Om eerlijk te zijn, mosselen het is nooit mijn ding geweest. Ze ruiken altijd super lekker maar hun uitzicht doet me altijd een beetje huiveren. Waarom dan dit recept van gestoomde mosselen met currysaus op de blog? Wel 2 redenen … mijn wederhelft is er verzot op dus die heb ik enorm blij gemaakt hiermee. De tweede reden is dat ik vorig jaar tijdens een bezoekje aan AEG Cooking Club aangenaam verrast ben geweest. Niet enkel door de bereidingswijze, de mosselen worden gewoon gegaard in de stoomoven. Ik heb ze tijdens deze gratis kookles leren eten.
Wat is die AEG cooking club juist? Het is een soort van kookles en je leert er aan de hand van praktische kookdemo’s de verschillende mogelijkheden van de AEG combi stoomoven kennen. Dit is gratis voor iedereen. Of je nu al een AEG stoomoven in huis hebt of je denkt er eentje aan te schaffen. Ik kan deze club iedereen aanraden toch zeker als je er net eentje hebt. De combi stoomovens kunnen zoveel dat het in het begin enorm overdonderd kan zijn. Je weet niet goed welke functie te gebruiken, je twijfelt tussen sommige functies … Ik zou zeggen boek gewoon deze kookles. Het is super leuk, krijgt heel veel info en er is ook lekker eten gemaakt door een chef.
Terug naar de mosselen, die we dus gaan stomen. Normaal zou je een grote kookpot nemen en ze daarin garen. Deze manier vind ik toch iets makkelijk. Gewoon de gekuiste mosselen in een ruime stoom- of ovenschaal doen samen met wat groentjes en hup de oven in. De AEG SteamPro heeft een apart programma (=Varioguide) en deze bevat oveninstellingen voor een groot aantal ingrediënten. Je selecteert simpelweg het ingrediënt dat je wilt klaarmaken zoals “zalmfilets”, “mosselen” of “wortelen” en dan verschijnt een voorgestelde temperatuur en duurtijd. Handig toch!
TIP! Als je de mosselen zou garen in een kookpot dan zou je direct garen in de currysaus. Omdat we gaan stomen, voegen we pas achteraf de currysaus toe.
Hoe maken we deze gestoomde mosselen met currysaus?
Alvorens we beginnen, er zijn 2 bereidingswijzen mogelijk namelijk via de stoomoven of gewoon in een kookpot op het vuur.
Ga je voor de kookpot op het vuur, dan begin je met het maken van de currysaus. Eenmaal die kookt voeg je er de gekuiste mosselen aan toe en gaar je ze zo afgedekt.
Ik gebruikte mijn AEG SteamPro combi stoomoven en stoomde de mosselen. De currysaus maakte ik ondertussen apart en op het laatste voeg ik er wat van het kookvocht van de mosselen aan toe.
Spoel de mosselen onder koud water en verwijder eventuele onzuiverheden. Leg de mosselen in een grote ruime ovenschaal of diepe bakplaat. Strooi er fijngehakte ui en prei over. Meng dit even. Je zou er nog wat wijn over kunnen genieten maar hoeft niet. Zet in de stoomoven (stoomfunctie op 99 graden) voor zo’n 20min.
Ondertussen kan je de snelle currysaus maken. Hier stoof je eerst prei aan tot ie mooi glazig is. Voeg er vervolgens kerriepoeder of curry madras poeder bij. Meng even en laat dit kort mee bakken. Giet er kookroom bij en laat zo’n minuutje zachtjes inkoken. Haal even van het vuur.
Als de mosselen mooi open zijn, haal ze uit de oven. Voeg zo’n 50ml van het kookvocht toe aan de currysaus en laat nog even doorkoken.
Serveer de mosselen direct met de currysaus en eventueel frietjes.
TIP! Je kan eventueel ook kokosroom gebruiken ipv kookroom.
Gestoomde mosselen met currysaus
Ingrediënten
- 4 kg mosselen
- 1 prei
- 1 ui
- Frietjes of brood (om erbij te serveren)
Currysaus
- 1 prei
- 1,5 el kerriepoeder of curry madras
- 350 ml kookroom (of kokosroom)
- 1 el citroensap
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
- Verwarm je stoomoven voor op 99 graden. Spoel de mosselen onder koud water en verwijder eventuele onzuiverheden.Doe ze in een ruime en diepe ovenschaal of diepe bakplaat. Was de prei en hak in reepjes, pel de ui en hak ook in reepjes. Voeg beide toe aan de mosselen.Stoom de mosselen in de stoomoven tot de schelpen mooi openstaan. Reken op zo'n 15 a 20min in de stoomoven.
- Ondertusen kan je de currysaus maken.Was de prei en hak fijn.Verhit wat olijfolie in een stoofpotje en stoof hierin de prei mooi glazig. Roer regelmatig en laat niet bruin worden.Doe er vervolgens de kerriepoeder of curry madras bij, roer even en laat zo'n 1min mee bakken. Giet er de room bij, roer goed en laat dan 1min zachtjes inkoken. Haal even van het vuur.
- Als de mosselen gaar zijn, haal uit de stoomoven.Doe zo'n 50ml van het kookvocht bij de currysaus samen met het citroensap. Breng nog even kort aan de kook. Proef even en breng nog verder op smaak met peper en zout.Serveer dan de mosselen direct met de currysaus en eventueel frietjes of broodSmakelijk