Deze salade met zalmkoekjes is het ultieme bewijs dat een salade niet saai hoeft te zijn. Een frisse snelle salade met als verrassing koekjes in verstopt. Natuurlijk zijn het hartige koekjes die bestaan uit gerookte zalm, courgette, lente-u. Ze worden niet in de oven gebakken, wel in de pan (of soms ook in de friteuse). Officieel worden deze fritters genoemd maar ik hou toch eerder van het woord koekjes 😃.
Er bestaan eindeloos vele fritters variaties. Je kan hierbij volop gaan spelen met alle soorten groenten en eventueel gaan aanvullen met vis of vlees. Of hou het gewoon volledig veggie. Daarnaast gaat er ook nog zelfrijzende bloem, zeste van citroen, Parmezaanse kaas, karnemelk en kruiden in het beslag. Vrees niet voor de karnemelk, je zal het niet proeven. Deze dient enkel voor ze lekker fris en luchtig te maken.
Hoe maken we deze salade met zalmkoekjes ?
Begin alvast eerst aan de voorbereiding van de salade. Was de salade en radijsjes. Hak deze laatste in fijne plakjes. Hak ook een lente-uitje fijn. Kook ook al de eitjes. Omdat ik deze nog een beetje smeuïg binnenin wil, kook ik ze voor 7min exact om ze dan in koud water te laten afkoelen.
Voor de dressing kan je ook alvast yoghurt met een beetje mayonaise en mosterd mengen. Dit kan je allemaal al even op voorhand doen en gewoon koel bewaren in de koelkast.
Voor de zalmkoekjes, begin met courgette in kleine blokjes te snijden. Ook de gerookte zalm snij je in dunne reepjes. Voor het beslag van de koekjes, doe je alvast zelfrijzende bloem en fijn geraspte Parmezaanse kaas in een mengkom. Doe er karnemelk, eitjes, fijngehakte dille en zeste van citroen bij. Meng goed tot een mooi glad beslag. Als laatste voeg je de courgette, zalm en lente-ui toe. Meng nog even kort. Verhit een ruime pan met een scheut olijfolie en schep ongeveer 1 a 1,5el per koekje in de pan. Bak ze mooi goudbruin langs beide kanten. Als ze gebakken zijn, laat even uitlekken op keukenpapier.
TIP! Je kan de zalm ook vervangen door reepjes ham.
Meng de sla met de radijsjes en lente-ui. Pel de eieren en halveer ze.
Snij het vruchtvlees van een avocado in blokjes. Serveer de salade met de zalmkoekjes, de eitjes, avocado en het sausje.
Salade met zalmkoekjes
Ingrediënten
- 1/2 bussel radijzen
- 3 lente-uitjes
- 3 eieren
- 1 kropsla (of gemengde sla)
- 1 avocado
- 150 gr griekse yoghurt
- 1 el mayonaise
- 1 kl mosterd
Zalmkoekjes
- 150 gr courgette
- 150 gr gerookte zalm
- 125 gr zelfrijzende bloem
- 60 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
- 3 eieren
- 160 ml karnemelk (*)
- 1/2 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
- 1 kl dille (fijngehakt)
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
- Je kan het best beginnen met de voorbereidingen van de salade.Was de radijsjes en snij in dunne plakjes.Hak de lente-uitjes fijn. De helft hiervan gaat in de salade, de andere helft in de zalmkoekjes. Kook de eieren, ik reken hiervoor 7min dan zijn ze nog een beetje smeuig binnenin. Leg ze dan in koud water om af te koelen.Was de sla en droog hem. Voor het sausje, meng de yoghurt met de mayonaise en mosterd. Al het bovenstaande kan je makkelijk al even op voorhand maken en koel bewaren in de koelkast.
- Voor de zalmkoekjes.Snij de courgette in kleine fijne blokjes. Ook de gerookte zalm snij je in dunne reepjes. Doe de bloem, Parmezaanse kaas, peper en zout in een mengkom. Meng alvast even.Doe er de eitjes, karnemelk, zeste van citroen en dille bij. Meng goed tot een glad beslag.Voeg er de blokjes courgette, gerookte zalm en de lente-ui bij. Meng nog even kort.Verhit een ruime pan met een royale scheut olijfolie. Schep ongeveer 1 a 1,5el van het beslag in de pan. Bak de koekjes mooi goudbruin langs beide kanten. Laat ze dan even uitlekken op wat keukenpapier.
- Terwijl de koekjes bakken, kan je de sla al mengen met de radijsjes en lente-ui.Pel de eieren en halveer zeSnij het vruchtvlees van de avocado in blokjes.Serveer de salade met de koekjes, eitjes, avocado en het sausje.