Tiramisu kerst bûche met speculaas, een lekker makkelijk dessertje om kerstmenu feestelijk mee af te sluiten. Een kerststronk dat mag tijdens de feestdagen niet ontbreken. Voor deze versie heb je geen oven nodig en is klaar in amper 25min. Alsook geen zware crème au beurre of biscuit. Het is eigenlijk een tiramisu in een bûche versie, een origineel nagerecht voor je kerstdiner. Een heerlijke tiramisu met zowel lange vinger koekjes als speculaas, zonder eieren en zonder alcohol. Iedereen kan hier tijdens de feesten van smullen.
TIP! Ik voegde een laagje speculaas toe. Ik vind dat persoonlijk super lekker. Geen fan van … dan laat je deze gewoon weg en vervang door nog een laagje lange vinger koekjes. Of heb je nu net liever speculaas? Vervang dan de lange vinger koekjes door speculaas
Nog meer inspiratie nodig voor lekker simpele dessertjes voor de feestdagen? Check dan zeker ook even deze receptjes. Of nog meer ideetjes nodig voor je kerstmenu? Ga dan zeker deze simpele receptjes eens bekijken.
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Tiramisu kerst bûche met speculaas?
- Koffie
- Mascarone
- Poedersuiker
- Vanille extract
- Slagroom
- Lange vinger koekjes
- Speculaas
Hoe maak je deze Tiramisu kerst bûche met speculaas?
Alvorens te beginnen, zorg ervoor dat je de koffie op tijd zet. Deze dient namelijk volledig zijn afgekoeld.
Vervolgens doe je de mascarpone in een mengkom samen met de poedersuiker en vanille extract. Mix tot een gladde crème. Giet er dan de slagroom bij en mix tot een stevige mousse. Zet even in de koelkast.
Bekleed de binnenkant van een cakevorm met bakpapier. Laat het bakpapier ook ruim overhangen, zo ga je de taart makkelijk kunnen ontvormen. Smeer dan een royale laag van de mascarpone room op de bodem en zijkanten. Je mag niets meer van de bodem en zijkanten zien. Dip dan de lange vinger koekjes in en de koude koffie en verdeel over de bodem gevolgd door dun laagje van de room. Nu gaan we de speculaas in de koffie dippen en verdeel over de mascarpone room. Smeer daarop een royale laag van de room. De laatste laag is nog een laagje van de lange vinger koekjes (ook gedipt in de koffie).
Zet dit zo voor minstens 3h (mag ook langer) in de koelkast. Je zal nog wat van de mascarpone room overhebben. Bewaar deze in de koelkast. Hiermee kan je als decoratie nog wat toefjes spuiten bovenaan de stronk. Werk af met wat cacaopoeder.
TIP! Zet zo’n 30min voor het serveren in de diepvries om de taart makkelijker te snijden.
Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.
Tiramisu kerst bûche met speculaas
Equipment
- 1 Cakevorm (+/- 30cm)
- Spuitzak met spuitmondje (optioneel)
Ingrediënten
- 150 ml sterke koffie (koud)
- 500 gr mascarpone
- 90 gr poedersuiker
- 1 tl vanille extract
- 250 ml slagroom
- +/- 20 lange vinger koekjes
- +/- 6 a 8 speculaas koekjes
Instructies
- Zorg ervoor dat je de koffie op tijd zet zodat deze rustig volledig kan afkoelen.
- Doe dan de mascarpone, poedersuiker en vanille extract in een mengkom. Mix dit alvast even los. Giet er dan de slagroom bij en klop op tot een stevige mousse. Zet zo'n 10min in de koelkast om nog verder op te stijven.
- Bekleed de binnenkant van een cakevorm met bakpapier. Laat het bakpapier ook ruim overhangen, zo ga je de taart makkelijk kunnen ontvormen. Smeer dan een royale laag van de mascarpone room op de bodem en zijkanten. Je mag niets meer van de bodem en zijkanten zien. Dip vervolgens de lange vinger koekjes in de koude koffie en verdeel over de bodem gevolgd door weer een dun laagje mascarpone room. Dip nu de speculaas koekjes in de koude koffie en leg op de room. Smeer hierop een royale laag room gevolgd door een laag lange vinger koekjes (ook gedipt in de koffie). Deze koekjes laag is de laatste laag.Je zal nu nog wat van de mascarpone room overhebben, maar deze gebruiken we bij het decoreren. Bewaar deze gewoon goed afgedekt in de koelkast.
- Zet de stronk minstens 3h mag ook langer in de koelkast. Zo'n 30min voor het ontvormen, heb ik de stronk in de diepvries gestoken.Ontvorm dan de kerstbûcheTIP! Hou er rekening mee, dat je de vorm hebt ingesmeerd met boter. Dus als je wilt ontvormen, zal je een paar minuten geduld moeten hebben.Spuit nu nog toefjes van de resterende mascarpone room bovenop de stronk. Strooi er nog wat cacao over. Smakelijk
Heel lekker. De mijne zag er qua versiering iets anders uit dan het voorbeeld. Maar door iedereen goedgekeurd.