Gebakken kabeljauw met hollandaise saus

Lekker makkelijk recept voor Gebakken kabeljauw met hollandaise saus, simpel feestelijk gerecht voor op je kerstmenu. Heerlijk eenvoudig vis recept voor je kerstdiner waar je weinig werk aan hebt. Lekker stukje gebakken vis met een smeuïge preipuree, gestoofde prei, grijze garnalen en een snelle hollandaise saus.
Naar recept gaan

Gebakken kabeljauw met hollandaise saus, een super feestelijk makkelijk hoofdgerechtje om op je kerstmenu te zetten. Een receptje dat niet veel werk vraagt, niet te veel ingrediënten en toch “fancy” voor tijdens de feestdagen. Een heerlijke preipuree met nog wat extra gestoofde prei en een heerlijk stukje gebakken kabeljauw. Het wordt extra feestelijk door de grijze garnalen en de zalige homemade hollandaise saus. Vrees niet voor die saus, mijn versie is super simpel en klaar in no-time.

TIP! Ik gebruik hier kabeljauw maar je zou hier perfect ook nog een andere goedkopere witte vis voor kunnen gebruiken.

Nog meer inspiratie nodig voor je kerstdiner? Check dan zeker deze receptjes

Lekker makkelijk recept voor Gebakken kabeljauw met hollandaise saus, simpel feestelijk gerecht voor op je kerstmenu. Heerlijk eenvoudig vis recept voor je kerstdiner waar je weinig werk aan hebt. Lekker stukje gebakken vis met een smeuïge preipuree, gestoofde prei, grijze garnalen en een snelle hollandaise saus.

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Gebakken kabeljauw met hollandaise saus?

  • Aardappelen (bloemige)
  • Prei
  • Ricotta (of mascarpone of melk).
  • Kabeljauw of je kan ook een andere witte vis gebruiken.
  • Grijze garnalen
  • Boter
  • Citroen
  • Eigelen

Hoe maak je deze Gebakken kabeljauw met hollandaise saus?

Begin met het maken van de preipuree. Schil hiervoor de bloemige aardappelen, snij in blokjes en kook ze gaar in licht gezouten water. Giet af, pureer ze samen met een scheut melk, zure room, peper en zout. Terwijl de aardappelen aan het koken zijn, kan je de prei stoven Was deze eerst en snij dan in kleine stukjes. Verhit een ruime pan met een klontje boter. Stoof hierin de prei aan, roer regelmatig en laat niet te bruin worden. Je zal deze toch zo’n 15min dienen te stoven tot deze mooi gaar is. Voeg dan bij de pureer en meng goed. 

Ik heb ook nog wat overige prei fijngesneden en deze gestoofd om bij dit gerechtje te serveren.

De saus en vis kan je het best ietwat tezamen maken. Zet gewoon alles al op voorhand klaar.

Voor de vis, verhitten we een pan met een klontje boter. Bak heel kort aan langs beide kanten op hoog vuur zodat de vis wat begint te kleuren. Zet het vuur heel zachtjes zodat de vis nog rustig verder kan garen. Ondertussen maak je de saus.

Smelt hiervoor de boter (kan je ook al op voorhand doen). Doe de eigelen in een hoge maatbeker van je staafmixer. Voeg het sap van een halve citroen toe samen met wat peper en zout. Zet de staafmixer en giet heel langzaam met een zeer dunne straal de gesmolten boter erbij. Stilletjes aan zal de saus beginnen indikken. Heel dik zal deze niet worden.

Serveer direct. Schep op elk bord wat puree en gestoofde prei. Leg hierop een stukje kabeljauwfilet. Werk af met grijze garnalen en de saus

Lekker makkelijk recept voor Gebakken kabeljauw met hollandaise saus, simpel feestelijk gerecht voor op je kerstmenu. Heerlijk eenvoudig vis recept voor je kerstdiner waar je weinig werk aan hebt. Lekker stukje gebakken vis met een smeuïge preipuree, gestoofde prei, grijze garnalen en een snelle hollandaise saus.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.

En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.

Lekker makkelijk recept voor Gebakken kabeljauw met hollandaise saus, simpel feestelijk gerecht voor op je kerstmenu. Heerlijk eenvoudig vis recept voor je kerstdiner waar je weinig werk aan hebt. Lekker stukje gebakken vis met een smeuïge preipuree, gestoofde prei, grijze garnalen en een snelle hollandaise saus.

Gebakken kabeljauw met hollandaise saus

Lekker makkelijk recept voor Gebakken kabeljauw met hollandaise saus, simpel feestelijk gerecht voor op je kerstmenu. Heerlijk eenvoudig vis recept voor je kerstdiner waar je weinig werk aan hebt. Lekker stukje gebakken vis met een smeuïge preipuree, gestoofde prei, grijze garnalen en een snelle hollandaise saus.
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 800 gr bloemige aardappelen
  • 3 + 2 grote stengels prei
  • 2 a 3 el ricotta (*)
  • 4 kabeljauwfilets (of andere witte vis)
  • Grijze garnalen
  • Boter
  • Peper en zout

Hollandaise saus

  • 100 gr boter
  • 2 eidooiers
  • 1/2 citroen (of azijn)
  • Peper en zout

Instructies
 

  • We beginnen met het maken van de preipuree
    TIP! Maak deze de dag voordien als, de dag erna proeft die nog veel beter. En je maakt het jezelf zo veel makkelijkers. Dan hoef je deze gewoon nog even terug op te warmen.
    Schil de aardappelen, snij in blokjes en kook ze gaar in licht gezouten water. Eenmaal gaar, giet ze af en pureer ze samen met ricotta, peper en zout. Proef en breng nog verder op smaak met peper en zout.
    Terwijl de aardappelen koken, kan je de 3 preien wassen en in kleine stukjes hakken. Verhit een ruime pan met het klontje boter en stoof hierin de preien zacht. Roer regelmatig en laat ze niet te bruin worden. Stoof ze zeker toch voor zo'n 15min, de prei moet mooi. zacht zijn. Schep de gestoofde prei dan bij de puree en meng goed.
    TIP! Laat de puree volledig afkoelen, bewaar dan afgedekt in de koelkast
    TIP! Bij het heropwarmen, voeg een scheutje melk toe om het allemaal nog wat smeuïger te maken.
  • De overige 2 preien, heb ik fijngesneden en ook gestoofd in een pan met een klontje boter. Roer regelmatig zodat de prei niet bruin wordt.
    Hou deze warm op een zacht vuurtje
    TIP! De prei kan je ook al voorhand snijden en goed afgedekt bewaren in de koelkast. Dan hoef je deze alleen nog maar te bakken.
  • De vis bakken en de saus maken kan je het beste wat tezamen doen. Zet alles al klaar op voorhand dan gaat dit prima.
    Voor de vis, verhit een pan met een klont boter. Kruid de visfilets met peper en zout. Bak de vis langs beide kanten mooi goudbruin aan. De gaartijd hangt af van de dikte van de vis. Bak ze heel kort aan langs beide kante zodat deze kleuren en zet dan het vuur heel zachtjes. Dan kan je ondertussen de saus mixen
  • Voor de saus, gaan we eerst de boter smelten op een zacht vuur.
    Doe de eigelen in een hoge beker van je staafmixer. Voeg er het sap van de halve citroen aan toe. Kruid ook alvast met peper en zout.
    Zet je staafmixer aan en giet nu heel langzaam de gesmolten boter erbij in een heel dunne straal. Giet niet te snel. Stilletjes aan zal de saus dikker worden.
  • Serveer dan direct. Schep wat van de puree op de borden en verdeel er de gestoofde prei over. Leg op elk bord een stukje kabeljauwfilet. Werk af met de grijze garnalen en de saus
    Smakelijk

Notities

(*) Je kan de ricotta vervangen door mascarpone, zure room of voeg gewoon wat meer melk toe. 
Trefwoord aardappelpuree, feestdagen, feestmenu, grijze garnalen, hollandaise saus, kabeljauw, kerstdiner, kerstmenu, kerstmis, kerstrecept, prei, snel klaar, vis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.