Bloemkoolsoep met garnalen, een super makkelijk feestelijke soep om bovenaan je kerstmenu te zetten. Het jezelf gemakkelijk maken tijdens de feestdagen, dat is waar het om draait. En ik ga jullie daar mee helpen. Eén van mijn tips is om soep te maken als voorgerecht. Waarom? Heel simpel, dat kan je al makkelijk één a twee dagen op voorhand maken dus op de avond zelf hoef je die alleen nog maar op te warmen. Bovendien is een soepje niet zo zwaar. Dit bloemkoolsoepje is lekker licht en vraagt niet veel ingrediënten. En een soepje kan je makkelijk nog wat feestelijke pimpen. Deze soep krijgt nog wat grijze garnalen en croutons als topping.
TIP! Ik serveerde grijze garnalen bij dit soepje. Maar je hebt nog wat opties. Je zou er ook gebakken spekjes kunnen bij serveren of gerookte zalm.
Nog meer inspiratie nodig voor je kerstdiner? Check dan zeker ook even deze feestelijke receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Bloemkoolsoep met garnalen?
- Ui & Look
- Prei
- Bloemkool
- Aardappel
- Tijm
- Bouillon (kip of groente)
- Room
- Grijze garnalen
- Croutons
Hoe maak je deze Bloemkoolsoep met garnalen?
Begin met het versnijden van de groentjes. Snij ze vooral niet te fijn omdat we de soep toch gaan fijnmixen. Pel de ui en snij in stukken. Was de prei en snij in stukken. Snij de bloemkool in kleinere roosjes. Schil de aardappel en snij in stukken.
Vervolgens verhit je een stoofpot met wat olijfolie of klontje boter. Stoof hierin de ui en prei eerst aan voor zo’n 4 a 5min. Roer regelmatig zodat ze niet kunnen aanbakken. Pers er dan het teentje look boven uit en laat ook deze een minuutje mee bakken. Doe er vervolgens de bloemkoolroosjes en de aardappel bij en laat nog een minuutje mee bakken. Giet er de bouillon bij en voeg ook enkele takjes tijm toe. Breng aan de kook en laat dan zachtjes sudderen tot de bloemkool mooi gaar is.
Alvorens de soep te mixen, vis er de takjes tijm uit. Mix dan tot een gladde soep. Giet er de room bij en mix nog even kort. Proef en breng de soep verder op smaak met peper en zout. Laat de soep nog een even doorkoken en zet het vuur dan uit.
TIP! Ik vind de soep op haar lekkerste als ze een nachtje heeft gestaan. Laat ze daarvoor eerst volledig afkoelen op kamertemperatuur. Dek ze dan goed af en zet in de koelkast. Dan hoef je ze enkel nog maar op te warmen.
Serveer de soep met wat grijze garnalen en optioneel ook wat homemade croutons. Die croutons kan je trouwens ook al voorhand bakken.
Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.
Bloemkoolsoep met garnalen
Ingrediënten
- 1 ui (of sjalot)
- 1 prei
- 1 teentje look
- 1 bloemkool
- 1 aardappel
- 1 a 2 takjes tijm (optioneel)
- 1 l bouillon (kip of groente)
- 100 ml room
- Boter of olijfolie
- Peper en zout
- Grijze garnalen
- Croutons
Instructies
- Begin met het versnijden van de groentjes. Pel de ui en snij in stukken. Dit hoeft niet super fijn te zijn aangezien de soep toch zal worden gemixt.Was de prei en snij in kleinere stukken. Pel het teentje look Verwijder de bladeren van de bloemkool. Snij in roosjes Schil de aardappel en snij in stukken.
- Verhit een stoofpot met wat olijfolie of klontje boter. Stoof hierin de ui en prei eerst aan voor zo'n 4 a 5min. Roer regelmatig zodat ze niet bruin worden of aanbakken.Pers er vervolgens het teentje look boven uit en laat een minuutje mee bakken. Doe er dan bloemkoolroosjes bij samen met de aardappelen, laat ook nog een minuutje mee bakken. Giet er dan de bouillon bij. Doe er optioneel ook nog takjes tijm bij en breng aan de kook.Laat dan zachtjes sudderen voor zo'n 15min tot de bloemkool mooi gaar is.
- Alvorens te mixen, haal de takjes tijm eruit. Mix dan tot een gladde soep.Giet er dan de room bij en roer goed. Proef en breng verder op smaak met peper en zout.Breng de soep nog even aan de kook en zet het vuur dan uit. TIP! De soep is op haar lekkerste als je haar een nachtje laat staan. Hiervoor laat je de soep eerst volledig afkoelen. Dek dan goed af en bewaar in de koelkast. Dan hoef je ze enkel nog maar terug op te warmen.
- Bij het serveren werk je de soep af met wat grijze garnalen. Ik serveerde er ook nog wat croutons bij. TIP! De Croutons kan je ook op voorhand al snijden en bakken.