Rijstpap met aardbeien en zoals je kan zien met een gouden lepeltje! Ahja, dat moet he. Dit makkelijke receptje voor rijstpudding krijgt een heerlijke zomerse upgrade met Belgische aardbeien. Een dessertje in een glaasje waarmee je iedereen, zowel groot als klein, zal plezieren. Mijn geheim om die rijstpap nog dat tikkeltje lekkerder te maken? Heel simpel door wat witte chocolade toe te voegen. De aardbeien voeg ik toe op 2 manieren. Onderaan het glaasje liggen gewoon stukjes aardbeien en bovenaan een homemade coulis van aardbeien
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere receptjes met aardbeien? Check dan zeker deze recepten
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Rijstpap met aardbeien?
- Melk
- Suiker & Vanillesuiker
- Vanillestok
- Dessertrijst
- Witte chocolade
- Room
- Aardbeien
- Citroen
Hoe maak je deze Rijstpap met aardbeien?
Doe de melk, suiker, vanillesuiker, zaadjes van vanillestok en de lege vanillestok in een kookpotje. Breng vervolgens aan de kook. Roer in het begin even los zodat de suiker kan oplossen. Eenmaal dit kookt, voeg de rijst toe en laat zachtjes sudderen tot de rijst gaar is. Roer af en toe zodat de rijst niet aan de bodem kan plakken. De rijst zal door het garen al de melk opnemen.
Breek ondertussen de witte chocolade in stukjes en doe in een mengkom. Wanneer de rijstpap klaar is, giet over de witte chocolade. Roer dan goed zodat de chocolade kan smelten. Laat de rijstpap nu volledig afkoelen. Zet niet in de koelkast anders wordt deze te vast. Eenmaal de rijstpap niet meer te heet is, kan je een stuk plasticfolie leggen direct op de rijstpap. Zo vermijd je een velletje.
Wanneer de rijstpap volledig is afgekoeld, klop dan de room stijf op. Roer de rijstpap nog even los en meng dan de rijstpap.
Snij ondertussen ook nog de aardbeien in kleine stukjes en verdeel over de dessertglaasjes gevolgd door de rijstpap. Werk af met ofwel blokjes aardbeien of “homemade” aardbeien coulis (zie hieronder hoe je deze maakt, is niet veel werk).
Zet vervolgens de potjes in de koelkast tot voor het serveren. Je kan deze makkelijk al enkele uren van tevoren maken.
Rijstpap met aardbeien
Equipment
- 6 dessertglaasjes
Ingrediënten
- 250 gr aardbeien + eventueel extra
Rijstpap
- 1 l melk
- 1 zakje vanillesuiker
- 1,5 el suiker
- 1 vanillestok
- 200 gr dessertrijst
- 100 gr witte chocolade
- 150 ml room
Coulis aardbeien (optioneel) *
- 250 gr aardbeien
- 100 gr suiker
- 100 ml water
- 1/2 tl vanille extract
- 1/2 citroen (sap)
Instructies
- Wil je zelf de coulis maken, maak deze dan eerst of je kan deze ook tegelijk met de rijstpap maken. Of je kan deze ook al makkelijk 1 a 2 dagen op voorhand maken.Verwijder de kroontjes van de aardbeien en halveer ze dan.Doe suiker en water in een kookpotje. Breng zachtjes aan de kook zodat de suiker kan oplossen, je hoeft niet te roeren. Als dit eenmaal kookt voeg je de aardbeien en vanille extract toe. Roer even en laat dan 10 aa 15min zachtjes sudderen tot de aardbeien zo goed als helemaal tot moes zijn gekookt. Mix dan de coulis tot een gladde saus. Je zou dit nog door een zeef kunnen halen maar dit heb ik niet gedaan. Voeg nu nog een beetje citroensap toe. Giet in een kommetje en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar dan goed afgedekt in de koelkast.
- Voor de rijstpap, doe hiervoor de melk, suiker, vanillesuiker, zaadjes van vanillestok en lege vanillestok in een kookpotje en breng aan de kook. Roer in het begin alles even los.Als dit kookt, voeg je dessertrijst toe. Roer even en laat dan zachtjes garen in de melk. Tijdens het garen, roer af en toe zodat de rijst niet aan de bodem kleeft. Breek ondertussen de witte chocolade in kleinere stukjes en doe in een mengkom. Je zal zien dat de rijst al het vocht zal opnemen. Reken toch op zo'n 30min (kan ook langer). Is de rijst gaar, giet dan de rijstpap over de witte chocolade in de kom. Roer goed zodat de chocolade kan smelten. Laat de rijstpap nu afkoelen tot kamertemperatuur. Zet niet in de koelkast want dan gaat deze veel te vast worden. Als de rijstpap niet meer zo heet is, kan je een vel plasticfolie direct op de pap leggen om een velletje te voorkomen.
- Wanneer de rijstpap volledig is afgekoeld, klop je de room stijf op. Voeg deze toe aan de rijstpap en meng deze er kort onder.
- Verwijder dan de kroontjes van de aardbeien en halveer ze of snij in kleine blokjes. Verdeel deze over de glaasjes gevolgd door de rijstpap en de afgekoelde coulis. Zet in de koelkast tot voor het serveren. Dit kan je makkelijk al enkele uren van tevoren makenSmakelijk