Vergeet de appelstrudel (alleja niet helemaal want dat blijft één van de lekkerste dessertjes die er zijn) en zeg hello tegen deze super yummie hartige strudel met pompoen, spinazie en feta. Een 100% vegetarisch gerechtje bomvol verse groentjes en vooral bomvol smaak. Wie zegt dat vegetarische gerechtjes saai en smaakloos zijn, verwijs dan zeker even naar deze hartige strudel 😉
Een strudel bestaande uit crispy filodeeg met daarin een serieuze groenteweelde. Maar liefst 6 groenten zitten verwerkt in dit gerechtje die extra yummie worden door een snuifje salie, tijm en wat feta.
En heb ik al gezegd dat ik een super veelzijdig gerechtje is … je kan er mini’s van maken voor een hapje, of iets groter al voorgerechtje voor met Pasen of gewoon doordeweeks.
Ingrediënten (4 personen)
- 200gr pompoen (geschild)
- 1kl balsamico crème
- 1tl sesamzaadjes
- 450gr spinazie
- 100gr champignons
- 1 prei
- 1 teentje look
- 1 sjalot
- Snuifje gedroogde salie & gedroogde tijm
- handvol geroosterde pijnboompitten
- 125gr feta
- 12 vellen filodeeg
- Peper en zout
- Olijfolie
- Zonnebloemolie
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Snij de pompoen in kleine gelijke stukjes en doe in een ovenschaal.
Voeg de balsamico crème toe, de sesamzaadjes, een snuifje zout, 1/2el olijfolie. Meng goed en bak de pompoen zo’n 20 a 30min in de oven tot deze mooi gaar is.
Ondertussen kan je de rest van de vulling maken.
Pel de sjalot en hak fijn.
Pel de look en hak fijn.
Was de prei en hak fijn.
Snij de feta in kleine blokjes
Maak de champignons proper en hak in kleine plakjes.
Verhit een scheut olijfolie in een stoofpot.
Stoof hierin eerst de sjalot en prei aan voor zo’n 4min. Roer regelmatig.
Voeg de fijngehakte look en champignons toe en laat zo’n eens zo’n 3min mee bakken. Voeg eventueel een scheutje olijfolie toe.
Doe de spinazie bij in de stoofpot, roer goed zodat de spinazie kan slinken.
Haal van het vuur.
Als de pompoen gaar is, voeg deze toe aan de groenten in de stoofpot samen met de gedroogde salie, tijm, snuifje zout en de blokjes feta. Roer nog even.
Laat even wat afkoelen.
Tip > je kan dit mengel alvast een dag voordien maken.
Voor de samenstelling.
Neem een vel filodeeg, wrijf in met wat zonnebloemolie.
Leg hierop een tweede vel filodeeg, wrijf opnieuw in met olie en leg hierop een derde vel.
Lepel wat van het afgekoelde groentemengsel over het filodeeg (best onderaan) en rol op zodat je strudel krijgt.
Leg op een beklede bakplaat. Wrijf de strudel nog wat in met wat olie en strooi hierover eventueel nog wat sesamzaadjes
Doe hetzelfde met het resterende filodeeg.
Bak de strudel mooi krokant in de oven (200 graden) voor zo’n 20 a 25min.
Haal uit de oven serveer direct met eventueel nog wat extra balsamico crème.
Smakelijk!