Balletjes in tomatensaus, ieders favoriet en nog steeds het meest bekeken recept van de blog. Wel vandaag geef ik jullie een super lekker en origineel alternatief … visballetjes in tomatensaus! Een receptje geïnspireerd op één van mijn idolen Yotam Ottolenghi. De typische tomatensaus wordt zachtjes gepimpt met wat kruiden en op het laatste voeg ik wat ricotta toe om een lekkere romige en toch lichte tomatensaus te krijgen.
Geen gehaktballetjes in tomatensaus, wel visballetjes. Je kan hiervoor eender welke witte vis voor gebruiken. Je maalt de vis grof in een blender, mengt deze met alle andere ingredienten, balletjes rollen en bakken maar. Veel werk is dit niet en je kan ze makkelijk al een paar uur op voorhand rollen en in de koelkast bewaren. Ook de saus kan je makkelijk al een dagje op voorhand maken, des te langer de saus staat des te lekkerder ze wordt.
Ingrediënten visballetjes
- 600gr witte vis (kabeljauw, tilapia, …) – zonder graten of vel
- 1 sjalot
- 1 teentje look
- 2el fijngehakte peterselie
- 1/2tl komijnpoeder
- 1 ei
- 1tl zout
- snuifje cayennepeper
- 50gr panko of paneermeel
- Olijfolie
Ingrediënten tomatensaus
- 1 ui
- 1 teentje look
- 1tl komijnpoeder
- 1/2tl gerookt paprikapoeder
- 1/2tl korianderpoeder
- 500gr passata
- 1 blik tomatenblokjes
- 2tl suiker
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereidingswijze
Voor de saus.
Pel de ui en hak fijn.
Pel de look en hak fijn.
Verhit een stoofpot met een scheut olijfolie en stoof hierin de ui mooi glazig voor ongeveer 7 a 8min. Roer regelmatig en laat de ui niet bruin worden.
Voeg de de kruiden en look toe, roer goed en laat 1min mee bakken.
Voeg de passata, tomatenblokjes, suiker en wat peper en zout toe. Roer goed en laat zo’n 20min zachtjes sudderen.
Ondertussen kan je de visballetjes maken.
Snij de vis in grove stukken en doe in en blender, maal fijn tot je textuur van gehakt hebt.
Pel de sjalot en look en hak fijn.
Meng de fijngemalen vis met de sjalot, look, peterselie, komijn, ei, zout en peper. Meng goed en voeg dan de panko/paneermeel toe. (Als dit mengsel nog iets te nat aanvoelt, voeg dan nog wat panko/paneermeel toe)
Rol balletjes van dit mengsel en laat 5 a 10min (of langer) opstijven in de koelkast.
Verhit een pan met een royale scheut olijfolie en bak de balletjes mooi goudbruin aan alle kanten.
Serveer de balletjes met de tomatensaus.
Serveer met rijst, puree of quinoa.
Smakelijk!