Rijstpap, die behoort toch echt tot het clubje van de “gouwe ouwe” recepten. Een makkelijk dessertje dat nooit gaat vervelen. Om eerlijk te zijn, het is nooit mijn grootste favoriet geweest. De laatste jaren heb ik rijstpudding wel al eens een nieuw fris kleedje gestoken wat me dan wel enorm bevalt. Dat kan ook gezegd worden van deze heerlijke rijstpap met pruimen. Voor mij hoort er nu eenmaal fruit bij en als dat nu per toeval pruimen uit de oven zijn … dan kan het helemaal niet meer stuk š!
Gestoofde, gebakken of geroosterde pruimen … het maakt met allemaal niet uit! Zo lang ze maar warm zijn, lekker zacht, zoet en kruidig zijn. En dat sap dat dan vrijkomt … oh mannekes dat kan ik elke dag eten. Pruimen hebben van nature niet zo heel veel smaak maar eenmaal je ze warm maakt. Kan je er een smaakbommetje van jewelste van maken. Gewoon wat kaneel en bruine suiker (of honing) en meer hebben ze niet nodig.
Voor het recept van de rijstpap heb ik mij deels gebaseerd op dat van Jeroen Meus. Naast de melk en dessertrijst (of kan ook met risotto rijst) gaan er ook eitjes, suiker, vanille en vanille puddingpoeder bij. Dit alles resulteert in een heerlijk romige rijstpudding.
Wie goed naar de foto heeft gekeken, ziet onderaan het glaasje, onder de rijstpap nog een laagje. Dit zijn verkruimelde koekjes wat zorgt voor een lekker crunchy effect. Hoef je niet te doen maar het is wel lekker en presenteert leuk.
Hoe maken we deze Rijstpap met pruimen?
We beginnen met rustig garen van de dessertrijst of risottorijst in melk. Voor rijstpap gebruik ik het liefste volle melk voor de smaak. Roer regelmatig zodat de rijst niet aan de bodem plakt. Als de rijst bijna gaar is, doen we in een tweede kookpotje nog een deel melk en breng dit zachtjes tot net onder het kookpunt. Dit is voor de pudding. In een kommetje doen we eidooiers, vanillesuiker en gewone suiker. Roer dit goed los om er vervolgens puddingpoeder en kaneel aan toe te voegen. Roer opnieuw tot een glad papje. Giet een deel van de warme melk bij dit papje, roer goed los en giet dan alles bij de overige warme melk in het kookpotje. Laat al roerend indikken tot een mooie pudding en haal van het vuur.
Wanneer de rijst gaar is, voeg je er de pudding aan toe. Roer goed en laat nog zo’n 2min zachtjes sudderen. Haal van het vuur, voeg nog wat fijn geraspte zeste van sinaasappel toe. Laat de rijstpap ietwat afkoelen alvorens over de glaasjes te verdelen.
Wil je net zoals mij het koekjes laagje, verkruimel dan eerst wat koekjes en verdeel die over de glaasjes. Wanneer je de rijstpap over de potjes hebt verdeeld, laat afkoelen maar zet niet in de koelkast. Te koude rijstpap is echt niet lekker. Ik vind deze het lekkerste warm of lauw.
Terwijl de rijst aan het garen is, kan je ook de pruimen in de oven steken.
Halveer ze eerst, verwijder de pit en snij dan in grove blokjes. Doe ze in een ovenschaal en strooi er wat kaneel en bruine suiker (=cassonade) over. Zet in de oven en bak ze tot ze mooi zacht zijn en een dikke compote vormen. Roer tijdens het bakken af en toe doorheen het fruit.
Je kan ze zowel warm als lauw serveren bij de rijstpap.
Rijstpap met pruimen
Equipment
- 4 serveerglaasjes
Ingrediƫnten
Rijstpap
- 1 l volle melk (kan ook met halfvolle melk)
- 150 gr dessertrijst (of risottorijst)
- 3 eidooiers
- 2 zakjes vanillesuiker (= 16gr in totaal)
- 60 gr suiker
- 1 snuifje kaneel
- 10 gr vanille puddingpoeder (van Imperial)
- 1 tl zeste van sinaasappel (fijn geraspt)
Geroosterde pruimen
- 1 kg pruimen
- 1/2 tl kaneel
- 2 el bruine suiker (=cassonade)
Instructies
Rijstpudding
- Doe alvast 750ml van de melk en breng zachtjes aan de kook. Voeg er dan al roerend de rijst bij en laat deze zachtjes garen in de melk. Roer regelmatig, ga vooral over de bodem aangezien deze snel zal aanbakken. Hou dus goed in de gaten.Reken op zo'n 30 a 40min alvorens de rijst mooi gaar en zacht is. TIP ! Ondertussen kan je de pruimen in de oven steken (scroll naar onderen)
- Als de rijst bijna gaar is, kan je de pudding gaan maken : Doe de resterende 250ml melk in een kookpotje en breng zachtjes tot net tegen het kookpunt.Ondertussen kan je de eidooiers samen met de vanillesuiker en gewone suiker loskloppen in een kommetje. Voeg er het kaneel en puddingpoeder bij en klop goed tot een glad papje. Giet wat van de warme melk over dit papje en roer goed los. Giet dit papje bij in het kookpotje met de warme melk en roer goed zodat de pudding begint in te dikken. Haal dan van het vuur.
- Als rijst mooi gaar is dan giet je de pudding bij de rijst. Roer goed en laat nog zo'n 2min zachtjes sudderen. Haal van het vuur. Voeg de fijn geraspte zeste van sinaasappel toe en roer nog even.
- Wil je net zoals mij het koekjes laagje, verkruimel dan wat droge koekjes en doe dit onderaan de glaasjes.Verdeel de rijstpap over de glaasjes en laat afkoelen. Zet niet in de koelkast.
Geroosterde pruimen
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Halveer de pruimen en verwijder de pitten.Snij in pruimen in grove blokjes, hoeft niet super fijn te zijn. Leg ze in een ovenschaal en strooi er het kaneel en de suiker over. Zet in de oven voor zo'n 30 a 40min tot ze mooi zacht zijn en een dikke compote vormen. Haal de pruimen uit de oven.Je kan ze zowel lauw als warm bij de rijstpap serveren.Smakelijk.