Chia taart met chocolade

Chia taart met chocolade

Toen ik deze chia taart een paar weken geleden voorbij zag komen op Pinterest, wist ik gewoon “die moet ik ook maken”. En dat heb ik gedaan, met een leuke twist van mezelf en super lekker resultaat. Deze chia taart met chocolade is gewoon een taart waarmee je kan ontbijten of kan eten als tussendoortje. Ja, wie wil er nu niet op kantoor aankomen en al de collega’s jaloers maken met het feit dat jij hebt ontbeten met taart 😁.

Chia taart met chocolade

Het idee had ik van Oatmeal zij gebruikte als bodem granola wat ook kan. Ik gebruikte boekweitvlokken(*) waaronder ik wat pure chocolade (70% of meer) onder heb gemengd. De chocolade gaat de lijm voor de bodem vormen.

Chia taart met chocolade

Als de bodem is opgesteven, komt daar de chiapudding op. Natuurlijk moet hier iets van bindmiddel in, en heb hiervoor voor de eerste maal agar agar voor gebruikt. Een 100% natuurlijk bindmiddel dat de zelfde kracht heeft als gelatine. Het verschil is dat gelatine niet mag koken, agar agar moet koken om te binden.

Chia taart met chocolade

Aan de chiapudding voegde ik nog vanille en wat zeste van citroen toe voor een heerlijk taartje. Je kan dit taartje best de dag/avond voordien al maken dan kan je de volgende ochtend ontbijten met taart. Dat wil nu toch iedereen? En je kan aan de chialaag nog wat extra’s toevoegen zoals bessen, bessencoulis, cacao, leef je zelf uit

Chia taart met chocolade
Chia taart met chocolade

Ingrediënten

  • 100gr pure chocolade
  • 50gr gepofte boekweit (of gepofte quinoa of rijst)
  • 3el chiazaad
  • 240ml melk (naar keuze)
  • 3el agavesiroop (of honing of maple syrup)
  • 1tl vanille essence
  • 1tl agar agar
  • 150gr yoghurt (Griekse, natuur, amandel, kokos, …)
  • Extra : vers fruit

Extra : springvorm (+/- 22cm) + bakpapier

Bereidingswijze

Beleg de bodem van de springvorm met bakpapier, probeer ook de randen te beleggen met bakpapier.

Voor de bodem.
Smelt de chocolade en meng deze met de gepofte boekweit.
Schep dit mengsel op de bodem van de springvorm en duw goed aan zodat je een mooi egale bodem krijgt.
Zet in de koelkast om op te stijven.

Voor de vulling.
Doe 120ml van de melk in een kom samen met het chiazaad, agavesiroop en vanille essence. Meng even en laat 15min weken. Roer af en toe.

Doe de resterende 120ml melk in een kookpotje en breng zachtjes aan de kook. Voeg de agar agar toe en laat 1min doorkoken. Haal van het vuur en laat ietwat afkoelen.

Voeg de yoghurt toe aan het mengsel van melk-chia-vanille. Meng goed en voeg dan het melk-agar-agar mengsel toe. Roer goed en giet dit mengsel over de boekweit met chocolade. Laat 3 a 4h (of langer) opstijven in de koelkast.

Na het opstijven, verwijder voorzichtig de taartvorm.
Serveer met vers fruit.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.