Ontbijten met taart … “Ik kan da” , dat weten jullie ondertussen wel.
In mijn vroegere jaren deed ik het al, maar toen in de vorm van slagroomtaart, rijsttaart, kerststronk … ja echt s’ochtends vroeg al :-D. Hoe ik het kon, die vraag stel ik mij nog steeds. Jaren later ontbijt ik nog steeds met taart, alleen is die taart wel een pak gezonder en voedzamer zoals de chiataart die ik in het begin van het jaar met jullie heb gedeeld (waar jullie laaiend enthousiast over zijn trouwens 😉 ) of deze ontbijttaart met chocolade en yoghurt.
Een gezond taartje waarmee je kan ontbijten of om van te smullen als tussendoortje. Dit taartje kan je best de dag/avond voordien al maken aangezien de vulling wel even dient op te stijven.
Ik maakte er 1 grote versie van maar je kan hier ook perfect kleine individuele taartjes van maken.
Zalig toch om zo de dag te kunnen beginnen!
Ingrediënten korst
- 120gr havermout
- 120gr speltbloem
- 20gr cacaopoeder
- 1/2tl bakpoeder
- 70gr kokosolie
- 70gr pindakaas
- 60gr agavesiroop (of honing of maple syrup)
Ingrediënten yoghurt vulling
- 60ml melk
- 1,5tl agar agar
- 500gr griekse yoghurt
- 1tl vanille essence
- 2el agavesiroop
- Extra > frambozen vers of diepvries – of andere bessen
Bereidingswijze
Begin met het maken van de korst.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Vet een taartvorm goed in (of beleg met bakpapier).
Doe de kokosolie in een kookpotje samen met de pindakaas en agavesiroop. Zet op een zacht vuurtje zodat de kokosolie kan smelten. Roer goed tot een mooie gladde massa.
Meng ondertussen de havermout met speltbloem, cacaopoeder en bakpoeder.
Giet hierbij het papje van kokosolie-pindakaas-agavesiroop. Meng goed tot een stevig plakkerige massa.
Stort dit deeg in de taarvorm en duw goed aan op de bodem en kanten (heel de bodem en de kanten dienen bedekt te zijn).
Bak in de oven voor ongeveer 15min.
Het deeg zal nog wat zacht aanvoelen maar zal uitharden tijdens het afkoelen.
Laat volledig afkoelen.
Voor de vulling.
Breng de melk zachtje aan de kook.
Voeg dan al roerend de agar agar toe en roer goed, laat heel kort doorkoken. Dit zal een dik papje worden. Voeg al roerend de yoghurt toe en meng goed. Laat de yoghurt zo’n 2min zachtjes sudderen. Haal van het vuur en voeg de vanille en agavesiroop toe. Meng nog even goed.
Giet dit mengel in de volledig afgekoelde chocoladekorst.
Zet voor minstens 3h (of langer) in de koelkast om op te stijven.
Om te serveren, kan je wat frambozen in een kookpotje doen en zo’n 5min zachtjes laten sudderen om zo een papje te krijgen. Serveer met de taart.
Smakelijk!