De kiwibessen zijn terug in business! Of moet ik zeggen terug in het seizoen? Langs de buitenkant zien ze eruit als een ietwat grotere groene bes en aan de binnenkant zijn het kleine kiwi’s. Ze zijn misschien wel klein, het zijn wel enorme Vitamine C bommetjes. Super gezond, zoet, sappig, lekker, veelzijdig en een product uit ons eigen Belgielandje. Kortom dit besje heeft alles en omdat ie zo veelzijdig is kan je er alle kanten mee op. Als hapklare snack, bij je ontbijt met wat yoghurt, in een hartige salade of maak er deze makkelijke en gezonde amandelcake met kiwibessen mee.
De kiwibessen zijn momenteel volop in het seizoen. Dat seizoen loopt maar van september tot oktober, dat is vrij kort dus geniet er nu ten volle van! Vorig jaar maakte ik al 3 receptjes met dit superfruit en kreeg vaak de vraag “mag ik die schil opeten?”? Ja, je mag de schil gewoon mee opeten. Op het eerste zicht ziet deze er vrij dik uit maar ze smelt bijna gewoon weg in je mond.
Hoe maken we deze amandelcake met kiwibessen?
We beginnen met het mengen van de droge ingrediënten namelijk amandelmeel, vanille puddingpoeder en bakpoeder. Zet even opzij.
Halveer ook alvast de kiwibessen.
TIP! Als de kiwibessen uit het seizoen zijn dan kan je deze ook vervangen door bijvoorbeeld mango, bessen, appelen of peren.
Meng vervolgens de natte ingrediënten nl. eieren, agavesiroop, zeste van sinaasappel, yoghurt, vanille extract en gesmolten kokosolie. Je kan dit best met je keukenmachine doen als je deze hebt of gebruik een handmixer. Mix niet te lang, gewoon tot je een mooi glad papje hebt. Voeg er de droge ingrediënten aan toe en mix tot een mooi glad deeg. Perfect glad ga je het sowieso niet krijgen door het amandelmeel. Dit zal altijd zorgen voor een korrel.
TIP! Je kan de agavesiroop vervangen door honing of maple syrup.
Schep de helft van het deeg in een beklede bakvorm. Zorg dat de bodem volledig bedekt is met het deeg. Verdeel hierover de helft van de gehalveerde kiwibessen. Schep er het resterende deeg over en verdeel er de overige kiwibessen over. Werk af met amandelschaafsel. Bak de amandelcake mooi goudbruin en gaar in de oven.
Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat volledig afkoelen. Bewaar luchtdicht.
Amandelcake met kiwibessen
Equipment
- Cakevorm of springvorm (+/- 18 a 20cm)
Ingrediënten
- 200 gr amandelmeel
- 80 gr vanille puddingpoeder (Imperial)
- 6 gr bakpoeder
- 2 eieren
- 65 gr agavesiroop (of honing)
- 1 tl zeste van sinaasappel (fijn geraspt)
- 200 gr yoghurt (stevige yoghurt)
- 2 tl vanille extraxt
- 3 el kokosolie (gesmolten)
- kiwibessen
- amandelschaafsel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden.Beleg de bodem en zijkanten van de cakevorm of springvorm met bakpapier.
- Meng alvast eerste de droge ingrediënten namelijk amandelmeel, puddingpoeder en bakpoeder.Je kan ook de kiwibessen alvast halveren.
- Doe de natte ingrediënten in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) namelijk eieren, agavesiroop, zeste, yoghurt, vanille extract en gesmolten kokosolie. Mix dit los tot een glad papje voor zo'n 1min. Doe er de droge ingrediënten bij en mix op lage snelheid tot alles is gemengd. Meng vooral niet te lang.
- Schep de helft van het deeg op de bodem van de vorm, spreid goed uit zodat de hele bodem bedekt is. Strooi hierover de helft van de gehalveerde kiwibessen. Schep er de andere helft van het deeg over. Spreid goed uit en werk af met de resterende kiwibessen en amandelschaafsel. Bak de cake mooi goudbruin voor zo'n 40 a 45min in de oven. Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.Bewaar dan luchtdichtSmakelijk