Citroen meringue cakejes

Citroen meringue cakejes

Voor alles een eerste keer en dat is met deze citroen meringue cakejes ook weer zeker het geval. Deze cakejes bestaan uit 3 elementen namelijk laagjes smeuïge cake, daartussen een frisse (homemade of zelfgekochte) lemon curd en daarond een heerlijke fluffy meringue. Niet zo maar een meringue, een echte Swiss meringue, mijn allereerste Swiss meringue die direct van de eerste keer is gelukt. Dat was even een “gat in de lucht springen” momentje :-D.

Citroen meringue cakejes

Swiss meringue … What the hell is dat? Hoef ik daar een professionele bakker voor te zijn? Hoef ik daar een professionele keuken voor te hebben? Klinkt niet simpel …
Vragen die ik kan bedenken als jullie de term “Swiss meringue” zien :-).
Moeilijk, nee totaal niet! Je hoeft echt geen professionele bakker te zijn. Het enige essentiële is een suikerthermometer en best ook een keukenmachine om de meringue op te kloppen. Een suikerthermometer kan je trouwens tegenwoordig heel makkelijk vinden. Op Bol.com (no spon), kan je er al eentje vinden voor minder dan 8eur.

Citroen meringue cakejes

Maar wat is nu Swiss meringue eigenlijk?
Wel in het “meringue wereldje” bestaan er eigenlijk 3 soorten meringues.
* Je hebt de Franse meringue dat is eigenlijk de klassieke versie die we allemaal kennen voor het maken van pavlova’s of schuimpjes
* Je hebt de Italiaanse meringue waarbij je eerst een suikersiroop dient te maken op basis van suiker en water. Deze voeg je dan bij opgeklopt eiwit. Dit is trouwens de moeilijkste meringue om te maken.
* En je hebt de Swiss meringue waarbij je eiwit en suiker al roerend au-bain marie dient op te warmen tot zo’n 55 graden om dan stevig en luchtig te kloppen in de keukenmachine.

Citroen meringue cakejes

Heb je dus een suikerthermometer en een keukenmachine, dan is deze Swiss meringue echt “appeltje-eitje” en ga je echt uitpakken met deze cakejes. En met Pasen dat in aantocht is, is dit echt een “showstopper”!

Citroen meringue cakejes

Citroen meringue cakejes

Ingrediënten cake (voor 4 personen)

 • 120gr margarine/boter (op kamertemperatuur)
 • 200gr suiker
 • 1tl vanille essence
 • zeste van 1 citroen (fijngeraspt)
 • 4 eieren
 • 240gr amandelmeel
 • 300gr ricotta
 • Lemon curd (zie recept – of een potje uit de supermarkt)

Ingrediënten (Swiss) meringue

 • 200gr suiker
 • 4 eiwitten
 • Extra : suikerthermometer + gasbrandertje

Bereidingswijze

Begin met het maken van de cake.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Beleg een grote bakplaat met bakpapier. Heb je geen grote bakplaat, gebruik dan 2 kleine bakplaten of bak in verschillende delen.
Doe de zachte margarine/boter in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) samen met de suiker, vanille en zeste van citroen.
Mix luchtig en romig.
Voeg dan één voor één de eieren toe en meng steeds goed tot een gladde massa.
Voeg nu afwisselend een deel amandelmeel en een deel ricotta toe. Meng tot een mooie gladde massa.
Giet dit deeg op de beklede bakplaat, zorg dat het laagje deeg slechts 1cm dik is.
Heb je nog deeg over, bak dit dan in een tweede bakplaat als je deze hebt. Of bewaar het deeg en bak dit later wanneer de eerste cake gebakken is.
Bak de cake zo’n 25 a 30min in de oven tot hij mooi goudbruin en ietwat stevig is. De cake zal iets steviger worden bij het afkoelen.
Laat de cake volledig afkoelen.
Snij of duw dan voorzichtig rondjes (van +/- 7 a 8cm diameter) uit.
Opgelet! De cake is nogal broos.
Voor 1 torentje, heb je 4 rondjes nodig.

Voor de Swiss meringue.
> Doe het eiwit en suiker in een klein kookpotje. Je dient nu een bain-marie te maken.
> Zorg dat de kom of kookpot waarin het eiwit en suiker zit, niet het kokende water raken.
> Verwarm het eiwit en suiker al kloppend au-bain marie en blijf rustig en voortdurend kloppen. De suiker zal nu gaan oplossen en het eiwit zal witter worden.
> Haal van het vuur zodra dit mengsel 55 graden heeft bereikt, giet direct in een mengkom van je keukenmachine en klop op hoge snelheid tot een stevige vaste meringue (zo’n 5min).

Voor de samenstelling
Neem een rondje cake, leg op een bordje, smeer in met een beetje lemon curd en leg hierop weer een rondje cake, smeer weer in met lemon curd tot je 4 plakjes cake op elkaar hebt.
Doe hetzelfde met de resterene plakjes cake.
Smeer de torentje royaal in met de meringue. Je kan ze extra mooi maken door wat meringue in een spuitzak met spuitmondje te doen en toefjes bovenaan te spuiten.
Brand voorzichtig met behulp van een brandertje de meringue mooi goudbuin.

Serveer directGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.