Ricotta pannenkoeken met blauwe bessen, geen beter begin van de dag met deze super luchtige makkelijke pancakes. Als je over fluffy pannenkoeken spreekt, dan spreek je over deze versie. Luchtiger dan deze ga je echt niet vinden en bovendien super lekker! Normaal gebruiken we ricotta in pasta receptjes wel je kan deze Italiaanse kaas ook gebruiken in dessertjes of ontbijtjes. Voor de rest, gaan hier de klassieke ingrediënten bij zoals bloem, eitjes, melk en suiker. Wat deze extra lekker maakt, is de saus met blauwe bessen die ook niet veel werk vraagt.
Nog meer lekkere receptjes dat je kan maken als ontbijt? Check dan zeker deze receptjes

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Ricotta pannenkoeken met blauwe bessen?
- Zelfrijzende bloem
- Bakpoeder
- Suiker & vanillesuiker
- Baking soda
- Ricotta
- Melk
- Eieren
- Vanille extract
- Blauwe bessen : je kan hier ook een mix van bessen gebruiken
- Citroen
Hoe maak je deze Ricotta pannenkoeken met blauwe bessen?
Begin met het maken van de blauwe bessen saus. Doe hiervoor de suiker, vanillesuiker, citroensap en scheutje water in een kookpotje. Breng dit zachtjes naar het kookpunt. Roer af en toe zodat de suiker kan oplossen. Doe er dan de blauwe bessen bessen en laat zo’n 10 a 15min zachtjes sudderen zodat de bessen mooi open poffen en ietwat “stroperig” worden. Haal dan van het vuur en laat zachtjes sudderen.
Vervolgens maak je de pannenkoeken, hiervoor ga je eerst de droge ingrediënten mengen. Daarvoor meng je zelfrijzende bloem, bakpoeder, baking soda, suiker en vanillesuiker. Zet even opzij. Doe dan de ricotta, eitjes, melk en vanille extract in een mengkom. Mix dit alvast even los. Doe er de droge ingrediënten bij en mix of roer tot een glad deeg.
Verhit vervolgens een pan met wat olie. Schep zo’n 1,5 a 2el (per pannenkoekje) van het deeg in de pan. Gebruik niet te veel deeg want dit zal nog rijzen tijdens het bakken. Bak ze mooi goudbruin langs beide kanten. Serveer dan direct met de blauwe bessen.



Ricotta pannenkoeken met blauwe bessen
Ingrediënten
- 190 gr zelfrijzende bloem
- 3 el suiker
- 1/2 tl bakpoeder
- 1/4 tl baking soda
- 190 gr ricotta
- 180 ml melk
- 3 eieren
- 1 tl vanille extract
Blauwe bessen compote
- 1 zakje vanillesuiker (+/- 10gr)
- 2 el suiker
- 1/2 citroen
- 250 gr blauwe bessen (vers of diepvries)
Instructies
- Maak je de compote, dan kan je hiermee het best beginnen. Doe de vanillesuiker, suiker, sap van halve citroen en scheutje water in een kookpotje. Breng dit zachtjes naar het kookpunt. Roer af en toe zodat de suiker kan oplossen. Voeg dan de blauwe bessen toe en laat dan zachtjes sudderen tot de bessen mooi open poffen. Laat dit zo'n 10 a 15min zachtjes sudderen. Haal dan van het vuur. TIP! Je kan de saus zowel koud, lauw of warm serveren.
- Voor de pannenkoeken, gaan we eerst de droge ingrediënten mengen nl. bloem, bakpoeder, suiker en baking soda. Zet even opzij. Doe de ricotta, melk, eitjes en vanille extract in een mengkom. Mix dit tot een gladde massa. Voeg er dan de droge ingrediënten aan toe. Mix of roer tot een glad deeg.
- Verhit een pan met wat olie.Schep zo'n 1,5 a 2el (per pannenkoekje) van het deeg in de pan. Maak ze vooral niet te groot want ze zullen nog uitzetten tijdens het bakken. Bak ze mooi goudbruin langs beide kanten. Serveer ze dan direct met de blauwe bessen Smakelijk