mooi opgedroogd is, giet je er in delen de melk bij. Blijf nu continu roeren, zet het vuur een klein tikkeltje hoger tot de saus mooi begint in te dikken. Haal dan van het vuur en voeg de geraspte kaas toe. Roer nu goed zodat de kaas kan smelten.Breng de saus op smaak met mosterd, citroensap, nootmuskaat (optioneel), peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 185 graden.
- Giet 2/3 van de saus over de puree in de ovenschaal. Spreid mooi uit zodat de puree zo goed als helemaal bedekt. Verdeel er de gekookte broccoli en bloemkool over. Snij de zalm in kleine blokjes en verdeel over de schotel. Giet er de rest van de saus over (niet alles hoeft bedekt te zijn).Strooi er nog wat geraspte kaas over en zet nog voor zo'n 20min in de oven zodat de zalm kan garen. Eventueel kan je de laatste minuten nog even de ovengrill opzetten Serveer optioneel met wat grijze garnalenSmakelijk